ФЕСТИВАЛ ГАСТРОНОМИЈЕ „УКУСИ ВОЈВОДИНЕ” Од кулинарских радионица до музике и забаве за најмлађе
Фестивал гастрономије „Укуси Војводине”, седми по реду, биће одржан 9. и 10. септембра од 12 до 20 часова у Лиманском парку, а улаз је бесплатан.
Том приликом представиће се више од 100 излагача домаће хране и пића, као и ресторани који припремају храну по војвођанским рецептима. Осим тога, посетиоце очекује богат музички програм, кулинарске радионице и забава за најмлађе, а током оба дана фестивала промовисаће се и српске витешке игре.
Квартет Александра Дујина наступа у суботу, 9. септембра, од 13.30 сати и извешће инструменталну музику сачињену од yеz и латино композиција, док од 15 часова свира Тамбурашки оркестар „Мошо”, а од 16 часова ће вокално-инструментални квинтет са солисткињом Вањом Манић Матић презентовати концепт сачињен од одабраних франкофоних yеz, латино и поп композиција. Лагана класика и евергрин које ће извести гудачки оркестар „Данубе” требало би на посебан начин да улепша амбијент Лиманског парка од 17 сати. Вокално-инструментални секстет Милице Дудић Поњевић наступиће на крају музичких дешавања првог дана манифестације од 18 сати.
Радионице за децу
Подсећање на древни начин исхране наших предака под називом „Леба ,масти и паприке”, 9. септембра од 12 сати, пружиће малишанима прилику да сами себи направе оброк или да се играју тестом у боји правећи колачиће, црвене од алеве паприке. „Време је за сатараш!” почиње истог дана у 15 часова, док ће од 17 до 19 часова бити вежбе гађања луком и стрелом, јер је у древној прошлости човек морао да улови плен, те му је ова вештина била од егзистенцијалног значаја. Након тога следе традиционалне игре по жељи (прескакање вијаче, скакање у yakovima, игре ластишем), док ће заинтересовани имати задатак да код куће направе крпењачу и донесу је другог дана фестивала. У недељу, 10. септембра, од 12 сати следе „Црвенкасто, црвено, најцрвеније”, кад ће деца правити здраве напитке од црвеног воћа и поврћа, радионица „Време је за лењу питу са јабукама” од 16 часова, традиционалне игре по жељи деце од 18 часова и изложба крпењача од 19 сати.
Од суботњих кулинарских радионица, које се одржавају од 15 сати до вечери, у плану су „Шуфнудле из Ирига”, где ће млади кувари из ШШ „Борислав Михајловић Михиз” за посетиоце правити традиционалне војвођанске посластице, затим „Штрудла по бакином рецепту” и „Тајна купинове лозе”.
Вокална солисткиња Бојана Лазић презентоваће музички концепт сачињен од yеz и поп стандарда, које изводи на свој начин са пет музичара у недељу, 10. септембра, од 13.30 сати, а песме Yordža Мајкла, Лизе Стенсфилд, Стивија Вондера, Ејми Вајнхаус и Yеjmsa Брауна утицаће на добро расположење свих посетилаца манифестације. И другог дана фестивала, од 15 часова, наступиће млади тамбураши оркестра „Мошо”, који ће новим 45-минутним програмом представити своје умеће посетиоцима „Укуса Војводине”. За њима од 16 сати следи Невена Рељин, која ће са својим оркестром извести програм базиран на стандардима кубанске и бразилске музике. Трио Поситано извешће од 17 сати композиције лаганих класичних дела, популарних шлагера и филмске музике, док 18 сати „Укусе Војводине” затварају вокални солисти Зоран Шандоров, Невена Рељин и Бојана Лазић уз пратњу Александар Дујин оркестра, који ће у свима пробудити носталгију за прошлим временима.
Међу недељним кулинарском радионицама у послеподневним часовима јесу „Куглоф – гастро бренд Сремских Карловаца”, „Домаћи ратлук по Вашем укусу – из радионице ХЦФ” и „Пиво је храна, али се и пије уз храну”.
С. М-ћ