ОПРЕЗ! Ово је погубније за срце и од пушења
Уобичајене алергије на храну, као што су нежељене реакције на кикирики или на одређене млечне производе, могу повећати смртност од кардиоваскуларних проблема, чак у већој мери него пушење, наводи се у управо публикованој студији Медицинског факултета Универзитета у Вирџинији, преноси данас Сајенс дејли.
Ризик од алергија на храну по здравље срца пацијента такође је исти или већи него што су ризици од дијабетеса, високог крвног притиска или реуматоидног артритиса, наводи се у истраживању којим је обухваћено неколико хиљада испитаника.
Установљено је да су у највећој опасности од кардиоваскуларних компликација особе чији организам производи антитела, као реакцију на храну, али које настављају са уношењем тих намирница у организам.
Близу 15 процената људи, као реакцију на наведене врсте хране, у организму производи антитела која изазивају алергијске реакције, наводи члан истраживачког тима Џефри Вилсон.
То истраживање по први пут јасно повезује антитела која су производ реакције на храну са озбиљним срчаним проблемима и у складу је са резултатима предходних испитивања која указују на озбиљну везу између алергијских упала и кардиова
Euronews