broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВРАТИО СЕ „ЕЛ НИЊО“ Шта нам доноси „Арктичка експлозија“; Мислите да вам је хладно, ЧЕКАЈТЕ ДА СТИГНЕ ОВО; Возачима ће бити ноћна мора

27.11.2023. 10:46 12:37
Пише:
Извор: Screenshot/Severe Weather

Феномен Ел Нињо од лета "пуни" новинске странице светских медија. Јавност се сећа незаборавних паклених врућина које су обележиле летње месеце. Ипак, чини се да још није дошао крај.

У Бразилу је измерена највећа темпертура свих времена, рекорних 44,8 степени, док на другом крају света, тачније у Европи, харају олује и поплаве. Поједини британски метеоролози упозорили су да Европа треба да се спреми за "арктичку експлозију" хладноће. Шта је Ел Нињо и које су државе на удару?

Како је упозорила Светска метеоролошка организација УН овај климатски феномен могао би да угрози животе и уништи пољопривреду у појединим деловима света. Према подацима Уједињених нација, после три године захлађења које је проузроковао феномен Ла Ниња, Ел Нињо се вратио и трајаће вероватно до прве половине 2024. године.

- Ел Нињо се обично повезује са рекордним температурама на глобалном нивоу. Овај климатски феномен би могао да изазове драстичне ефекте као што су обилне падавине и поплаве -каже директор Коперникуса у ЕУ Карло Буонтемпо.

Како су навели стручњаци, упозорења и прогнозе екстремних временских појава које Ел Нињо изазива од виталног су значаја за спас људи и животиња, јер само пораст температуре мора већ угрожава животињски свет острва Галапагос. Поменути климатски феномен узрокују температуре океана и ветрови у Пацифику који осцилирају између загревања Ел Ниња и хлађења Ла Ниње. Научници су увелико предвидели да ће 2023. година бити топлија од 2022. До сада, најтоплија година на свету је била 2016. Последњих осам година било је осам најтоплијих на свету – што одражава дугорочни тренд загревања изазван емисијом гасова стаклене баште. Ел Нињо на северу Сједињених Америчких Држава доноси сушу и топлије време, а на југоистоку интензивне падавине и поплаве, док у Европи може доћи до хладнијих и сувих на северу и влажнијих зима на југу.

Према америчкој Националној администрацији за океане и атмосферу, у току трајања овог климатског феномена, глобална температура расте за око 0,2 степена, што би значило пробијање кључне границе глобалног загревања од 1,5 степени. Као резултат тога, свет ће бити суочен са интензивнијим топлотним таласима, дугим летима и јачим олујама. Међу првима који ћеосетити ефекте биће земље близу Пацифика, попут западне обале Америке, Јапана, Аустралије и Новог Зеланда.

Најтоплија температура икада

Бразил је забележио најтоплију температуру у историји мерења у тој јужноамеричкој земљи, чак 44.8 степени. У Бразилу, подсетимо, тренутно траје неподношљив топлотни талас који је захватио велике делове земље. Метеоролози су ову невиђену врућину приписали феномену Ел Нињо и климатским променама. Званичници Националног института за метеорологију (Инмет) рекли су да ће у три главна града бразилских држава бити забележена температура близу 40 степени, саопштио је CNN БРАСИЛ. Ранији температурни рекорд износио је 44.7 степени и измерен је 2005. године. Ти топлотни таласи постају све дужи и интензивнији на многим местима и научници очекује да ће се трајати све док људи наставе да испуштају стаклене гасове који загревају планету. На другом крају планете, снежне олује и поплаве паралисале су поједине европске градове.

Невреме у Европи

Две особе су изгубиле живот у јаком невремену које је недавно захватило Бугарску. Полиција је саопштила да је мушкарац погинуо када је његов комби ударио у оборено дрво на главном булевару у Софији, док је у Варни жена страдала када ју је ударила грана која је пала са дрвета.

Олујни ветар и јака киша и снег нанели су велику штету и пореметили снабдевање електричном енергијом у градовима и селима, саопштили су званичници. У појединим деловима земље, проглашено је ванредно стање због кише и снега, док су удари ветра достизали 125 километара на час. Циклон који доноси снег захватио је и Румунију. Неколико путева је било затворено, а због мећаве и снега забележене су и незгоде. Олуја је поплавила улице док су црноморске луке затворене због јаких ветрова који су дували преко 120 километара на час. Због снежне олује, неколико аутомобила је било заглављено на путу.

Грађани у Хрватској преплавили су друштвене мреже причама о јаким олујама које су захватиле земљу.

Због јаке олује, корисници платформе „X“ кажу да су се прозори тресли и да су помислили да је дошло до апокалипсе или рата.

„Какви су ово удари ветра“, „Ова грмљавина је баш лепо потресла све“, „Пробудила ме јака грмљавина“, „Каква је ово апокалипса“, „Помислио да је заратило колико тутњи“, само су неки од бројних коментара на друштвеним мрежама које су корисници писали у глуво доба ноћи.

ЕМСЦ је чак објавио како су неки очевици пријавили подрхтавање тла на подручју Загреба, али сеизмичка активност касније ипак није потврђена.

Аутор:
Пошаљите коментар
ОВО ЛЕТО НАЈТОПЛИЈЕ ИКАД Од феномена Ел Нињо до климатске кризе широм света

ОВО ЛЕТО НАЈТОПЛИЈЕ ИКАД Од феномена Ел Нињо до климатске кризе широм света

06.09.2023. 16:21 22:23
ВРХУНАЦ Ел Нињо ФЕНОМЕНА се очекује крајем године ЗВЕР руши све температурне РЕКОРДЕ, а ево чега се научници ПЛАШЕ!

ВРХУНАЦ Ел Нињо ФЕНОМЕНА се очекује крајем године ЗВЕР руши све температурне РЕКОРДЕ, а ево чега се научници ПЛАШЕ!

26.08.2023. 20:27 20:34