broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕМА ВИШЕ НЕЖЕЉЕНИХ ТЕЛЕФОНСКИХ ПОЗИВА Ако желите тишину ЕВО ГДЕ ТРЕБА ДА СЕ ПРИЈАВИТЕ

02.01.2024. 12:58 13:18
Пише:
Извор: pixabay.com

Потрошачи који не желе да их трговци зову телефоном и шаљу поруке нудећи на продају производе и услуге коначно ће у јануару моћи да се упишу у регистар НЕ ЗОВИ и тако се заштите од настрљивих продаваца и оглашивача.

Правилник који одређује на који начин ће се грађани уписивати у овај регистар је усвојен и почиње да важи 5. јануара. Сви оператори мобилне и фиксне телефоније, после тога, мораће да омогуће својим корисницима да се, уколико то желе – упишу у нови регистар.

Регистар НЕ ЗОВИ предвиђен је Законом о заштити потрошача и требало је већ увелико да функционише. Чекало се управо на правилник који дефинише услове уписа. Овај регистар би требало да спречи насртљиву праксу фирми које грађанима путем телефонских позива, порука, мејлова нуде разну робу и услуге.

- Упис или испис података у Регистар НЕ ЗОВИ радиће оператор без накнаде, који са корисником телефонског броја има закључен уговор о коришћењу јавно доступних електронских комуникационих услуга, а на основу захтева корисника телефонског броја - прописано је овим правилником.

Ко може да се упише у регистар

Упис или испис појединог броја у регистар НЕ ЗОВИ, како је предвиђено правилником, може да тражи само корисник телефонског броја. То могу да учине и потрошачи који користе припејд број, али само уколико су регистровани корисник код неког оператора.

Како се уписује у регистар

Грађани који желе да се упишу у регистар НЕ ЗОВИ то могу да учине у електронској форми или на продајном месту оператора и то путем интернет странице оператора или апликације коју оператор ставља на располагање својим корисницима.

Они који желе могу да се упишу у регистар на продајном месту оператора, и то тако што ће оператор, уз prеthodnu идентификацију подносиоца захтева – попунити захтев у електронској форми. Уколико нема техничких могућности за то, мора да прими захтев у папирној форми, који корисник телефонског броја подноси лично на продајном месту.

- Када прими захтев за упис или испис броја телефона у регистар, уручује потврду о пријему захтева кориснику телефонског броја, у форми и на начин на који је примио захтев. Потврда о пријему садржи датум када га је оператор примио - наводи се у правилнику.

Промена која се односи на упис или испис броја телефона доступна је у регистру НЕ ЗОВИ првог наредног дана од дана извршеног уписа или исписа телефонског броја.

Захтев за упис или испис појединог броја телефона из регистра НЕ ЗОВИ може се поднети једном у календарском месецу. Када потрошач раскине уговор са оператором о коришћењу фиксне или мобилне телефоније, а не пребаци број код другог, он га исписује из регистра НЕ ЗОВИ, али ако пређе код другог остаје уписан у регистар.

Ко и како претражује податке

Трговац може да користи регистар НЕ ЗОВИ претрагом бројева телефона и датума уписа на два начина:

1. без регистрације, и то такозваном „да/неˮ провером, на начин да се уписом појединачног броја телефона добије податак да ли је тражени број уписан у регистар НЕ ЗОВИ. На исти начин сваки потрошач може да провери да ли се његов број налази у овом регистру.

2. трговац се региструје користећи корисничко име и лозинку, која омогућава преузимање целокупног пописа бројева телефона и датума уписа последње измене у регистру НЕ ЗОВИ.

Који подаци су јавно доступни

База података овог регистра садржи име и презиме корисника телефонског броја, број телефона, јединствени матични број (ЈМБГ) корисника телефонског броја, пословно име оператора који је уписао податак, матични број и датум када је уписан податак, пословно име оператора који је исписао податак, његов матични број, датум када је исписан податак.

- Регистар НЕ ЗОВИ је јаван у делу који се односи на бројеве телефона и датум уписа - наводи се у правилнику.

Провера бројева телефона уписаних у регистар НЕ ЗОВИ омогућена је на интернет страници регулаторног тела надлежног за електронске комуникације – РАТЕЛ.

Курир

Аутор:
Пошаљите коментар
Фонд ПИО: ЛАЖНИ ПОЗИВИ ПЕНЗИОНЕРИМА ЗА КАРТИЦЕ, обавештења само СМС-ом или мејлом

Фонд ПИО: ЛАЖНИ ПОЗИВИ ПЕНЗИОНЕРИМА ЗА КАРТИЦЕ, обавештења само СМС-ом или мејлом

07.12.2023. 09:19 09:30