overcast clouds
23°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић и Брнабић представили ПРОЈЕКТЕ ВРЕДНЕ 12 МИЛИЈАРДИ Овако ће изгледати Србија до 2027.

08.08.2023. 18:39 20:16
Пише:
Извор: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

Представљени пројекти вредни 12 милијарди

Председник је показао како изгледају пројекти који треба да се заврше до 2027. године када ће бити одржан ЕКСПО у Србији.

Председник је показао мапу како ће изгледати део где ће се налазити павиљони за ЕКСПО 2027. Национални фудбалски стадион мора да буде готов до јесени 2026. - истакао је Вучић, а потом показао четири уговора која морају да се ураде.

- Први уговор је линијска инфраструктура, два је уговор за радове и ископ терена. Уговор за Национални стадион нису још потписани. У току су преговори. Посебно ћемо за српски павиљон да расписујемо и позваћемо све српске архитекте да направимо презентацију наше земље. Када говоримо о путној инфраструктури она подразумева 8 километара гладских булевара, петљу, планирани гасовод - топловод и хладновод.

Председник је и показао како ће изгледати локација код старог сајма.

- Ту ћемо направити и онај велики точак и то ће значајно променити изглед града. Понудићемо грађанима да нам помогну и кажу шта они желе са Халом 1 да урадимо - рекао је Вучић.

Вучић је показао како ће изгледати железничка станица Прокоп, Београдска аутобуска станица, нови мост на Сави, Железничка станица Нови Београд, нови пешачки мост који је у ствари стари железнички мост, Коруновићева зграда Поште.

- Нови мост на Сави величанствен, нечујан, а за стари мост нашли смо му једно дивно место, али то ћемо још са грађанима, још да кандидујемо… Тамо ће имати велику употребну вредност и он ће спојити почетак Земуна са Великим ратним острвом јер може бити много нижи, не треба нам тако висок, јер овде има потпорне стубове, да буде искоришћем за нешто и да буде права атракција за Београд, а да овде (на Сави) имамо нешто потпуно функционално, изузетно модерно и лепо.

- У октобру ћемо отворити велелепну железничку станицу у Прокопу, одакле ће моћи до аеродрома да се стигне железницом за 15 до 20 минута, а за пола сата до националног стадиона и ЕКСПА, возови ће се кретати 120 км/х.

- Код музеја Савремене уметности, први пут ћемо изградити Природњачки музеј. То треба да заслужи аплауз целокупне јавности. Направићемо музејску четврт или ћетврт културе. У близини ћемо градити и Филхармонију. У земунском делу градићемо велики акваријум. Од Лебана преко Ниша до Костолца, улагаћемо у путеве римских императора, што мислимо да може да привуче много пажње светске и европске јавности.

- Јавна предузећа која ће имати обавезе у оквиру пројекта ЕКСПО 2027 - ЕПС, Електро мреже, Београдске термоелектране, Дирекција за земљиште, Србија гас и Железнице Србије. Од пресудног значаја је шта ће остати после ЕКСПО 2027, отвориће се 20. октобра станица Прокоп, нова велелепна железничка станица, и градимо 18 км пруге и први пут долазимо до Аеродрома, са њега ћете до прокопа моћи да идете возом. Од аеродрома до центра града возом за 20 минута.

Вучић је најавио да ових дана креће изградња брзе пруге на делу од Ниша до Брестовца.

- Ускоро треба да потпишемо и уговор за изградњу аутопута од Бачког брега до Кикинде. Било планирано да се уради ауто-пут до Накова, али да ће бити урађен до Српске Црње, граничног прелаза са Румунијом. Биће изграђен и ауто-пут од Београда до Зрењанина. Брзо ће бити завршена и брза пруга од Новог Сада до Суботице, а када Мађари буду завршили свој део, моћи да се стигне од Београда до Будимпеште за само два сата и 40 минута, а од Новог Сада до Будимпеште за два сата и неки минут преко. Идемо и у изградњу брзе пруге према Нишу и даље, што је веома важно за развој Ниша и ових дана, креће и градња деонице Ниш - Бредстовац од 23 километра, али радићемо и пругу од Ниша до Димитровграда са обилазницом око Ниша", рекао је председник. Навео је да ће се градити и обилазница око Крагујевца и додао да ће држава помоћи да се заврши изградња Градске тржнице у том граду.

Сређивање фасада

Председник Александар Вучић најавио да ће у оквиру припрема Србије за специјализовану међународну изложбу Експо 2027, чији ће Београд бити домаћин, у наредне три године бити урађено више од 100 нових фасада у 28 градова широм Србије. Вучић је истакао да ту не рачуна Београд, у којем ће највише тога бити изграђено.

Председник је казао да ће у највећих 14 градова, после Београда, бити изграђено, нешто више од 120 фасада по граду, а у осталим мањим градовима 70 до 80 нових фасада. Све то ће бити урађено за мање од три године, истакао је Вучић и додао да фасаде неће бити само окречене већ ће потпуно бити измењен изглед тих градова.

- То су огромне промене за земљу и биће нам потребна помоћ много људи, од архитеката до инжењера - рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је јасно да смо на добром путу и да имамо пристојне предикције.

- Имају пристојне предикције и стопе раста и почела је инфлација да пада. Са 13,7 на 12,5. Ми ћемо осим плата и пензија које ћемо успети да обезбедимо, определили смо много пројеката за школе, вртиће, болнице, ауто-путеве. Србија је земља која свакако највише гради и планира. Данас смо се појавили пред вама зато што је сада реч о готово измењеном плану, ми од данас све меримо до 2027. године.

- Представићу вам нешто што су невероватни планови, у извршење тих планова морамо да кренемо колико сутра. Требаће нам много добровољаца, да цела Србија ради за то. Београд нећете моћи да препознате, биће један од најлепших градова на свету, не само у Европи.

- У овом тренутку нисмо зауставили ниједан пројекат који се тиче путне или железничке инфраструктуре. У свим 28 градова, издвојте Београд, урадићемо 100 плус фасада по граду, кад је EXPO у питању, у наредне мање од три године. Увешћемо декоративно светло, направити их привлачнијим. Желимо да позовемо све људе, стручњаке да нам помогну у огромном послу, јер 1. децембар 2026. морамо да дочекамо потпуно спремни, дакле све морамо да завршимо пре краја 2026.

Председник је истакао да је велики посао пред Србијом да би се представила у најлепшем светлу- Ово ће бити огроман, квантни скок за нашу економију, раст, убрзано повећање плата, пензија, свега другог.

Аутор:
Пошаљите коментар