broken clouds
14°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА на седници Генералне скупштине УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА темељ заштите интереса наше земље

29.09.2023. 21:22 21:37
Пише:
Фото: Printscreen YouTube RTS/Instagram screenshot milosvucevic/Ilustracija

Колико је далеко Њујорк од Великих Радинаца? Уколико раздаљину између светске метрополе и малог фрушкогорског места меримо километрима она је огромна, међутим уколико посматрамо удаљеност на листи приоритета Александра Вучића ова два места постају изненађујуће блиска. Нема много разлике у приступу, енергији и поштовању које је председник указао становништву, њиховом гостопримству и локалној цркви приликом обиласка Великих Радинаца, још једног места у низу које пре њега није посетио ни један наш председник, у односу на начин представљања наше земље у најважнијој дипломатској арени.

Као што је нови пут који су толико дуго чекали симбол опстанка мештана овог места на својој дедовини, тако је говор Александра Вучића на седници Генералне скупштине Уједињених нација темељ заштите интереса наше земље и опстанка нашег народа на Косову и Метохији. Најважнији задаци једног државника су унапређење животног стандарда свог народа и заштита његовог достојанства. Зато Њујорк нема смисла без Великих Радинаца и обрнуто.

Речи нашег председника упућене са говорнице Уједињених нација нису пријале свима. Пре свега нису пријале великим и моћним државама на чије лицемерје је без устезања указано. Ни једна велика сила не жели да чује представника једне невелике земље како говори да за велике не постоје принципи, да су их олако газили, свирепо нападали слабије од себе и да им се те грешке сада враћају као бумеранг. Иако некима више пријају ласкања малих и на различите начине зависних земаља, морао се чути и другачији тон. Морао је зато што управо мали, сиромашни и понижени желе да чују да међународно право и даље постоји иако га моћни игноришу. Вучић као политички ветеран добро зна да у Генералној скупштини Уједињених нација исто вреди глас глобалне суперсиле, острвске државе у Пацифику и бивше колоније у Африци. Управо због оваквог приступа наш председник је имао прилику да се захвали глобалној већини на подршци територијалном интегритету Србије. Речима да свака земља која чува границе наше земље истовремено чува и своје границе и светски мир председник је зацементирао подршку бројних мањих али слободарских држава.

Захвалност због повлачења признања Косова

До поменуте подршке глобалне већине ипак нисмо дошли само зато што се боримо за поштовање Повеље УН и принципа неповредивости међународног права. Дипломатски напор, бројни састанци, различити уступци и поштовање указано представницима земаља које смо занемарили током власти оних чија је главна парола била да Европска унија нема алтернативу, довели су до повлачења признања незаконито проглашене независности Косова од стране 28 земаља. Осим овога, неке земље које нису повукле признање независног Косова, попут Мађарске, не гласају за њихове интересе у међународним телима и стога као круна спољне политике Александра Вучића стоји подршка већине чланица Уједињених нација територијалној целовитости Србије.

Председник Вучић искористио је прилику да током свог обраћања захвали пријатељским земљама на указаном поверењу да се у нашој земљи одржи Експо 2027 и позове их на учешће на овој међународној изложби. Организација овако престижног догађаја прилика је за унапређење инфраструктуре и туристичких потенцијала не само Београда већ читаве Србије, али и прилика да своју земљу и друштво посматрамо са више уважавања. Као што ћемо морати да докажемо свима у свету који су нам указали поверење да имамо капацитета да беспрекорно организујемо Експо 2027, мораћемо и себи да докажемо да нам велике теме неће склонити фокус са развоја сваког села у Србији и нашег друштва у целини.

Вучевић: „Нигде није боље него што је у Србији”

Да ћемо у томе и успети указује досадашња пракса смањења раздаљине између малих српских села и милионских градова са почетка текста. Слично Александру Вучићу, потпредседник Владе Србије и председник Српске напредне странке Милош Вучевић показао је да су близу Каиро и Перлез. Да са истим ентузијазмом треба разговарати о политичкој и војној сарадњи наше земље са најважнијом земљом арапског света и говорити о вредностима на којим треба да почива наше друштво на Данима породице у Перлезу.

Са ове манифестације Вучевић је послао јасну поруку: „Нигде није боље него што је у Србији. А како ће бити у Србији зависи само од нас. То је наша кућа, зависи од нас како ћемо је уредити“. Ове речи треба да буду путоказ свима нама како би нашу велику породицу Србију оставили бољу и здравију наредним генерацијама које ће водити неке нове битке за њено богатство, просперитет и достојанство.

Бранко Јаковљевић, мастер економиста

Аутор:
Пошаљите коментар