broken clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРАВНОСНАЖНА ПРЕСУДА ОГЊЕНУ СТАНКОВИЋУ И ДАМЈАНУ ПУЗОВИЋУ: Остаје годину и осам месеци затвора за насилничко понашање и напад на полицајце

14.07.2023. 14:04 15:16
Пише:
Извор: Pixabay, ilustracija

Пресуда Огњену Станковићу (26) и Дамјану Пузовићу (25) из Новог Сада којом су осуђени на јединствене казне од по годину и осам месеци затвора постала је правноснажна, сазнаје "Дневник".

Апелациони суд у Новом Саду је донео пресуду којом се жалбе против првостепене пресуде које су изјавили браниоци окривљених одбијају као неосноване.

- У образложењу своје одлуке, другостепени суд наводи да првостепена пресуда не садржи битне повреде одредаба кривичног поступка, те да је првостепени суд правилно и потпуно утврдио чињенично стање на које је правилно и законито применио одредбе Кривичног законика, након чега је донео правилну и на закону засновану одлуку о кривичним санкцијама - појашњава за наш лист портпарол новосадског Основног суда Свјетлана Радовановић.

Подсетимо, пресудом Основног суда у Новом Саду од 29. новембра прошле године, њих двојица су оглашени кривим за кривична дела насилничко понашање и напад на службено лице у вршењу службене дужности, а против Станковића је истом пресудом одбијена оптужба за недозвољено оружје јер је за одустало тужилаштво.

Станковићу се ставља се на терет да је 4. децембра претпрошле године извршио два кривична дела насилничко понашање и то испред Тржног центра „Променада“, а обојици да су се насилнички понашали и у главном холу Ургентног центра Клиничког центра Војводине где су напали полицајце који су се ту затекли због свог посла.

Обојица су наведена кривична дела, како је приликом изрицања пресуде образложила судија Бранка Поповић, починили у стању смањене способности да схвате значај дела, али не до битног степена услед алкохолисаности. Станковић је имао 1,27, а Пузовић 2,01 промил алкохола у организму.

Као олакшавајуће околности суд је ценио њихову животну доб и досадашњу неосуђиваност, као и то што оштећени нису поднели имовинско-правни захтев, а један од полицајаца се није придружио кривичном гоњењу.

Подсетимо, због сумње да су 4. децембра 2021. године учинили кривична дела насилничко понашање и напад на службено лице у вршењу службене дужности ухапшена су три младића. Како је након хапшења саопштено, Огњен Станковић и Н. Р. нсу се сумњичили да су испред једног угоститељског објекта, тукли рукама и ногама двадесетшестогодишњег Новосађанина, а да су Огњен Станковић и Дамјан Пузовић у Клиничком центру Војводине тукли још једног двадесетшестогодишњака и да су физички напали полицијске службенике. Међутим, пред Основним судом у Новом Саду против трећег учесника у тучи, тада двадесетдвогодишњег Н. Р. није подигнута оптужница.

Претресом стана Огњена Станковића полиција је пронашла пиштољску и пушчану муницију, због чега му се на терет стављало и кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, али је од те  оптужбе одустало тужилаштво.


Тешко повређен гост локала

У тучи која се догодила 4. децембра 2021. године тешко је повређен гост локала тада двадесетседмогодишњи Страхиња Мрђан из Ветерника који је примљен у Ургентни центар Клиничког центра Војводине због убодне ране с леве стране грудног коша. Он је након хитног пријема, комплетне дијагностике и оперативног збрињавања, другог постоперативног дана пребачен на лечење на Одељење грудне хирургије Института у Сремској Каменици. У тренутку када је задобио убодне ране тик до срца, он је покушаво да раздвоји сукобљене. На сву срећу, један од момака из обезбеђења, видевши да је повређен, ставио га је у аутомобил и одвезао у Ургетни центар.


Како су после инцидента саопштили из надлежног тужилаштва, до сукоба је дошло око 23 часа када је NN извршилац или више њих, оштећенима Страхињи Мрђану и Огњену Станковићу задало више убодних рана непознатим оруђем, у пределу тела где се налазе витални органи.

- У току предузетих радњи и мера утврђено је да је исте вечери, најпре у близини ТЦ „Променада”, а потом и у Ургентном центру Клиничког центра Војводине, у присуству већег броја лица и медицинских радника, вршењем насиља дошло до тежег ремећења јавног реда и мира, којом приликом је нападнут и један полицијски службеник - саопштило је тада тужилаштво.

Д. Николић

 

 

 

Аутор:
Пошаљите коментар