clear sky
8°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕСТРАДЊАЦИ С ДИПЛОМОМ Публика их зна као певаче, водитеље, забављаче... А они менаџери, правници, адвокати... (ФОТО, ВИДЕО)

02.10.2023. 18:11 18:20
Пише:
Фото: Youtube Printscreen/ Grand News Online

За бројне познате личности никако не бисте рекли да су завршиле факултет, а заправо се налазе међу најшколованијим особама на јавној сцени.

Међу нашим познатим личностима постоје они који су и те како радили на свом интелекту, те поред сјајних каријери могу да се похвали и факултетским дипломама. Са друге стране, постоје и велике балканске звезде које имају само основну школу.

Али, ко је најобразованији међу јавним светом?

Леа Киш

Једна је од наших најпознатијих телевизијских лица, аутор је и водитељ разних емисија, али упоредно је радила и на свом знању. Није се задовољила само дипломом Академије лепих уметности, смер менаџмент у новинарству, већ је и магистрирала комуникологију, али и докторирала на Факултету драмских уметности, у области културе и медија.

Неда Украден

Рано је почела професионално да се бави музиком, са 17 година снимила је прве песме и постала славна у целој бившој Југославији. Иако је имала блиставу каријеру, није одустајала од образовања. Најпре је уписала студије енглеског језика, које је у року завршила и била један од најбољих студената.

- Кад је дошло време да упишем факултет, била сам у страшној дилеми. Хтела сам да упишем право, а моји су желели да студирам медицину. Међутим, моје друштво је уписало језике, па сам ја због њих одлучила да упишем енглески, а с друге стране, била сам одушевљена англосаксонском књижевношћу, песмама, писцима, Шекспиром поготово. Отац ми је говорио: „Ти ћеш по подне и увече да будеш певачица, а шта ћеш да радиш пре подне? Од чега ћеш да живиш?“ Били су разочарани што нисам учила за лекара, поготово моја бака, која ми је говорила: „Шта ће ти енглески, можеш да одеш у Енглеску и тако научиш језик, а не да студираш“ - присетила се Неда за "Курир".

Тек што је завршила студије и посветила се музичкој каријери, дешава се преокрет. Одлучила је преко ноћи да испуни сан и упише Правни факултет.

- Позвали су ме да певам на бруцошкој вечери на Правном. И онако, кроз разговор с једним од асистената, ја кажем: „Е, могла сам ја бити ваш колега, али ето, отишла сам на филозофију.“ Он ми одговори: „Па није ти ни сад касно. Шта ти фали, имаш тек 26 година.“ Кад сам мало боље размислила, онда сам самој себи рекла: „Па стварно, шта би ми фалило да сад упишем права.“ И тако и урадим. Музичка каријера ми је кренула, наступам широм земље, а дошло време да учим и полажем испите. Први испит сам пријавила код Ђорђа Самарџића, веома тежак и обиман предмет. Знала сам да ми је огроман минус што се бавим певањем и да ће ме професор с подозрењем и омаложавањем гледати, а тога је било много. Толико сам била у страху да се не обрукам пред професором да сам цео уџбеник, чије је Самарџић био аутор, научила напамет. Добила сам десетку! Човек је устао и честитао ми, сви су били у шоку - прича Неда.

А онда је открила да је радила и као асистент.

- Легле су ми студије права, па сам знала и по 17 сати да учим. Била сам кампањац јер нисам ишла на предавања него сам ванредно полагала. Кад сам завршила факултет с високим просеком, оставили су ме на међународном праву да будем асистент. Кад сам примала диплому, рекла сам себи: „Недо, па ти си стварно чудо. Сад треба да окачиш микрофон о клин и да лепо негде радиш као амбасадор.“ Нисам отишла у дипломатију, али јесам постала амбасадор своје земље захваљујући музици коју певам - закључила је певачица.

Сузана Манчић

Сузана је завршила основну школу „Ђура Стругар“ и Пету београдску гимназију. Увек је била један од најбољих ученика у разреду. Упоредо је ишла у средњу балетску школу „Лујо Давичо“ и желела је да постане балерина, али руски педагог јој је рекао да је превише крупна и да би требало да тренира кошарку.

Пред крај гимназије је постала чланица музичке групе "Траг "са којом је снимила плочу и наступала на концертима и фестивалима. Након тога је уписала Правни факултет, који је због естрадне каријере, завршила после десет година. Током студија се заљубила у једног од директора Енергоинвеста са ким је живела у Кувајту. Преко ноћи је постала велика звезда, али није дозволила да је популарност промени, а одустајање од факултета није долазило у обзир.

Милош Бојанић

Милош Бојанић је рођен у Бијељини, а одрастао је на селу где је научио да ради многе послове. Упркос томе, по завршетку основне школе се преселио у Нови Сад где је радио као физички радник. Ванредно је уписао и завршио средњу Саобраћајну школу и тиме добио посао саобраћајног инспектора. Циљ му је био да дипломира, па је уписао Саобраћани факултет у Новом Саду.

Убрзо након стицања дипломе постао је директор Градског предузећа „Паркинг“. Упоредо са тим се бавио музиком, али се прекретница догодила тек 1985. године. Схвативши да може лепо да живи радећи оно што воли, напустио је посао и потпуно се посветио певању.

Здравко Чолић

У босанској престоници студирао је и Здравко Чолић.

Миљеник женског дела публике дипломирао је на Економском факултету, али је, на срећу многобројних обожаватељки, ипак одлучио да му певање буде примарни позив.

Ди-џеј Крмак

Једно од највећих изненађења је певач Горан Жижак, познатији као DJ Крмак. Годинама гради музичку каријеру на необичан и аутентичан начин, а заштитни знак му је шарена коса.

Иако интригира јавност због свој ексцентричног понашања, мало ко зна да је управо он најобразованији - има завршена, чак, три факултета: Правни, Филозофски и Православни богословски.

Пре тога је успешно завршио основну и средњу школу, међутим у јавности никада није причао о својим дипломама.

Зорица Брунцлик

Певачица народне музике Зорица Брунцлик има прегршт хитова које су незаобилазни део сваког славља, а њене песме слушају све генерације. Ипак, њена публика би била ускраћена за ванвременске хитове да је певачица одлучила да се бави својим примарним занимањем. Зорица је дипломирала на Економском факултету у Нишу, а покушала је да упише и Правни факултет.

Марко Булат

Осим тога што је заљубљеник у серијал филмова “Ратови звезда”, фолк певач Марко Булат има још једну страст – осликавање икона.

Израда икона један је од његових омиљених хобија, што и не треба да чуди, будући да је дипломирао ликовну уметност на Академији Српске православне цркве за уметност и концервацију.

Курир/Стил

Аутор:
Пошаљите коментар
СЕРГЕЈ ЋЕТКОВИЋ након 25 година каријере: На почетку сам био НАИВАН, али сам ОДОЛЕО ЗАМКАМА популарности и ЕСТРАДЕ

СЕРГЕЈ ЋЕТКОВИЋ након 25 година каријере: На почетку сам био НАИВАН, али сам ОДОЛЕО ЗАМКАМА популарности и ЕСТРАДЕ

09.09.2023. 11:00 11:07