broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МРЕЖЕ БРУЈЕ О ПРАЗНИМ КИФЛАМА ЗА СИРОМАШНЕ ЂАКЕ У КРУШЕВЦУ? Огласила се ДИРЕКТОРКА ШКОЛЕ, ево шта је рекла за наводну ОЗНАКУ "Б"

04.10.2023. 19:47 20:14
Пише:
Извор: pixabay.com

На друштвеним мрежама појавила се бизарна информација да се ученици нижих разреда једне основне школе у Крушевцу приликом преузимања ужине деле у две групе - једни са квалитетнијим сендвичем, други у такозваном "тужном ред са ознаком Б", где је Б од бесплатно, са празном кифлом.

У првом су наводно деца чији родитељи плаћају ужину, док у другом реду стоје деца која припадају социјално угроженим категоријама и ужину добијају бесплатно.

Мало је рећи да је ова вест објављена на друштвеним мрежама згрозила јавност. Судећи по објави једне жене на фејсбуку која је наводно причала са децом из те школе, врши се очигледна подела на оне који имају новца и на оне који га немају, а поврх свега, како тврди, "деца која плаћају ужину добијају сендвич са шунком и качкаваљем, а друга малтене празну кифлу".

- После данашњег разговора са децом нижих разреда основне школе (име школе је познато редакцији, прим. аут.) остала сам згрожена, бесна и револтирана. У поменутој школи децу деле у две групе на тај начин што једни којима родитељи плаћају ужину стоје у једном реду, а други ред је намењен социјално угроженим категоријама и тамо пише слово "б", што значи бесплатно - тврди у својој објави револтирана жена.


Шта каже директорка школе

У жељи да проверимо наводе револтиране грађанке која је информацију о дискриминацији деце поделила на фејсбуку са све именом школе позвали смо директорку те основне школе (име познато редакцији Блица) у којој се наводно догодио овај инцидент. Она је у разговору демантовала све наводе поменуте жене.

Школи су се иначе усијали телефони од силних позива што грађана и родитеља, што медија.

- На школски мејл нам је стигло обавештење од родитеља да се о нашој школи друштвеним мрежама шире клевете и неистине. Права истина је да код нас не постоје никакве поделе на било који начин и да у граду уживамо завидан углед - прича директорка.

Истиче да нема никаквих подела међу ученицима, поготово не оних којима би могло доћи до било каквог вида дискриминације.

- У нижим разредима имамо 55 ученика који користе услуге ручка и ужине у боравку. Руча се у кантини, а ужину преузима дежурни редар и односи је у боравак где је раздели деци. Значи, нема никаквог чекања у реду нити било каквих подела. Редар подели ужину деци. Онима који то желе, поготово ученицима старијих разреда омогућено је да у кантини у дворишту купе ужину, али ми увек апелујемо на родитеље да својој деци спакују ужину да је понесу од куће како не би за време одмора можда излазили на улицу до продавнице јер ми то не дозвољавамо и не практикујемо - нагласила је директорка.


Додаје и да се првој групи деце за ужину деле "сендвичи са шунком и качкаваљем уз приде сок, а социјално угроженој деци се деле празне кифле".

- Данас је била кифла са веома мало џема, који се скоро није ни осећао. Деца се жале да им те суве кифле западају и долазе кући редовно мртви гладни. Е сада замислите само ове малене који стоје у другом реду тако понижени који једу кифле које им западају, док се другој деци дели богата ужина. Одговорни су сви запослени у тој школи што су уопште дозволили да деца стоје у та два различита реда и да једу различите ужине. Питала бих те исте запослене како би се они осећали да их неко дели и разврстава по некаквим редовима и да их дискриминише по било ком основу.... - написала је између осталог жена на свом фејсбук профилу.

Следе кривичне пријаве

Директорка школе каже да јој је јако жао што су се овакве дезинформације прошириле друштвеним мрежама и изазвале револт грађана.

- Наравно да су грађани револтирани и узнемирени. И ми запослени смо у истој ситуацији. Зато смо о читавом случају обавестили полицију која ће утврдити одакле је изворно потекла та лажна информација, а након што полиција уради свој део посла поднећемо и кривичну пријаву против онога ко је клеветао школу. На срећу да родитељи имају поверења у нас и знају како радимо тако да смо барем са те стране мирни, а сматрамо да онај ко је ширио лажне информације треба да одговара - истакла је директорка.

Блиц

Аутор:
Пошаљите коментар
Нездраво је ужинати с ногу

Нездраво је ужинати с ногу

02.03.2023. 09:28 10:42