overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Отворен трећи форум “Појас и пут" у Пекингу Вучић: „Људи све више ЖЕЛЕ НЕ ЈЕДНОГ ПОЛИЦАЈЦА, већ да се проблеми решавају МУЛТИЛАТЕРАЛНО“

18.10.2023. 06:57 07:11
Пише:
Извор: Tanjug/Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

ПЕКИНГ:  Трећи међународни стратешки форум "Појас и пут" отворен је данас у Пекингу, а окупио је званичнике из више од 130 земаља и 30 међународних организација.

Свечаном отварању присуствује и  председник Србије Александар Вучић, који предводи делегацију наше земље.

Самит је уводним обраћањем отворио председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг, а након њега обратиће се председник Русије Владимир Путин, председник Казахстана Касим Жомарт Токајев, председник Индонезије Ђоко Видодо, председник Аргентине Алберто Фернандез, председник Владе Етиопије Аби Ахмед и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш.

Форуму присуствују бројни председници држава, премијери и представници држава из Азије, Латинске Америке, Африке, затим званичници Француске, Грчке, као и мађарски премијер Виктор Орбан.

Учешће су отказали председник Египта Абдел Фатах ел Сиси, као и председник Уједињених Арапских Емирата шеик Мохамед бин Зајед ал Нахјан.

На самиту који се одржава у светлу десетогодишњице Инцијативе “Појас и пут”, а која је Србији, према речима председника Вучића, донела много доброг, биће одржана три форума на високом нивоу о повезивању, зеленом развоју и дигиталној економији.

Током дана, председник Вучић учествоваће на првој сесији Форума на високом нивоу на тему “Повезаност у отвореној глобалној економији”. Такође, биће одржано шест тематских семинара о несметаној трговини, духовној повезаности, размени између стручних институција, чистом Путу свиле, локалној и поморској сарадњи.

Форум "Квалитетна сарадња на Појасу и путу: Заједно за заједнички развој и просперитет" први је форум на високом нивоу од 2019. године, када је председник Вучић имао прилику да буде један од три светска лидера којем је поверено да одрже завршно обраћање и када је са Сијем, између осталог, разговарао о начинима како да се још брже доведе до спреге Иницијативе “Појас и пут” са стратегијом реиндустријализације Србије.

Двојица председника састала су се и на овом Форуму, након чега је Вучић изразио задовољство због оцене Сија да је "наше пријатељство прошло тест тешких времена".

На маргинама Форума одржава се и конференција предузетника.

Србија је важан партнер Иницијативе "Појас и пут", а која је инспирисана древним Путем свиле и међу првим је потписницима Споразума о сарадњи широм Европе. Србија је у Кини потписала бројне споразуме са многим компанијама и кинеским државним институцијама, међу којима су три стратешка документа о сарадњи. Председник Вучић изјавио је да Споразум о слободној трговини, потписан у Пекингу, отвара нове видике у односима две земље, а требало би да ступи на снагу од јуна.

Министарство грађевинарства, сабраћаја и инфраструктуре потписало је три комерцијална уговора са кинеским компанијама, који се односе на изградњу инфраструктуре у Србији, а вредност тих уговора је скоро четири милијарде евра и доноси скоро 300 километара нових путева.

Потписан је и Споразум о спречавању крађе, тајних ископавања и незаконитог увоза и извоза културних добара.


Вучић: УН треба да врати своју улогу и значај који је некада имала

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је током боравка у оквиру одржавања иницијативе “Појас и пут” у Пекингу имао прилике да чује председнике многих земаља и оценио да се земље као Етиопија убрзано развијају, те да је важно одржавати и развијати добре односе.

"Када слушате Ђока Видода тачно видите да он има страх, јер је у питању многољудна нација Индонезија, то су фискални ризици, председник Фернандез из Аргентине износи потпуну заинтересованост за већу дубину и проширење самог значаја и односа унутар БРИКС-а, кроз говор председник владе Етиопије видите нови покрет поносне Африке која расте страховитом брзином", рекао је председник.

Вучић је истакао да Етиопија данас има више од 120 милиона становника и нових три милиона сваке године.

"Уганда сваке године нових 1,2 милиона, Египат готово три милиона, расте им економија и демографија. Африка већ има 1,4 милијарде становника и онда видите њихове и инфраструктурне проблеме, али осећате да расте моћ афричког континента и зато је важно да са њима држимо и најбоље односе", рекао је Вучић.

Захваљујући кинеским пријатељима, додао је, разговарао је и са пријатељима из Лаоса и много других азијских земаља са којима никада не би имао прилику да разговара.

На питање новинара да ли постоји неки глобални страх који су истицали лидери током својих обраћања, Вучић је рекао да су у питању сувише велики лидери да би осетили страх, који се, како је рекао, није осетио чак ни у говору председнике Русије Владимира Путина.

"Они говоре о проблемима и принципима, а сваки своје проблеме решава. У свету се догађа то да људи све више желе не једног полицајца, већ да се проблеми решавају мултилатерално и да организација УН врати своју улогу и значај који је имала некада, желе да сарадња, а не наметање решења и поштовање међународно правних норми буде нешто чега ћемо да се држимо", рекао је Вучић.


 

Аутор:
Пошаљите коментар