broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Лето у октобру, стиже ваздух из АФРИКЕ, ЕВО ДО КАДА ЋЕМО ДА СЕ КУВАМО И НОСИМО КРАТКЕ РУКАВЕ

20.10.2023. 06:46 07:15
Пише:
Извор: Pixabay.com / dnevnik.rs

После хладног таласа који нам је донео смрзавање и прехладе, Србију је јуче захватила осетно топлија ваздушна маса, а још топлије биће наредних дана.

Максимална температура достигла је у четвртак у Лозници 27°Ц, у Београду 23°Ц, а нешто свежије са 18-19°Ц било је на југу и западу Србије и у Неготинској Крајини. Златибор је мерио 19°Ц, Сјеница 17°Ц, Копаоник 13°Ц.

И ветар се појачао, па је у кошавском подручју дувао јак југоисточни ветар, на југу Баната са олујним ударима, а веома јак ветар дувао је и на планинама.

У наредна 24 сата све више ће јачати веома снажан циклон са Атлантика, који се својим центром налази над Аткантиком, у близини обале Француске и који ће се према викенду преместити својим центром изнад југа Енглеске. Очекује се невероватан низак ваздушни притисак у центру и то од свега 967 мб. Овај циклон већ доноси орканске олује од Шпаније и Франсуске до Енглеске, Ирске и целе Британије.

Циклон ће толико бити снажан и дубок, да ће ободним делом захватити и Србију.

Ваздушни притисак у Србији већ је у осетнијем паду и знатно је испод нормале.

Србија ће све време налазити у предњем делу циклона и топлом сектору, па ће снажна јужна струјања доносити веома топлу ваздушну масу, али и честице песка из Сахаре.

Данас се очекује сунчан и прави летњи дан, уз умерену облачност у Војводини. Биће веома ветровито, уз јак југозападни ветар, на планинама са олујним ударима вишим од 80 км/х.

Ветар ће бити фенског ефекта.

Максимална температура биће од 26 до 30°Ц, у Подрињу и у Колубарском округу до 32°Ц, а у Београду се након јутарњих 18°Ц, током дана очекује 30°Ц. Хладније ће бити само у Неготинској Крајини, температура до 22°Ц.

Биометеоролошке прилике неповољно ће утицати на хроничне болеснике, нарочито на особе са варирајућим крвним притиском, нервно лабилне и реуматичаре. Поспаност и раздражљивост су могуће метеоропатске реакције.

Препоручује се адекватно одевање у складу са очекиваним термичким условима. Неопходна је повећана пажња у саобраћају.

Невероватно топло за крај октобра биће у ноћи ка суботу. На северу и на западу Србије очекује се тропска ноћ, при чему се температура неће спуштати испод 20°Ц, при чему ће најтоплије бити у Подрињу, у Колубарском округу, у Београду, Поморављу, Подунављу и на југу Баната, уз минималне температуре изнад 22-23°Ц.

У суботу се током дана очекује пролазно наоблачење, понегде са кишом и пљусковима са грмљавином, углавном у северним, западним и централним пределима Србије.

У пределима са падавинама очекује се прљава киша, због честица песка из Сахаре.

Биће и даље ветровито, уз појачан јужни и југозападни ветар.

Максимална температура биће од 22 до 28°Ц, у Београду до 26°Ц, у Подрињу и до 30°Ц, док ће хладније бити само у Неготинској Крајини.

У недељу ће бити сунчано и веома топло, уз температуре и преко 25°Ц.

Веома топло време наставиће се и током следеће седмице, али уз честа пролазна наоблачења са кишом и пљусковима и грмљавином. Ипак, значајније падавине се не очекују, а температуре ће током појединих дана бити и преко летњих 25°Ц.

С обзиром на то да је просек максималне температуре за наредни период од 14 до 18°Ц, видимо да ће и за 10 до 15 степени од просека, а натпросечно топло време и актуелна синоптичака ситуација очекује се због деловања снажне циклонске активности са Атлантика и запада Медитерана, што ће веома хладну ваздушну масу из Сибира држати подалеко од европског копна и нашег подручја, док ће над нашим подручјем бити присутна веома топла ваздушна маса са севера Африке.

Аутор:
Пошаљите коментар
УЈУТРУ СВЕЖЕ, ПРЕКО ДАНА ТОПЛО Срчаним болесницима се саветује ОПРЕЗ

УЈУТРУ СВЕЖЕ, ПРЕКО ДАНА ТОПЛО Срчаним болесницима се саветује ОПРЕЗ

17.10.2023. 03:51 15:56