Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КОЛИКО МОЖЕ ДА СТОЈИ ХРАНА ПОСЛЕ ПРАЗНИКА Ево где грешите, и чега да се чувате!

30.12.2023. 07:00 19:54
Пише:
Фото: Pixabay.com

Стручњаци откривају где људи најчешће греше када је реч о остацима хране са празничне трпезе!

Да ли сте знали да постоје правила када је у питању паковање и чување хране која је остала након празничне трпезе? Стручњаци Лаурен Ален и Николас Неделиски истичу да многи људи имају традицију да искористе све остатке, али и да није свеједно на који начин ће се храна чувати и замрзавати. Ово су правила које је важно да знате:

Месо

Чувајте вишак меса, ћуретине, говедине или другог у року од два сата од сервирања. Треба их одвојити од костију и чувати у плитким, херметички затвореним посудама. На тај начин ће остати свеже у фрижидеру три до четири дана, а можете их замрзнути за чување.

Поврће

Већина поврћа као што су боранија, пире кромпир, кришке слатког кромпира, остаће свеже у херметички затвореној посуди три до четири дана у фрижидеру. Лиснато поврће се брже квари, па га морате потрошити у року од неколико дана. Уколико нису напуњени састојцима попут сира, већина поврћа може да се замрзне на један до три месеца.

Дезерти

Кремасте колаче, пудинге или торте треба јести у року од само неколико дана и немојте их замрзавати. Међутим, празничне колачиће можете замрзнути и држати у замрзивачу до шест месеци.

"Прво и најважније, све остатке хране са празничне трпезе одложите одмах у року од два сата. Пребаците месо у плитке, херметички затворене посуде како бисте омогућили брзо хлађење. Кувано поврће и прилози захтевају исти третман - довољно је да их охладите пре него што их спакујете и ставите у фрижидер. Тврђе слојеве хране ставите на дно и ивице посуде за складиштење, а мекше делове у средину, како бисте имали проток ваздуха", објаснио је Николас.

(Еспресо/Мондо/Т.В./Преноси М.М.)

Пише:
Пошаљите коментар