overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РЕБАЛАНС БУЏЕТА ГЛАВНА ТЕМА ДАНАШЊЕ СЕДНИЦЕ НОВОСАДСКОГ ПАРЛАМЕНТА: Следи прерасподела 46 милијарди динара

01.08.2023. 09:35 09:47
Пише:
Извор: Дневник/ Р. Хаџић

Седница новосадског парламента одржаће се данас, након што је отказана седница првобитно заказана за 25. јул, пошто је због олујног невремена проглашена ванредна ситуација у граду.

Сем предлога ребаланса градског буџета на седници Скупштине Новог Сада наћи ће се још 73 тачке дневног реда. Међу осталима, које нису повезане с ребалансом, издваја се предлог плана детаљне регулације дела града северно од Футошке и Јеврејске улице, предлог одлуке о изради ПГР-а за део града између Рибарског острва и Морнарице, као и смена на челу ЈКП „Стан”, где је уместо Драгана Милошевића, за в. д. Директора предложен проф. Др Саша Игић.

Да подсетимо, ребалансом буџета Новог Сада превиђа се да у овој години у градској каси нађе укупно 46.168.426.042,17 динара, што је повећање од 13,56 одсто у односу на важећи буџет, односно за око 5,5 милијарди динара. Од укупног суфицита из прошле године који је завршним рачуном буџета утврђен на 3.838.705.253,81 динар, распоредиће се 1.178.388.523,81динар, пошто је преостали износ већ уврштен у важећи буџет приликом његовог доношења у децембру. Поред тога, Градско веће предвиђа повећање прихода и примања буџета за око 4,2 милијарде динара.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић рекао је за „Дневник” да су ребалансом предвиђене веома важне одлуке.

- Пре свега истакао бих да Град Нови Сад последњих година у целости субвенционише боравак деце у државном вртићу, али је и први Град који је увео субвенције за боравак деце у приватним вртићима. Ребалансом буџета смо предложили додатна издвајања за приватне вртиће и то повећање субвенција за боравак са 3.700 на 3.800 деце у укупном износу од 27.000.000 динара, и то са 10.000 динара на 13.000 динара за целодневни боравак деце узраста од шест месеци до три године, док је за за узраст од три до седам година са 8.000 динара повећан на 10.000 динара- истакао је Ђурић.

Додао је да су ребалансом предвиђена и додатна средства за накнаду дела трошкова за вантелесну оплодњу у износу од 6.500.000 динара. За накнаду трошкова за услуге личног пратиоца предвиђен је износ од додатних 69,9 милиона динара. Ребалансом буџета предвиђен и додатни износ средстава за накнаду трошкова за услугу персоналне асистенције за још девет нових корисника у износу од 8,5 милиона динара.

- Град Нови Сад ће и ове године упутити финансијску помоћ породицама са децом и младима оболелим од тешких болести које се не могу успешно лечити у Републици Србији у износу од 30.000.000 динара. Поред свих давања које обезбеђује Република Србија, Град Нови Сад годинама обезбеђује финансијску подршку пензионерима са најнижим пензијама у износу од 5.000 динара. Овим ребалансом предвиђено је повећање тог износа са 5.000 динара на 10.000 динара за све пензионере са најнижим пензијама као вид новчане помоћи за побољшање материјалног положаја. Истакао бих и да ће уследити и додатна издавајања за спорт, културу, привреду, образовање, али и инвестиције- рекао је Ђурић за наш лист и додао: „Издвајамо значајна средства за реконструкцију и санацију новосадских улица, а поред већ опредељених милијарду динара основним буџетом, ребалансом је предвиђено додатних 600 милиона динара за ту намену и та средства ћемо гледати да уложимо углавном у приградска насеља и асфалтирање улица”.

Но, пре расправе о ребалансу, ЈГСП „Нови Сад” и „Урбанизам” поднеће извештаје о пословању у прошлој години, док ће ово друго предузеће половину своје добити од око 11 милиона нето, уплатити у буџет града, а половину оставити на својим рачунима.

У Програм одражавања објеката путне привреде ребалансом ће бити унето укупно 1,453 милијарде динара, па ће за градске саобраћајнице ове године бити на располагању великих 3,153 милиљарде динара. Покрајина је у градски буџет за ову намену додала 850 милиона динара, на већ издвојених 700 милиона, а Град је ребалансом определио додатна 603 милиона динара.

Градска предузећа и установе такође ће мењати своје пословне планове и инвестиције у складу с ребалансом, а од новоуписаних инвестиција се издваја капитална субвенција „Новосадској топлани” од 483 милиона динара за проејктовање и изградњу топлане „Мајевица”. Уз то, поред већ издвојених 1,3 милијарде текућих субвенција, ЈГСП „Нови Сад” ће добити додатних 700 милиона динара.

Скупштина би, након што се надлежни Савет сагласио, требало да допусти још једно продужење уговора за изградњу јавне гараже у Шафариковој улици од годину дана, пошто се приватни концесионар налази у судском поступку због откупа неопходних парцела.

Ђурић: Тврђава и паркови ускоро санирани

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић истакао је да се комунална и приватна предузећа труде да што пре санирају последице олује, као и да се очекује у току недеље отварање паркова.

- Тврђава је претрпела значајна оштећења, поготово кровови тврђаве. Ми смо одмах кренули у постављање крова како нове падавине не би додатно оштетиле тврђаву. Ту су нам се придружиле, поред јавних предузећа, и приватне компаније, као и две кинеске, и очекујем да ћемо до средине недеље тврђаву ставити под кров и да будемо сигурни за идуће падавине. Сат на Петроварадинској тврђави је у реду,  скинули смо показивач смера. Он ће се рестаурирати и бити враћен на тврђаву. Такође, гледаћемо да сат додатно улепшамо - рекао је Ђурић за ТВ Прва.

Градоначелник је навео да су комунална предузећа од 19. јула на терену и да се боре да град врате у нормалу.

С. Крстић

Аутор:
Пошаљите коментар