УТИЦАЈ ГРОЖЂА НА ВИД И ЗДРАВЉЕ ОЧИЈУ СТАРИЈИХ ЉУДИ Шта кажу научници
Наука је показала да старија популација има већи ризик од очних болести и проблема са видом, а кључни фактори ризика за очне болести су оксидативни стрес и високи нивои очних продуката гликације.
Грожђе користи здрављу очију старијих одраслих особа, открили су у својој студији истраживачи при Цалифорниа Табле Грапе Commission. У недавној насумичној студији на људима резултати су показали да је конзумирање грожђа током 16 недеља побољшало кључне маркере здравља очију код старијих особа. Студија, објављена у Food & Фунцтион, бавила се утицајем редовне конзумације грожђа на акумулацију макуларног пигмента и друге биомаркере здравља очију.
Грожђе је природни извор антиоксиданата и других полифенола
Студија Калифорнијске комисије за стоно грожђе је прво истраживање на ову тему, а резултати потврђују раније, прелиминарне студије у којима је утврђено да конзумирање грожђа штити структуру и функцију мрежњаче. Наука је показала да старија популација има већи ризик од очних болести и проблема са видом. Кључни фактори ризика за очне болести су оксидативни стрес и високи нивои очних крајњих продуката гликације (АГЕ). АГЕ могу да допринесу многим очним болестима оштећујући васкуларне компоненте мрежњаче, нарушавајући ћелијску функцију и изазивајући оксидативни стрес.
Антиоксиданси у исхрани могу да смање оксидативни стрес и спрече стварање крајњих продуката гликације, са могућим корисним ефектима на мрежњачу, као што је побољшање оптичке густине макуларног пигмента. А грожђе је, на пример, природни извор антиоксиданата и других полифенола.
Конзумација грожђа благотворно утиче на здравље очију код људи
У овој новој студији, 34 испитаника конзумирала су или грожђе (1,5 шоља грожђа дневно) или плацебо током 16 недеља. Људи који су јели грожђе показали су значајно повећање оптичке густине макуларног пигмента, антиоксидативног капацитета плазме и укупног садржаја фенола у поређењу са особама у контролној групи. Особе које су конзумирале грожђе приметиле су значајно повећање штетних крајњих продуката гликације, мерено у кожици.
– Наша студија је прва која показује да конзумација грожђа благотворно утиче на здравље очију код људи, што је веома узбудљиво, посебно ако се узме обзир да светска популација све више стари. Грожђе је лако доступно воће, а студије су показале да може да има благотворан утицај у ако се једе у нормалним количинама или 1,5 шоља дневно – нагласио је др Јунг Еун Ким, један од вођа ове студије.