clear sky
19°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НАСТАВЉА СЕ ДРАМА У ГРЧКОЈ Породице из Србије остале без аутомобила, неке заробљене на трајектима

07.09.2023. 12:13 12:26
Пише:
Фото: Tanjug (AP Photo/Thodoris Nikolaou)

Министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да Србија предузима све и да је у контакту са српским туристима који се налазе у поплавама погођеним подручјима Грчке.

Ми предузимамо све и у комуникацији смо са нашим људима који се тамо налазе, наводи Ивица Дачић.

„То није једноставно, јер је реч о другој држави и немамо логистику да би могли било шта наши државни органи да предузимају, али у сарадњи са грчким органима се интензивно ради на томе да се помогне нашим људима тамо где су они концентрисани и онима који су се јавили нашој амбасади због евакуације“, рекао је Дачић гостујући у Дневнику РТС-а.

Наводи да је то компликовано, јер су неке породице из Србије остале и без аутомобила.

„Тако да се чека реакција грчке стране како би они помогли да се ти туристи евакуишу“. поручује Дачић.

Наглашава да је најважније да нема повређених и страдалих међу нашим туристима.

 „Циљ је да се они евакуишу. То су природне непогоде и катастрофе којих је нажалост све више у свету“, закључио је Дачић.

Због олујног невремена и поплава које су задесиле Грчку, око 60 туриста из Србије заробљено је на подручју Волоса и на Пилиону.

Данијел већ однео три живота, падавине се очекују и данас

У Грчкој је број жртава олује Данијел повећан на три, а за још четири особе се трага, преносе данас грчки медији.

Како пише Катимерини, последња жртва је старији мушкарац који је пронађен мртав у области Тесалије. Тај 82-годишњак је пронађен у бесвесном стању под аутомобилом на подручју Елинопиргоса, пошто га је по изласку из куће однела бујица изазвана олујним кишама.

Раније су ватрогасне службе саопштиле да је тело једне старије жене пронађено близу приобалног места на полуострву Пилион, код луке Волос.

Прва жртва незапамћеног невремена у Грчкој био је мушкарац у Волосу на кога је у уторак пао зид.

Национална метеоролошка служба Метео саопштила је да је Тесалија, у централном делу Грчке, погођена великим поплавама у последњих 48 сати.

Од понедељка је олуја Данијел изазвала клизишта, уништила један мост, довела до рушења електровода, а у бујицима је однето на десетине аутомобила, тек неколико дана пошто је угашен велики пожар на северу Грчке. И делови Атине су поплављени.

Најављено је да ће непогоде трајати до вечерас.

Осам сати смо чекали трајкет са бебом

Како је за Nova.rs испричала Српкиња Ања, њу је олуја задесила последњег дана одмора. Ипак, то није била олакшавајућа околност будући да је услед свеопштег колапса трајект који ју је пребацио са Тасоса на копно чекала чак осам сати. Све време је била са супругом и шестомесечном бебом.

„Конкретно на Тасосу је било облачно и ветровито. Од десетак трајеката који саобраћају током дана, у том тренутку је саобраћао само један, јер остали нису добили дозволу да превозе људе морем по лошем времену. Ми смо на место са ког је требало да крене стигли у 10:30, а на трајект смо се укрцали у 18:30. До самог поласка нисмо имали конкретну информацију од грчких службеника о реду вожње, из сата у сат су нас обавештавали о следећем трајекту.

Чекали смо, али уопште нисмо знали да ли ћемо успети да се укрцамо до краја дана. Велики број возила је био и у Лименасу и у Керамотију. Море јесте било немирно, али је просто невероватно да не постоји већи број бродова који могу да раде у таквим ситуацијама“, испричала је наша саговорница.

Како каже, са њима је трајект чекао велики број српских туриста, који су углавном летовали са малом децом. Сви су по практично осам или десет сати чекали читавог дана, како би се укрцали на трајект и побегли од све критичније ситуације. То су и успели, на самом крају дана, што су дочекали са великим олакшањем.

(РТС, Нова С)

Аутор:
Пошаљите коментар
Три жртве олује Данијел у Грчкој, у Турској и Бугарској ХАОС

Три жртве олује Данијел у Грчкој, у Турској и Бугарској ХАОС

07.09.2023. 08:17 08:19
УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО ИЗ ГРЧКЕ Путник се удавио након што су га ГУРНУЛИ чланови посаде трајекта

УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО ИЗ ГРЧКЕ Путник се удавио након што су га ГУРНУЛИ чланови посаде трајекта

06.09.2023. 20:24 20:29