Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

REBALANS BUDŽETA GLAVNA TEMA DANAŠNJE SEDNICE NOVOSADSKOG PARLAMENTA: Sledi preraspodela 46 milijardi dinara

01.08.2023. 09:35 09:47
Piše:
Izvor: Dnevnik/ R. Hadžić

Sednica novosadskog parlamenta održaće se danas, nakon što je otkazana sednica prvobitno zakazana za 25. jul, pošto je zbog olujnog nevremena proglašena vanredna situacija u gradu.

Sem predloga rebalansa gradskog budžeta na sednici Skupštine Novog Sada naći će se još 73 tačke dnevnog reda. Među ostalima, koje nisu povezane s rebalansom, izdvaja se predlog plana detaljne regulacije dela grada severno od Futoške i Jevrejske ulice, predlog odluke o izradi PGR-a za deo grada između Ribarskog ostrva i Mornarice, kao i smena na čelu JKP „Stan”, gde je umesto Dragana Miloševića, za v. d. Direktora predložen prof. Dr Saša Igić.

Da podsetimo, rebalansom budžeta Novog Sada previđa se da u ovoj godini u gradskoj kasi nađe ukupno 46.168.426.042,17 dinara, što je povećanje od 13,56 odsto u odnosu na važeći budžet, odnosno za oko 5,5 milijardi dinara. Od ukupnog suficita iz prošle godine koji je završnim računom budžeta utvrđen na 3.838.705.253,81 dinar, rasporediće se 1.178.388.523,81dinar, pošto je preostali iznos već uvršten u važeći budžet prilikom njegovog donošenja u decembru. Pored toga, Gradsko veće predviđa povećanje prihoda i primanja budžeta za oko 4,2 milijarde dinara.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je za „Dnevnik” da su rebalansom predviđene veoma važne odluke.

- Pre svega istakao bih da Grad Novi Sad poslednjih godina u celosti subvencioniše boravak dece u državnom vrtiću, ali je i prvi Grad koji je uveo subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima. Rebalansom budžeta smo predložili dodatna izdvajanja za privatne vrtiće i to povećanje subvencija za boravak sa 3.700 na 3.800 dece u ukupnom iznosu od 27.000.000 dinara, i to sa 10.000 dinara na 13.000 dinara za celodnevni boravak dece uzrasta od šest meseci do tri godine, dok je za za uzrast od tri do sedam godina sa 8.000 dinara povećan na 10.000 dinara- istakao je Đurić.

Dodao je da su rebalansom predviđena i dodatna sredstva za naknadu dela troškova za vantelesnu oplodnju u iznosu od 6.500.000 dinara. Za naknadu troškova za usluge ličnog pratioca predviđen je iznos od dodatnih 69,9 miliona dinara. Rebalansom budžeta predviđen i dodatni iznos sredstava za naknadu troškova za uslugu personalne asistencije za još devet novih korisnika u iznosu od 8,5 miliona dinara.

- Grad Novi Sad će i ove godine uputiti finansijsku pomoć porodicama sa decom i mladima obolelim od teških bolesti koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji u iznosu od 30.000.000 dinara. Pored svih davanja koje obezbeđuje Republika Srbija, Grad Novi Sad godinama obezbeđuje finansijsku podršku penzionerima sa najnižim penzijama u iznosu od 5.000 dinara. Ovim rebalansom predviđeno je povećanje tog iznosa sa 5.000 dinara na 10.000 dinara za sve penzionere sa najnižim penzijama kao vid novčane pomoći za poboljšanje materijalnog položaja. Istakao bih i da će uslediti i dodatna izdavajanja za sport, kulturu, privredu, obrazovanje, ali i investicije- rekao je Đurić za naš list i dodao: „Izdvajamo značajna sredstva za rekonstrukciju i sanaciju novosadskih ulica, a pored već opredeljenih milijardu dinara osnovnim budžetom, rebalansom je predviđeno dodatnih 600 miliona dinara za tu namenu i ta sredstva ćemo gledati da uložimo uglavnom u prigradska naselja i asfaltiranje ulica”.

No, pre rasprave o rebalansu, JGSP „Novi Sad” i „Urbanizam” podneće izveštaje o poslovanju u prošloj godini, dok će ovo drugo preduzeće polovinu svoje dobiti od oko 11 miliona neto, uplatiti u budžet grada, a polovinu ostaviti na svojim računima.

U Program odražavanja objekata putne privrede rebalansom će biti uneto ukupno 1,453 milijarde dinara, pa će za gradske saobraćajnice ove godine biti na raspolaganju velikih 3,153 mililjarde dinara. Pokrajina je u gradski budžet za ovu namenu dodala 850 miliona dinara, na već izdvojenih 700 miliona, a Grad je rebalansom opredelio dodatna 603 miliona dinara.

Gradska preduzeća i ustanove takođe će menjati svoje poslovne planove i investicije u skladu s rebalansom, a od novoupisanih investicija se izdvaja kapitalna subvencija „Novosadskoj toplani” od 483 miliona dinara za proejktovanje i izgradnju toplane „Majevica”. Uz to, pored već izdvojenih 1,3 milijarde tekućih subvencija, JGSP „Novi Sad” će dobiti dodatnih 700 miliona dinara.

Skupština bi, nakon što se nadležni Savet saglasio, trebalo da dopusti još jedno produženje ugovora za izgradnju javne garaže u Šafarikovoj ulici od godinu dana, pošto se privatni koncesionar nalazi u sudskom postupku zbog otkupa neophodnih parcela.

Đurić: Tvrđava i parkovi uskoro sanirani

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić istakao je da se komunalna i privatna preduzeća trude da što pre saniraju posledice oluje, kao i da se očekuje u toku nedelje otvaranje parkova.

- Tvrđava je pretrpela značajna oštećenja, pogotovo krovovi tvrđave. Mi smo odmah krenuli u postavljanje krova kako nove padavine ne bi dodatno oštetile tvrđavu. Tu su nam se pridružile, pored javnih preduzeća, i privatne kompanije, kao i dve kineske, i očekujem da ćemo do sredine nedelje tvrđavu staviti pod krov i da budemo sigurni za iduće padavine. Sat na Petrovaradinskoj tvrđavi je u redu,  skinuli smo pokazivač smera. On će se restaurirati i biti vraćen na tvrđavu. Takođe, gledaćemo da sat dodatno ulepšamo - rekao je Đurić za TV Prva.

Gradonačelnik je naveo da su komunalna preduzeća od 19. jula na terenu i da se bore da grad vrate u normalu.

S. Krstić

Autor:
Pošaljite komentar