ШОКАНТНА ИСПОВЕСТ РАДНИКА МАРКЕТА: Језиво је шта радимо БРИШУ СЕ ИСТЕКЛИ РОКОВИ, труло месо се „освежава“ у ВИНОБРАНУ
Звучи за причу "веровали или не", али баш све то се дешава. Ове шокантне тврдње изнео је један од радника једног од маркета (чије су име и презиме познати аутору). Из страха за свој посао и безбедност остао је анониман, али како каже, жели на све начине да покуша да заштити купце и открије све "прљавштине" које морају да раде радници ове фирме, јер другачије плату не би зарадили.
- Бити радник овог ланца маркета није нимало лако. Али данас посао није лако наћи, а ја морам да издржавам породицу. Дуго година сам овде и у почетку су ове радње биле за понос и сваку похвалу! А онда су се ствари много промениле. Ради се све и свашта за већу зараду, а на штету потрошача. Некада се знало ко је задужен за месо, млечне производе, пецива, воће..
- Не знам ни одакле да почнем, јер толико језивих ствари има. Кренуо бих од деликатеса и меса, зато што то што се ту ради озбиљно може да угрози здравље потрошача. Ево, на пример, када нам стигне свеже месо, његов рок употребе је свега неколико дана. Уколико се не прода све, то се наравно не баца, већ иде на даљу обраду. Прве недеље сваки дан месар га провлачи кроз винобран и воду, а ако остане у витрини и другу недељу, онда је оно потпуно покварено и морају да му се промене намена и облик.
Наравно опраће се поново у сирћету и винобрану, а затим самлети неколико пута на машини, напунити свим зачинима и од тога ће се направити кобасице и ћевапи! Како немају декларацију за тај нови производ, сачекамо нову туру свежег меса, па њу користимо, а стару бацамо. И млевено месо је сумњивог порекла, јер више не продајемо наше свеже, на лицу места самлевено, већ га увозимо готово и залеђено!
- Брисањем истеклих рокова, овакво третирање меса и млечних производа је кривично дело. Они озбиљно угрожавају здравље својих купаца. Притом, цене су им високе за такве услове продаје, а уместо да снижавају оно што се не продаје, они га перу хемикалијама и мењају декларације. Ово је скандалозно!
Ништа боље, наставља саговорник, није ни када су у питању свежи пилићи који се налазе у понуди у овом маркету.
- И они имају кратак рок трајања, а када их не продамо на акцији, иду у замрзиваче, одакле се ваде и отапају на собној температури док се све не прода. Међутим, уколико прође одређени број дана и они почну да мењају боју и мирис и тако залеђени, месар их опере у винобрану и транжира на батаке, крилца и бело месо и продајемо пиле тако распарчано. Наравно уз замењену, односно потурену декларацију од нове туре која је стигла. А најгоре од свега је то што овај ланац маркета нема дозволу да продаје било какве врсте свежег меса у својим радњама - без даха нам човек открива детаље језивог пословања.
На питање каквим се још триковима служе у овој радњи одговара:
- Рецимо, на недељном нивоу имамо задатак да прегледамо све рафове и да видимо којим производима је истекао рок. Када их пронађемо, а углавном их буде много, дају нам ацетон и вату и редом бришемо старе рокове трајања. И ту није крај.
НОПС: Затворити проблематичне радње
Председник Националне организације потрошача Србије (НОПС) Горан Паповић напомиње за Заштитник потрошача да су ова сведочења радника веома узнемирујућа и поражавајућа. Стога он апелује на инспекцију да хитно реагује!
- Оваквим пословањем познати ланац крши и Закон о заштити потрошача и Закон о безбедности хране! Тржишна инспекција мора да прочешља сваку радњу и да уради детаљан надзор. Ово не сме проћи некажњено. Казне за овакво пословање иду и до два милиона динара уз затварање објеката док не исправе сваку грешку - истиче Паповић и додаје:
Пословођа или неко од нас радника онда иде и редом на те обрисане печатом ставља нове датуме који су "за продају". Ту се обично нађу и саламе, кобасице, тестенине, понека чоколада, кекс, слане грицкалице... - открива он и моли потрошаче да добро пазе шта купују у овим радњама, а на надлежне органе апелује да је крајње време да се озбиљно позабаве начином пословања ових радњи и да заштите и купце и раднике!
Курир/Информер