clear sky
12°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БЕМУС ОД 8. ДО 22. ОКТОБРА Долазе Березовски, Кенеди, Карајани

28.09.2023. 16:58 17:23
Пише:
Фото: Youtube/ printscreen/ Yannick Lowack

БЕОГРАД:  Фестивал класичне музике Београдске музичке свечаности, Бемус, у јубиларном 55. издању, биће одржан од 8. до 22. октобра на различитим локацијама нашег главног града, најавили су организатори у РТС клубу у Београду.  

На овогодишњој едицији у богатом програму ће бити представљене звезде класичне и савремене уметничке музике, из земље и иностранства, као што је британски виртуоз на виолини Најџел Кенеди , руски пијаниста Борис Березовски, грчки сопран Василики Карајани и други великани.  

Уметнички директор БЕМУС-а, диригент Бојан Суђић нагласио је данас у сусрету са медијима да је већ дуги низ година повезан са овим фестивалом, што као извођач или на функцији коју сада има,

Суђић је издвојио виолончелисткињу Јелену Михаиловић као чланицу Одбора БЕМУС-а јер је неопходно да фестивал има нове идеје и нову енергију.

"Јасно су одређене функције свих нас у Бемусу. Мој задатак је да предлажем и обликујем програм, као селектор бирам уметнике који долазе. На Одбору је да те предлоге разматра, усвоји, организује, реализује. Бемус мора бити референтан и репрезентативан фестивал у целом свету", сматра Бојан Суђић.

За музички део програма данас био је задужен Драган Ђорђевић Сузуки, виолончелиста, учесник у програму фестивала.

Концерти ће се одигравати у Коларчевој задужбини, Народном музеју, Београдској филхармонији, Народном позоришту.

Фестивал БЕМУС 2023 ће отворити Гала концерт посвећен великом јубилеју – 100. годишњици рођења славне оперске диве Марије Калас (1923-1977), у сарадњи са Народним позориштем у Београду.

Најлепше оперске арије и дуете интерпретирају грчки сопран Василики Карајани и италијански тенор Андреа Каре, под управом диригента Дијана Чобанова.

На програму ће бити дела композитора Белинија, Вердија, Пучинија, Томе, Чилеа. 

Сличан концерт је одржан 9. септембра у великој дворани Коларчеве задужбине, када су такође интернационални уметници певали арије које су прославиле грчко-америчку диву Марију Калас.

Међу врхунцима новог Бемуса свакако су два концерта славног виолинисте Најџела Кенедија, који се након пет година поново дружи са београдском публиком, овога пута са програмом који је у потпуности посвећен концертантној музици Јохана Себастијана Баха (1685-1750).

Кенеди ће имати две узастопне вечери на Коларцу на затварању 55. Бемуса.

Подсетимо, Најџел Кенеди је последњих година и деценија увек лако и брзо распродао своје концерте у Сава центру, сваки пут максимално расположен и духовит у својим наступима.  

"Није га било пет година код нас, а за овај наступ је Кенеди тражио да му пошаљемо унапред слике свих музичара из нашег ансамбла који ће свирати са њим те две завршне вечери. Желео је да се тако на даљину упозна са ким свира, односно да их види на сликама, чује њихова извођења, и да чита биографије, па да одобри. То му је био захтев. Најџел Кенеди и руски пијаниста Борис Березовски пружају праву ексклузивност фестивалу", оценио је Суђић.

Омиљени руски пијаниста Борис Березовски приређује реситал којим ће, између осталог, обележити и 100. годишњицу рођења руског композитора и пијанисте Сергеја Рахмањинова (1873-1943), док му се на концертном подијуму као гости придружују чланови групе „Блуз докторс“.   

"Биле су приче када смо објавили програм, зашто долази Борис Березовски, јер је имао, по некима проблематичне политичке изјаве у вези са ситуацијом у Русији. Нас то не занима, јер БЕМУС није политички фестивал, већ уметнички. Такође, Березовски, који је толико пута већ гостовао код нас, није политичар, самим тим занимају нас његови уметнички квалитети који су беспрекорни", навео је Бојан Суђић о Березовском, који је последњих година код нас гостовао и у Београдској Арени као специјалан програм БЕМУС-а, у Коларчевој задужбини, док је 2022. први пут наступао и код Емира Кустурице на фестивалу "Кустендорф класик" на Мокрој Гори, Мећавнику. 

Диригент Суђић је нагласио да "немамо бољи и престижнији фестивал од Бемуса", и подсетио да је у његовој историји било речи да се он угаси и претвори у неку другу манифестацију, али му је драго да се то није догодило.

"У новим временима и околностима у којима се налазимо, Бемус је и даље остао фестивал над фестивалима, и сви заједно желимо да он буде све бољи и квалитетнији у будућности", закључио је Бојан Суђић.

Признати виолиниста Роман Симовић ће наступити као солиста са Црногорским симфонијским оркестром на концерту посвећеном музици руског композитора Дмитрија Шостаковича (1906-1975). 

Овим концертом ће дириговати управо уметнички директор Бемуса Бојан Суђић, баш као и концертом Симфонијског оркестра и Хора РТС, на коме се изводи “Реквијем” Ђузепеа Вердија (1813-1901).  

Као солисти у овом ремек-делу романтизма наступају сопран Соња Шарић, мецосопран Дениз Узун, тенор Марио Баг и бас Горан Јурић.

Други концерт Симфонијског оркестра РТС, под управом диригента Премила Петровића, такође је посвећен романтичарској музици, уз учешће виолинисте Станка Мадића као солисте на Концерту у Де-дуру Јоханеса Брамса (1833-1897). 

Програм 55. БЕМУС-а допуњују концерти камерне и изворне музике, као и ауторско вече композитора Ивана Јевтића.

Аутор:
Пошаљите коментар