broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТАМАРА ВУЧИЋ Гошћа на онлајн самиту првих дама у организацији Олене Зеленске (фото)

19.12.2023. 18:31 18:52
Пише:
Извор: Танјуг/Страхиња Аћимовић

БЕОГРАД: Супруга председника Србије Тамара Вучић учествовала је данас на онлајн самиту првих дама и господе који је организовала супруга председника Украјине Олена Зеленска.

Том приликом је Вучићева истакла да овај самит и окупљање види као савршену платформу за мотивисање, стварање нових идеја и давање личног примера кроз промоцију правих вредности и кроз промовисање врлина и позитивног односа према животу и свету.

"Сматрам да би један од наших заједничких циљева требало да буде коришћење ове платформе за промоцију и афирмацију положаја и улоге жена у свету. Да им помогнемо и да све нас представимо на добар и позитиван начин", рекла је Вучићева.

Она је подсетила да је учествовала на Трећем Самиту првих дама и господе, који је био организован у Кијеву у септембру, са кога су јој, како је навела, остале лепе успомене.

"Одушевљена сам што видим како наша платформа расте и окупља све више првих дама и господа. И овај "Зум" састанак је одлична прилика да разменимо идеје за пројекте, да разменимо мишљења и да можда дођемо до плана како да допринесемо општем добру", рекла је госпођа Вучић.

Она је навела да од почетка свог дипломатског рада, али и рада као супруге председника, обраћа пажњу и фокусира се на угрожене групе становништва.

"И склона сам да будем нека врста заговорника оних чији се глас не чује добро или чији глас није довољно јак и гласан да би се чуо. И то је нешто на чему сам радила не само ове, већ и prеthodnih година", рекла је Вучићева.

Она је прецизирала да њен рад укључује подизање свести о питању раног развоја деце (RRD), помоћ особама које болују од ретких болести, подршку адолосцентима као и промовисање и очување српског културног наслеђа.

Говорећи о раном развоју деце, она је навела да већина истраживања кажу да је то најважнији период у животу сваке особе и да је за чак 70 одсто даљег развоја детета управо важно првих пет година живота.

"Имајући то у виду, кренули смо са веома значајним пројектом и изградњом Центра за рани развој и инклузију деце, у главном граду Србије. Идеја је да се овом веома важном периоду у животу сваке особе приступи свеобухватно и да се фокусира на рану дијагнозу и рану интервенцију. Овај центар се гради и план је да се сви радови заврше до краја следеће године. Ово је нешто мени лично веома блиско", истакла је Вучићева.

Када је реч о раду на помоћи особама које болују од ретких болести, она је оценила да је Србија урадила много у последњој деценији, почевши од издвајања све више новца у буџету за нове лекове и за нове иновативне третмане.

"Желела бих да поделим са вама да смо, на пример, за спиналну мишићну атрофију, што је ретка болест, међу неколико земаља које имају сва три лека. Један од ових лекова је, како кажу, најскупљи лек на свету, Золгенсма", рекла је Вучићева.

Говорећи о још једној теми која јој је блиска, помоћи адолесцентима, она је истакла да им се треба обезбедити помоћ и подстицајна атмосфера и друштво у коме могу да напредују.

"О овој теми и изазовима са којима се адолесценти суочавају, имала сам прилику да говорим на многим конференцијама током ове године. Говорила сам на конференцији у Северној Македонији, у Хрватској, у Египту и у Њујорку на маргинама 17. заседања Генералне скупштине УН", подсетила је она.

На тему промоције и очувања културног наслеђа, госпођа Вучић је навела да Србија има фестивал који се зове "Etnology", у оквиру кога се представља српско културно наслеђе, али и културна баштина других земаља, тако да је искористила прилику да позове све присутне да буду почасни гости фестивала и да представе своју културну баштину.

Она је поздравила све присутне и захвалила украјинској првој дами на организовању овог виртуелног окупљања.

Супруга украјинског председника Олена Зеленска изразила је задовољство што су овакви самити постали традиционални и подсетила да је први самит био посвећен изазову Ковид епидемије, док је последњи одржани самит у Кијеву као тему имао ментално здравље и на коме је 28 првих дама и господе узело учешће.

Она је подсетила и на донације амбулатних возила која је Украјина добила и која су допринела украјинском здравственом систему.

Зеленска је предстојећи самит Светског економског форума у Давосу предложила као место где би могло да се дискутује и прикажу истраживања о "мекој моћи" и утицају који прве даме и господа имају.

Она је истакла да ће наставити да се бори против климатских промена и истакла је важност борбе за родну равноправност.

"Волела бих да деца коју су због рата изгубила домове опет добију безбедна и мирна места за живот. И наставићу да радим на томе", поручила је Зеленска.

Она је предложила израду "њузлетера" у коме би били садржане активности првих дама и господа и које би биле прослеђиване медијским кућама и дипломатским представништвима широм света.

Зеленска се дотакла компликоване ситуације на граници Украјине са Пољском, где пољски возачи камиона блокирају улаз робе у Пољску и изразила је жељу да се тај проблем реши.

На онлајн самиту су се обратили и супруга председника Исланда Елиза Рид, супруг председнице Словачке Јурај Ризман, супруга председника Естоније Сирје Карис, супруга председника Европског савета Емили Мишел, супруга шпанског премијера Марија Бегоња Гомез Фернандез, супруг предеснице Словеније Алеш Мусар.

Аутор:
Пошаљите коментар