КАКО ОДАБРАТИ ДРВО ЗА ОГРЕВ Грешке ће вас СКУПО КОШТАТИ, ево која је врста НАЈБОЉА
Огревно дрво је озбиљна ставка у годишњем кућном буџету за многа домаћинства. Због тога је веома важно које дрво или пелет одабрати, јер правилним избором можете уштедети много новца. Ево савета како.
Квалитет дрвета зависи од многих фактора као што су чврстоћа, влажност и количина коре. Да би имало високу калоријску вредност, по којој се рачуна квалитет дрвета, оно мора да има највише 20 одсто влаге. Да би се то постигло, потребно је да се суши пет до шест месеци пре грејне сезоне.
Такође, треба да знате да што је дрво јаче, боље гори. На пример, кубни метар букве има 30 одсто већу калоријску вредност од многих четинара. Никада не користите јелу, смрчу, бор или чемпрес као главно огревно дрво. Наиме, спадају у меко дрво и садрже висок проценат смоле, због чега имају нижу калоријску вредност. Запаљена смола ствара много дима и прља димњак, а трупци од ових врста дрвета брзо сагоревају. Препоручује се да их користите само за паљење.
Најбоље врсте дрвета за огрев су храст, буква, багрем и граб. Због своје снаге имају високу калоријску вредност, стварају мало дима и дуго задржавају топлоту. Иста ствар важи и за пелет – ако углавном садржи неку од наведених врста дрвета, он ће дуго и квалитетно горети.
(Еспресо/Крстарица/Преноси А.М.)