overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СПЕКТАКУЛАРНО ЗАТВАРАЊЕ ГРОЖЂЕБАЛА Рекордан број излагача, грожђе које пада са неба и незабораван концерт Здравка Чолића

18.09.2023. 10:51 11:08
Пише:
Извор: (Панчевац)

Јубиларни 65. Дани бербе грожђа оборили су све рекорде по броју посетилаца и излагача, а Вршац је последњег дана фестивала за све присутне приредио карневал, бацање грожђа из авиона и спектакуларан концерт наше највеће музичке звезде – Здравка Чолића.

Вршачки карневал окупио 22 карневалске групе из целе Србије

Последњег дана Грожђебала у центру града одржан је традиционални Вршачки карневал који је окупио велики број посетилаца из Србије и Румуније. Улицама града продефиловале су чак 22 карневалске групе, са око 600 учесника, које су стигле уз различитих делова наше земље.

Карневалска поворка пружила је спектакуларан визуелни доживљај испред Градске куће и руског парка, и успела да развесели публику свих узраста. Ова традиционална манифестација која се одржава читав век достигла је свој врхунац када је Винко Лозић, симболични грожђебалски градоначелник, прошао у белим кочијама уз своју нову изабраницу, винску лепотицу Милицу Рајин и њене пратиље. За њима су у поворци ишли и витезови вина из Србије, Мађарске и Румуније, дајући овом догађају посебан шарм и аутентичност.

Грожђе падало са неба

На Данима бербе грожђа посебно узбуђење владало је међу најмлађима који су са нестрпљењем ишчекивали лет авиона изнад центра града. Овај необичан догађај познат под именом „Грожђе пада са неба“ почео је у пола два, уз учешће авиона који је летео изнад центра Вршца и бацао „падобранце“ – поклон пакетиће састављене од грожђа и слаткиша који су били закачени за минијатурне падобране.

Улицама Вршца деца су се утркивала ко ће пре стићи до „падобранаца“ и ухватити своју награду пре осталих. Било је суза због неуспелих покушаја хватања, али је било и осмеха од уха до уха.

На изложби „Грожђе, воће и вино“ приређеној у Градској кући посетиоци су могли да виде најквалитетније сорте грожђа и упознају се са најпознатијим винаријама и пољопривредним газдинствима вршачког краја.

„Омољчанке“ представиле своје рукотворине посетиоцима Грожђебала

У оквиру јубиларног 65. Вршачког Грожђебала, улице око Градска куће постале су епицентар разноликости и традиције. Наиме, креативни базар окупио је многобројне излагаче из различитих делатности, прослављајући богату културну баштину и вештине уметника и занатлија из целе Србије.

Посетиоци су имали прилику да истраже разнолик свет локалних производа, укључујући сиреве, вина, ракије, мед и производе од меда, традиционалне слаткише и разне врсте рукотворина. Међу овогодишњим излагачима нашло се и Удружење жена из Омољице које је представило своје ручне радове.

Штанд „Омољчанки“ је био богат разноликим производима укључујући вез, златовез, ручно плетене торбе, органске играчке, домаће слатко и пекмезе, народне ношње, колаче и незаобилазни хлеб „Циповка“.

Спектакуларним концертом Здравка Чолића затворен овогодишњи фестивал.

Трочасовни концерт Чола је започео песмом „Мјеркам те, мјеркам", а хиљаде људи је заједно са нашом музичком звездом певало његове хитове.

Незаборавним Чолиним наступом на 65. Данима бербе грожђа званично је затворен Грожђебал у Вршцу. Ова јубиларна прослава ће сигурно остати урезана у памћењу свих по рекордној посети и незаборавном искуству које је донела свим присутнима. Вршац је поносно наставио своју традицију и потврдио своје место једног од најзначајнијих места бербе грожђа у Србији.

(Панчевац/А. Вугринец)

Аутор:
Пошаљите коментар
Падају рекорди: Грожђебал ПРИВУКАО ОКО 150.000 ПОСЕТИЛАЦА у Вршац, ЕВО ИЗ КОЈЕ СУСЕДНЕ ЗЕМЉЕ ИМА НАЈВИШЕ ПОСЕТИЛАЦА

Падају рекорди: Грожђебал ПРИВУКАО ОКО 150.000 ПОСЕТИЛАЦА у Вршац, ЕВО ИЗ КОЈЕ СУСЕДНЕ ЗЕМЉЕ ИМА НАЈВИШЕ ПОСЕТИЛАЦА

17.09.2023. 17:15 17:22
Почиње 65. Грожђебал у Вршцу

Почиње 65. Грожђебал у Вршцу

15.09.2023. 17:23 17:25
ОДРЖАН ПРВИ НОВОСАДСКИ КАРНЕВАЛ БРОДОВА 25 пловила окићених заставама крстарило Дунавом

ОДРЖАН ПРВИ НОВОСАДСКИ КАРНЕВАЛ БРОДОВА 25 пловила окићених заставама крстарило Дунавом

02.09.2023. 18:27 18:32