broken clouds
25°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИМПОЗАНТНО! Од Руме до Шапца сада се стиже за свега 15 минута! ЕВО КОЛИКО ЈЕ ЉУДИ ТУДА ПРОШЛО ПРВОГ МЕСЕЦА

17.11.2023. 09:22 09:32
Пише:
Извор: Инстаграм/принтскрин

За само месец дана откад је отворен ауто-пут Рума-Шабац овом деоницом је прошло чак 352.476. возила!

То је само доказ да је ово била најзначајнија инфраструктурна инвестиција која је спојила Срем и Мачву, а уједно и најкраћа саобраћајна веза између Новог Сада и Београда са овим делом западне Србије, али и Републиком Српском.

До недавно је 600.000 становника са обе стране Саве спајао само магистрални пут, на коме су биле сталне гужве. Пуштањем у саобраћај ове важне деонице сада се новом трасом од Руме до Шапца сада стиже за свега 15 минута.

Комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на ауто-путу Рума–Шабац и брзој саобраћајници Шабац–Лозница закључен је са азербејџанском компанијом "Азвирт", а уговорена цена радова је 467,5 милиона евра.

Колико су оптерећени путеви од Шапца до Руме и од Лознице до Шапца најбоље су доскора знали житељи овог дела Србије. Магистрала која је коришћена била је као једна огромна улица, па је брзина била минимална.

- Рекордна инфраструктурна улагања дала су нову гео-стратешку димензију општини Рума, која је сада чврсто позиционирана на чворишту најважнијих путева у нашој земљи, а то раскршће путева је нови подстицај за убразани развој. Као општина смо још атрактивнији за све инвеститоре, који и даље исказују велико интересовање за улагање у наше опремљене радне зоне. Бележимо привредни раст, али осим тога, ауто-пут Рума-Шабац је и додатни подстицај за већи број посетилаца у нашем граду и општини, јер доприноси и развоју туризма - каже Александра Ћирић, председница општине Рума.

Она наводи да се до Шапца сада стиже дупло брже, за мање од 15 минута. Стари локални пут је био преоптерећен, велика фреквенција возила, много теретног саобраћаја, неретко су се дешавале и саобраћајне несреће, па је са новим ауто-путем и сама безбедност свих учесника у саобраћају на далеко већем нивоу.

- Када следеће године буде завршена и брза саобраћајница до Лознице, од Подриња, преко Руме, до престонице Србије ће се стизати за неких сат и 15 минута. То је веома значајно за све, Срем, Мачву, Подриње, за целу земљу - каже она.

Без путарине до Нове године

До Нове године коришћење ауто-пута од Руме до Шапца биће бесплатно, а када се од 1.јануара почне наплаћивати цена од Руме до Шапца биће 100 динара, 270 динара је за деоницу Београд -Шабац, а 170 динара је Београд-Рума.

Житељи околних села кроз која је дневно пролазило и до 20.000 возила, сада су коначно одахнули. Уместо кроз насеља камиони иду кроз атаре Јарка, Хртковаца, Платичева и Кленка, а излаз и укључење на ауто-пут је уз бочну рампу на петљи код Хртковаца.

Александар Пајић, градоначелник Шапца каже да ће 14. октобра 2023. године остати упамћен као историјски за све Шапчане:

- Тада су отворени капитални пројекти ауто-пут Рума-Шабац и нови мост преко Саве. На ово се чекало неколико деценија. Шапчани су досањали свој вишедеценијски сан. Сада ћемо за само 40 минута стизати до Београда, а наш град је постао центар западне Србије.


Лична карта

Деоница аутопута од Руме до Шапца је дужине 24,6 километара, има шест надвожњака, осам мостова и три петље - Рума, Хртковци и Дреновац.

На аутопуту су изграђене и три нове наплатне станице:

НС „Рума" са 11 саобраћајних канала,

НС „Хртковци" са 6 саобраћајних канала

НС „Шабац" са 8 саобраћајних канала


Када је најављена изградња ауто-пута дошло је и до велике продаје земљишта, 117 хектара јеприпало индустријској зони, 32 нова инвеститора кренула су да зидају своје фабрике, што значи да је и велики број људи дошао до посла. До Лознице и границе на Дрини сада се стиже знатно брже.

Пинк

Аутор:
Пошаљите коментар
ОД ДАНАС У 15 ЧАСОВА До Нове године нема наплате на аутопуту Рума-Шабац

ОД ДАНАС У 15 ЧАСОВА До Нове године нема наплате на аутопуту Рума-Шабац

14.10.2023. 10:42 13:02
На градилишту ауто-пута Рума-Шабац ради се на петљи која ће се везати за Фрушкогорски коридор

На градилишту ауто-пута Рума-Шабац ради се на петљи која ће се везати за Фрушкогорски коридор

28.03.2023. 09:44 09:51