OD STARINSKOG TESTA UMESILI OZBILJAN POSAO Nadlacka stiže svuda
Radnja za prodaju lokalnih proizvoda u Staroj Pazovi „PR Nadla” koja u svojoj ponudi ima i nadlacku, tradicionalnu slovačku krofnu, nakon dve godine širi svoju ponudu i poslovanje.
STARA PAZOVA: Specijalitet je karakterističan za ovaj kraj, postao je veoma popularan kako u Staroj Pazovi, tako i u Novom Sadu i Beogradu. Ideja o očuvanju starinske poslastice prerasla je u posao, a vlasnica radnje Kristina Denčić kaže da će uskoro lokal u kom se sprema nadla biti proširen, pa će u tom delu mušterije moći da posmatraju sam proces mešenja i da uživaju u nadlackama.
- Na raznim manifestacijama sam videla da posetioci traže nadlu, a Slovakinja sam poreklom i učinilo mi se kao dobra i korisna ideja o pokretanju takve vrste posla. Moja baka više ne može da pravi ovaj specijalitet koji je prisutan kod Slovaka više od dvesta godina. Želeli smo da ga sačuvamo od zaborava i sada smo došli do toga da pored ponude u samom lokalu radimo i dostavu po Novom Sadu i Beogradu. Nadlu nam traže za dečje rođendane ili neke od proslava u školama – kaže Kristina.
Specijalitet se pravi od kiselog testa koje, kako je pojasnila, ne treba puno da se tretira rukama.
- Na suv dublji tiganj se slože i sipa voda, a nakon toga ih je potrebno poklopiti. Ne sme da se otvori dok voda ne ispari, jer će nadle u suprotnom pasti i onda neće biti vazdušaste i pufnaste, zbog čega su i preukusne. Kada nestane voda, dno nadlacke se zapeče i onda su gotove. Faktički sva tri stanja prođu, jer budu kuvane na pari i vodi, te zapečene – kaže Kristina.
Ovu krofnu kuvanu na pari karakteriše neutralno testo, pa u zavisnosti od dodataka može biti slana i slatka. Slovačke bake ili mamike pravile su ih sa sirom, ili orahom i makom, a Pazovčanka im je dodala i nove ukuse, čak 25.
- Kod slanih imamo sir, šunku, paradajz, rukolu, i one sa sirom i duvan čvarcima. U ponudi imamo i sa nugat lešnik kremom koje se uvaljaju u mleveni keks.., nabraja naša sagovornica, jer mušterije su im najpre bili vremešni meštani koje nadle podsećaju na detinjstvo, a danas mladi uživaju u novim ukusima. Većina, najpre proba slatku, ali se onda odlučuju i za slanu nadlacku.
S. Aničić Ilić
Foto: Privatna arhiva