СРПСКЕ ГРИЦКАЛИЦЕ ЗАУСТАВЉЕНЕ НА ГРАНИЦИ! Чипс произведен у Србији садржи КАНЦЕРОГЕНУ СУПСТАНЦУ
На хрватској граници утврђен је висок ниво канцерогеног акриламида у чипсу са укусом паприке произведеном у Србији, а објављено је на сајту Европске комисије.
Земља пријаве је Хрватска, а обавештење се односи на Хрватску и Србију, наводи се на сајту европског система за брзо узбуњивање. Чипс није ушао на тржиште Хрватске, те је безбедно уништен.
Акриламид не може да се нађе у свежој храни и углавном настаје током обраде хране на температурама преко 120 степени, као и при ниској влажности, што подразумева печење, пржење и друге облике припреме.
Обично се налази у хлебу, прженом кромпиру, чипсу, житарицама за доручак, кексу, крекерима и кафи.
Ово једињење је детаљније испитано и пронађено у одређеним намирницама 2002. у Шведској. Од тада је јавност упозорена на његове последице, а посебно забрињава повезаност са неким облицима рака. Акриламид се у организму претвара у глицидамид, који изазива мутације и оштећује ДНК.
Како је саопштила Хрватска агенција за храну, процењује се да присуство акриламида у храни може да повећа ризик од развоја канцера свим старосним групама.
Н1/Блиц