light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИКС-НОЖ СЕЧЕ ГДЕ ХИРУРГИЈА НЕ МОЖЕ Годину дана откако је Институт за онкологију Војводине набавио савремени апарат

28.07.2023. 08:45 08:49
Пише:
Извор: Архива Дневника/Икс-нож Института у Сремској Каменици

Није ласер и није нож, не сече, али се користи код карцинома када операције не могу да се ураде.

Познат као икс-нож, овај апарат за зрачење, односно за радиохирургију користи се за циљано и прецизно зрачење метастаза на мозгу, костима, јетри, карциноме панкреаса и простате, лимфних чворова. Од како га је пре годину дана набавио Институт за онкологију Војводине, на њему је озрачено између 300 и 400 пацијената, каже за “Дневник” радијациони онколог др Игор Ђан.

Оваквом прецизном испоруком икс зрака могу да се третирају и метастазе или примарни тумори плућа, а при томе се апарат подеси тако да зрачи само у одређеним фазама дисања, јер се дисањем помера тумор. Др Ђан објашњава да тај “респираторни гејтинг” анулира покрете приликом дисања.

„Стереотаксична радиохирургија је циљана терапија за метастазе или примарне туморе плућа који не могу да буду оперисани. Код ових пацијената се испоручује од једне до пет доза зрачења и то је велики бенефит за болеснике, јер на безболан и комфоран начин завршавају радиотерапију. Раније је за зрачење оваквих тумора требало од 30 до 35 терапија зрачења, а ефекат терапије је исти”, наводи др Ђан.

Одлуку о терапији икс-ножем доноси лекарски конзилијум, на основу протокола

Како напомиње, ови пацијенти не морају, као раније, да остају у болници по месец или месец и по, или пак да путују, јер им се терапија икс-ножем много брже заврши, па је и то додатни бенефит.

- Икс-ножем третирамо метастазе на мозгу, тих пацијената имамо највише, зраче се метастазе јетре, костију, лимфни чворови, карциноми панкреаса и простате. Велики број пацијената има олигометастатску болест, односно имају две до четири метастазе, они добијају и савремену терапију лековима, те им је продужен живот, а бољи им је и квалитет живота. Овим прецизним зрачењем се у великој мери поштеђује и околно, здраво ткиво”, објаснио је др Ђан и напоменуо како је зрачењем на икс-ножу бржи опоравак болесника у односу на хируршко лечење, а бољи је и ефекат у односу на класичну зрачну терапију.


Имобилизација током зрачења

Током зрачења пацијент се налази на апарату и имобилисан је, како се не би померао. Подешавају се сви параметри које су заједно испланирали лекари и физичари, уради се припремно снимање и зрачење почиње након пажљиве провере плана за зрачну терапију.


Зрачење на икс-ножу намењено је болесницима који имају највише до пет метастатских промена мањих димензија, на не више од три различита органа.

Када је реч о коштаним метастазама, др Ђан прецизира да су се оне и раније зрачиле, али у другачијој техници.

„Ко има мање коштаних метастаза, има бољи одговор на ову терапију. Зрачењем се циљано реагује, болест се не шири даље, а делује и против бола. Велики број ових пацијената има болове које не може да реши лековима и за њих је ово веома значајна терапија„, прецизирао је др Ђан.

Највећи бенефит, према његовим речима, имају пацијенти са метастазама у мозгу који не могу да буду оперисани. Наиме, након икс-ножа, они добијају савремену терапију лековима.

„Пацијенти су задовољни, не остају дуго да леже у болници, терапија им је комфорна и безболна„, напомиње др Ђан.


Зрачење од 15 до 30 минута

Када је реч о трајању терапије, односно дужини зрачења, др Ђан објашњава да оно зависи од особина самог тумора и места на којем се тумор налази.

„Различито је и време трајања зрачења и јачина дозе која се примењује. На пример, зрачење једне метастазе у јетри једном фракцијом зрачења може да траје и пола сата, јер је потребно да се превазиђе утицај респираторних покрета, док зрачење једне метастазе у мозгу траје око 15 минута”, објаснио је др Ђан.


Одлуку о терапији икс-ножем, доноси лекарски конзилијум, на основу протокола. Сада у Институт за онкологију Војводине долазе пацијенти из целе Покрајине којима је потребна ова врста зрачења. До 2019. године су ишли у иностранство, а након тога су упућивани на терапије у Београд.

„Сви наши лекари и физичари су едуковани и пре него што је набављен икс-нож, а ишли су на едукације и од како је набављен апарат. Ова терапија је тимски рад и у њему учествују сви„, нагласио је др Ђан.

Љ. Петровић

Аутор:
Пошаљите коментар
Мировић: Први пут здравствени систем Војводине добио икс нож

Мировић: Први пут здравствени систем Војводине добио икс нож

20.03.2022. 13:37 13:41