clear sky
4°C
05.11.2024.
Нови Сад
eur
117.0166
usd
107.3645
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЛИСНАТА СУКАНА ПОГАЧА СА ЗЛАТАРА: Свако ко је проба, не може да престане јести

19.01.2024. 15:25 15:38
Пише:
Фото: Youtube Prinscreen/ Aurora Recepti

Лисната сукана погача са Златара направљена по традиционалном рецепту је, сигурни смо, једна од најлепших! Зато, ако нисте до сада, обавезно је пробајте - прави се једноставно, док је укус просто неодољив. Бићете одушевљени, а свако ко је буде пробао тражиће вам рецепт!

За тесто:

600г брашна

8г сувог квасца или (30г свежег)

1 кашичица шећера

1 кашичица соли

1 јаје

око 450мл воде

Фил ( за премазивање):

200г путера

100г ренданог сира

3-4кашике павлаке или киселог млека

Припрема:

У ванглицу ставити брашно. Направити на средини брашна удубљење и ту додати кашичицу шећера, измрвити квасац, сипати 100 мл топле воде (од 350 мл), прекрити ванглицу кухињском крпом и оставити пет минута. У надошли квасац додати јаје, со и замесити тесто са остатком топле воде. Тесто пребацити на побрашњену подлогу и уз додатак врло мало брашна га умесити. Тесто одмах поделити на четири једнака дела. Од сваког дела обликовати јуфку. Јуфке поређати у неку посуду посуту брашном, прекрити их кухињском крпом и оставити 10 минута да се тесто одмори.

За то време припремити смесу за премазивање теста. Омекшали маслац ставити у одговарајућу посуду, додати киселу павлаку и виљушком добро сјединити. Затим убацити изрендани сир и добро виљушком умутити.

Узети прву јуфку и ставити је на побрашњену подлогу. Преко јуфке посути мало брашна. Затим је оклагијом развити (сукати), уз стално посипање коре и радног дела брашном, колико год можете тање. Премазати целу кору припремљеном смесом за премазивање (у даљем тексту премаз).

Сада, тесто од себе пребацити до половине развијене коре - премазати је премазом - супротну страну пребацити преко премазати је. Леву страну савити до пола - премазати премазом - десну страну пребацити преко (она се не премазује). Исти поступак поновити и са остале три јуфке, тако да добијамо четири испресавијена теста.

Тепсију величине 33 цм премазати маслацем или ставити пек папир. Узети прво савијено тесто, ставити га на побрашњену подлогу и рукама га притискати и ширити до величине тепсије. Пребацити кору у тепсију и још је мало рукама испретискати до ивица тепсије. Кору премазати са премазом - развуците рукама и другу кору, ставити је преко прве и ивице извући до страница тепсије. И њу премазати премазом. Исти поступак поновити и са остале две коре. Задњу кору мало ушушкати са стране, прекрити тепсију кухињском крпом и оставити тесто да нарасте 30 минута.

Рерну укључити да се загреје на 200 степени.

Пећи погачу на 200°Ц првих 30 минута, затим смањити на 180°Ц и пећи још 15 минута. Ако је потребно, при крају печења прекрити је алуминијумском фолијом да не изгори.

Печену погачу пребацити на решетку за хлеб и оставити да се мало прохлади, па је пребацити на кухињску крпу.

Kurir.rs/ Дневник

Пише:
Пошаљите коментар
ЈЕДНОСТАВНО и УКУСНО, ПОСНО и СЛАСНО Рецепт наших бака који не би вањало заборавити ТУФАХИЈЕ

ЈЕДНОСТАВНО и УКУСНО, ПОСНО и СЛАСНО Рецепт наших бака који не би вањало заборавити ТУФАХИЈЕ

22.12.2023. 15:04 15:17
Рецепт дана: Пита с месом

Рецепт дана: Пита с месом

03.04.2019. 22:36 22:41
Рецепт дана: Медитеранска проја

Рецепт дана: Медитеранска проја

26.03.2019. 13:07 13:12