broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БИЉАНА ИЗ ОКОЛИНЕ ТОПОЛЕ ЖЕНА ЗМАЈ Ручно самеље и до 2.000 килограма парадајза и све се прода

20.08.2023. 14:28 14:35
Пише:
Извор: РИНА

ТОПОЛА: Радни дан жена на селу почиње раном зором, а завршава се касно у ноћ. Током лета ту је рад на њиви, у воћњаку и штали, а кад се лето примакне крају њихове вредне руке селе се за казане и шерпе јер скоро свака проводи сате и сате спремајући зимницу.

За укућане, али и за продају. Таква зарада за домаћице представља сигуран и самосталан динар.

„Гајимо индустријски парадајз боб кет, који баш обилно рађа тако да на површине од око 20 ари, буде доста квалитетних плодова. Током сезоне самељем од 1.500 – 2.000 килограма парадајза. То је домаћи производ који је доста тражен, тако да немам проблем да ли ћу га продати, колико год да самељем, преко јесени и зиме се прода“, рекла је за РИНУ Биљана Ђурђевић из околине Тополе.

Ђурђевићи парадајз продају и у свежем стању, али како кажу, кад цена почне да опада, онда се прелази на прераду.

„Негде око 10 одсто производње продамо у свежем стању, док је цена солидна. Вишеструко се исплати као самлевен јер је цена по литру млевеног парадајза од 100 до 120 динара. Кад почне лошије јесење време он не може да опстане на отвореном, тако да смо принуђени или да га продамо по ниској цени, или да га прерадимо“, објашњава Биљана.

Иначе, млевени, домаћи парадајз Биљана припрема по старом рецепту по ком се укус и мирис парадајза сачувају и после прераде. Осим што је укусна, ова намирница важи за веома храњиву, здраву и пуну витамина.

(РИНА)

Аутор:
Пошаљите коментар