clear sky
14°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОСВЕШТАН ПРВИ ПРАВОСЛАВНИ ХРАМ У ВРГИНМОСТУ Значајно је што нас има овде

11.09.2023. 11:49 12:00
Пише:
Извор: Youtube printscreen/ RTRS vijesti

Епископи горњокарловачки Герасим и далматински Никодим освештали су у Вргинмосту у Хрватској, Храм Сабора српских светитеља - прву православну цркву у овом месту на Кордуну у којем су, пре последњег рата, 95 одсто становништва чинили Срби.

Изграђен је средствима, која је највећим делом обезбедила Влада Србије.

Општина Вргинмост пре последњег рата бројала је око 19.000 становника, претежно Срба, преноси Ртрс.

Данас их је ту значајно мањи број. С обзиром на то да је ово некада био партизански крај, црква никада није била изграђена.

Данас, након толико деценија Храм Сабора српских светитеља биће место окупљања Срба Вргинмоста, како оних који живе ту, тако и оних бројних који су након "Олује" уточиште пронашли у Српској и Србији.

"Живот, тежак, без обзира на то све и на материјалну ситуацију и на здравствену, тежак је то живот. Када погледам данас и пре, овде видим људе из Карловца из Загреба, из Србије, БиХ итд. А видећете данас сутра, живе душе нема у Вргинмосту", каже Станко Чича, КУД "Просвета", Вргинмост.

"Значајно је што нас има овде, ради тога што није уопште било православне цркве до сада и тако да се окупљамо", додао је Раде Красуља.

Храм ће бити место саборовања српског живља Кордуна.

Предраг Мареш рођен је у овом крају, живот је провео у Канади, сада у пензији радо проводи дане у родној земљи.

"Божијим промислом мени велика част да будем кум овог светог храма и дао Бог да буде здравља и среће и овом народу који се расуо по свету и да ће бити прилике да се врате и да дођу", навео је Мареш.

Епископи горњокарловачки Герасим и далматински Никодим освештали су Храм Сабора српских светитеља - прву православну цркву у овом месту на Кордуну.

Храм је изграђен на месту где су усташе 1941. године доводили Србе, њих око 1.600 из овог краја, након чега су их одводили у глинску цркву на покољ.

"Све буре и невоље које су шибале овај народ, ево опстао је овде да и даље у част својих светих подиже храмове, да се у тим храмовима молимо Богу, а исто тако молите брагоданости и захвалности за све што нам господ даје у овом животу", навео је епископи горњокарловачки Герасим.

У циљу повратка, председник Републике Србије, приликом prеthodnе посете овом крају, обећао је да ће обезбедити средсва како би храм у Вргинмосту био место окупљања српског народа.

"Свуда смо са нашим народом и када је добро и када је лоше и када треба да прославимо важне празнике, важне датуме", нагласио је Адам Шукало, изасланик председника Републике Србије.

Донација спортске опреме за фудбалски клуб у Вргинмосту сведочи о дугом пријатељству и сарадњи са општином Инђија.

"Моја породица је одавде и стварно ми је увек велико задовољство и срце када могу да се нађем овде, у родном крају али када видите оволики број љиди онда не може нико од нас да нема осмех на лицу", рекао је Владимир Гак, председник општине Инђија.

"Општина Вргинмост је била једна од највећих општина у Хрватској, после рата је раздвојена на три општине где је сада 70 одсто већинско српско становништво на самој општини Вргинмост", навео је Милан Врга, начелник општине Вргинмост.

Поводом освештења храма председник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији, Милорад Арлов пароху топличком уручио је икону на камену Патријарха Павла, која је израђена у Зубином Потоку на Косову и Метохији.

 

(Tеlеgraf.rs)

Аутор:
Пошаљите коментар
ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ПОРФИРИЈЕ НА ВЕЛИКОМ ОСВЕЋЕЊУ ХРАМА СВЕТОГ СИМЕОНА МИРОТОЧИВОГ Ветерник је добио своју душу (ФОТО, ВИДЕО)

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ПОРФИРИЈЕ НА ВЕЛИКОМ ОСВЕЋЕЊУ ХРАМА СВЕТОГ СИМЕОНА МИРОТОЧИВОГ Ветерник је добио своју душу (ФОТО, ВИДЕО)

10.09.2023. 09:18 13:15