ЛИСНАТА СУКАНА ПОГАЧА СА ЗЛАТАРА: Свако ко је проба, не може да престане јести
Лисната сукана погача са Златара направљена по традиционалном рецепту је, сигурни смо, једна од најлепших! Зато, ако нисте до сада, обавезно је пробајте - прави се једноставно, док је укус просто неодољив. Бићете одушевљени, а свако ко је буде пробао тражиће вам рецепт!
За тесто:
600г брашна
8г сувог квасца или (30г свежег)
1 кашичица шећера
1 кашичица соли
1 јаје
око 450мл воде
Фил ( за премазивање):
200г путера
100г ренданог сира
3-4кашике павлаке или киселог млека
Припрема:
У ванглицу ставити брашно. Направити на средини брашна удубљење и ту додати кашичицу шећера, измрвити квасац, сипати 100 мл топле воде (од 350 мл), прекрити ванглицу кухињском крпом и оставити пет минута. У надошли квасац додати јаје, со и замесити тесто са остатком топле воде. Тесто пребацити на побрашњену подлогу и уз додатак врло мало брашна га умесити. Тесто одмах поделити на четири једнака дела. Од сваког дела обликовати јуфку. Јуфке поређати у неку посуду посуту брашном, прекрити их кухињском крпом и оставити 10 минута да се тесто одмори.
За то време припремити смесу за премазивање теста. Омекшали маслац ставити у одговарајућу посуду, додати киселу павлаку и виљушком добро сјединити. Затим убацити изрендани сир и добро виљушком умутити.
Узети прву јуфку и ставити је на побрашњену подлогу. Преко јуфке посути мало брашна. Затим је оклагијом развити (сукати), уз стално посипање коре и радног дела брашном, колико год можете тање. Премазати целу кору припремљеном смесом за премазивање (у даљем тексту премаз).
Сада, тесто од себе пребацити до половине развијене коре - премазати је премазом - супротну страну пребацити преко премазати је. Леву страну савити до пола - премазати премазом - десну страну пребацити преко (она се не премазује). Исти поступак поновити и са остале три јуфке, тако да добијамо четири испресавијена теста.
Тепсију величине 33 цм премазати маслацем или ставити пек папир. Узети прво савијено тесто, ставити га на побрашњену подлогу и рукама га притискати и ширити до величине тепсије. Пребацити кору у тепсију и још је мало рукама испретискати до ивица тепсије. Кору премазати са премазом - развуците рукама и другу кору, ставити је преко прве и ивице извући до страница тепсије. И њу премазати премазом. Исти поступак поновити и са остале две коре. Задњу кору мало ушушкати са стране, прекрити тепсију кухињском крпом и оставити тесто да нарасте 30 минута.
Рерну укључити да се загреје на 200 степени.
Пећи погачу на 200°Ц првих 30 минута, затим смањити на 180°Ц и пећи још 15 минута. Ако је потребно, при крају печења прекрити је алуминијумском фолијом да не изгори.
Печену погачу пребацити на решетку за хлеб и оставити да се мало прохлади, па је пребацити на кухињску крпу.
Kurir.rs/ Дневник