moderate rain
12°C
06.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

АЛАРМАНТНИ РЕЗУЛТАТИ КОНТРОЛЕ ИСПРАВНОСТИ Отровне материје у 400 од 2.400 производа у ЕУ; Има их и у играчкама

13.12.2023. 17:59 18:11
Пише:
Фото: ilustracija/pixabay

Европска агенција за хемикалије (ECHA) објавила је данас да су токсичне материје пронађене у 400 од 2.400 контролисаних производа који су контролисани у 26 земаља чланица ЕУ прошле године.

Утврђено је да једна од четири играчке, као што су лутке, костими, простирке за игру и пластичне фигуре, крше законе ЕУ о опасним хемикалијама, преноси ЕуОбсервер.

Националне агенције ЕУ откриле су "превише нивоа опасних хемикалија", као што су олово и пластификатори, и то у 18 одсто испитаних потрошачких производа. Најчешће контролисани производи који садрже токсичне хемикалије били су електрични уређаји, спортска опрема, играчке и модни производи.

Извештај наглашава како увозници и онлајн тржишта, укључујући Амазон, имају већу стопу непоштовања правила ЕУ од произвођача и дистрибутера. У 39 одсто случајева, компаније су одлучиле да добровољно повуку своје производе са тржишта, а такође и са својих веб локација, преноси Курир.

Међутим, инспектори из различитих агенција ЕУ издали су принудне мере у четвртини случајева, покренувши формалније и правно обавезујуће радње због непоштовања. Намене су наметнуте у 18 одсто случајева, док је 58 најтежих случајева предато полицији или јавном тужилаштву.

Истрага је показала да компаније нису поштовале водеће законодавство ЕУ REACH о хемикалијама у 13 одсто случајева. Међутим, половина кршења односи се на правила за употребу одређених опасних хемикалија у електричној и електронској опреми.

Хемијска стратегија ЕУ из 2020. године обавезује да ће забранити небитне употребе најштетнијих хемикалија у потрошачким производима. Европска комисија је прошле недеље предложила да се измене три закона како би се убрзала ограничења за најопасније хемикалије.

Предлог такође има за циљ да повећа сарадњу између различитих агенција ЕУ и побољша прикупљање података о хемикалијама које се налазе у телима људи како би се боље проценили нивои изложености.

- Нове мере ће скратити јаз између идентификације могућег ризика и неопходне регулаторне акције - саопштила је Комисија.

Истовремено активисти тврде да такве законске промене могу помоћи у спречавању ситуација попут оних које су повезане са загађењем ПФАС-ом.

- На овај начин можемо рано да откријемо проблеме и заштитимо себе и нашу планету... Кључно је држати штетне хемикалије подаље од ствари које свакодневно користимо, а ови предлози су велики корак у правом смеру - оценила је директорка политике за хемикалије у Европском бироу за животну средину Татјана Сантос.

Али потребни су даљи напори како би се одговорило на текуће изазове у вези са хемијским загађењем, рекла је Сантос уз оцену да Комисија ЕУ мора да изврши ревизије политике производа, постепено укине небитне употребе хемикалија и ефикасно спроводи постојеће прописе као што је REACH.

Како се наводи у новембру је ECHA истрага такође открила токсичне хемикалије у производима за негу деце, као што су пелене, седишта за кола, бибс и простирке за превијање беба. Када се ради о пеленама, истрага је показала да ови производи могу да садрже токсичне хемикалије и метале попут кадмијума, кобалта и олова.

Додаје се и да је Француска 2020. предложила ограничавање опасних супстанци у пеленама за једнократну употребу, међутим, Европска комисија је затворила поступак након што француске власти нису изнеле довољно научних доказа.

Kurir.rs/Tеlеgraf

Аутор:
Пошаљите коментар
ПОВЛАЧИ СЕ ЧАЈ ИЗ ХРВАТСКЕ У лишћу нане из Србије пронађен састојак опасан за јетру и плућа

ПОВЛАЧИ СЕ ЧАЈ ИЗ ХРВАТСКЕ У лишћу нане из Србије пронађен састојак опасан за јетру и плућа

06.12.2023. 10:11 10:16
Две играчке се повлаче са тржишта у Србији због ризика од гушења код деце

Две играчке се повлаче са тржишта у Србији због ризика од гушења код деце

20.02.2023. 15:29 15:30