ОД СТАРИНСКОГ ТЕСТА УМЕСИЛИ ОЗБИЉАН ПОСАО Надлацка стиже свуда
Радња за продају локалних производа у Старој Пазови „ПР Надла” која у својој понуди има и надлацку, традиционалну словачку крофну, након две године шири своју понуду и пословање.
СТАРА ПАЗОВА: Специјалитет је карактеристичан за овај крај, постао је веома популаран како у Старој Пазови, тако и у Новом Саду и Београду. Идеја о очувању старинске посластице прерасла је у посао, а власница радње Кристина Денчић каже да ће ускоро локал у ком се спрема надла бити проширен, па ће у том делу муштерије моћи да посматрају сам процес мешења и да уживају у надлацкама.
- На разним манифестацијама сам видела да посетиоци траже надлу, а Словакиња сам пореклом и учинило ми се као добра и корисна идеја о покретању такве врсте посла. Моја бака више не може да прави овај специјалитет који је присутан код Словака више од двеста година. Желели смо да га сачувамо од заборава и сада смо дошли до тога да поред понуде у самом локалу радимо и доставу по Новом Саду и Београду. Надлу нам траже за дечје рођендане или неке од прослава у школама – каже Кристина.
Специјалитет се прави од киселог теста које, како је појаснила, не треба пуно да се третира рукама.
- На сув дубљи тигањ се сложе и сипа вода, а након тога их је потребно поклопити. Не сме да се отвори док вода не испари, јер ће надле у супротном пасти и онда неће бити ваздушасте и пуфнасте, због чега су и преукусне. Када нестане вода, дно надлацке се запече и онда су готове. Фактички сва три стања прођу, јер буду куване на пари и води, те запечене – каже Кристина.
Ову крофну кувану на пари карактерише неутрално тесто, па у зависности од додатака може бити слана и слатка. Словачке баке или мамике правиле су их са сиром, или орахом и маком, а Пазовчанка им је додала и нове укусе, чак 25.
- Код сланих имамо сир, шунку, парадајз, руколу, и оне са сиром и дуван чварцима. У понуди имамо и са нугат лешник кремом које се уваљају у млевени кекс.., набраја наша саговорница, јер муштерије су им најпре били времешни мештани које надле подсећају на детињство, а данас млади уживају у новим укусима. Већина, најпре проба слатку, али се онда одлучују и за слану надлацку.
С. Аничић Илић
Фото: Приватна архива