broken clouds
14°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Четири особе погинуле у руском ракетном нападу на Лавов

06.07.2023. 12:26 12:55
Пише:
Фото: Tanjug / (AP Photo/Mykola Tys)

КИЈЕВ/МОСКВА: Четири особе погинуле су у руском ракетном нападу на град Лавов, на западу Украјине, саопштио је данас градоначелник Андриј Садови.

Украјинско Министарство спољних послова наводи да је у нападу, у којем су уништена два горња спрата два дела стамбене зграде у Лавову, повређено девет особа, преноси Гардијан.

Власти су саопштиле да спасиоци претражују рушевине стамбене зграде у потрази за преживелима и жртвама.

Садови је prеthodno на Телеграму написао да је у нападу оштећено око 60 станова и 50 аутомобила.

Руске снаге заузеле су упориште украјинске војске у области Маринке код Доњецка, изјавио је данас вршилац дужности шефа Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин.

Пушилин је рекао за телевизију Соловјев да је сада то упориште под руском  контролом.

Међутим, ситуација у правцу Маринке остаје напета, навео је Пушилин.

"Верујем да се ситуација коначно мора решити да бисмо ослободили ово мало насеље и кренули напред", рекао је Пушилин.

Према његовим речима, на правцу Лимана, украјинске снаге не престају  да нападају, али, без обзира на то, руске снаге напредују, пренео је TASS.

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је данас да се налази у посети главном граду Бугарске, Софији, где ће разговарати са председником и премијером те земље о безбедности и самиту НАТО-а који ће бити одржан следеће седмице у Виљнусу.

"Подршка одбрани, евроатлантске интеграције (Украјине), самит НАТО-а, безбедносне гаранције и имплементација "формуле мира" (за окончање рата Русије против Украјине)", написао је Зеленски на Телеграму, пренео је Ројтерс.

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да је желео да украјинска контраофанзива почне раније и да је позивао западне савезнике да Украјини испоруче оружје да би се то омогућило.

Зеленски је рекао у среду да контраофанзива сада иде споријим темпом због тога што је почела касније и због тога што је Русија учврстила одбрану.

Зеленски је за Си-Ен-Ен (CNN) истакао да је захвалан САД као лидеру у подршци Украјини, али је додао да је био рекао и америчким и европским лидерима да Украјина жели да почне раније контраофанзиву и да је за то потребна њихова помоћ у оружју и опреми.

У појединим деловима земље украјинска војска не може "ни да помисли да започне" нападе јер нема одговарајуће оружје, напоменуо је Зеленски, наводећи да је већи део територије сада миниран.

Зеленски је рекао да су Руси добили додатно време да поставе више мина и припреме своје одбрамбене линије, што је довело до успоравања украјинске контраофанзиве.

УКРАЈИНСКЕ ВЛАСТИ припремају територију Украјине за окупацију од стране Запада, изјавила је данас портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова.

Захарова је рекла на брифингу за новинаре да кијевске власти само чекају да припреме украјинску територију за окупацију, да би биле окупиране од стране оних који њима треба да управљају, јер је, како је навела, украјински председник Володимир Зеленски ускратио народу Украјине могућност да управља својом државом, пренео је TASS.

Шеф паравојне групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин није у Белорусији, већ у Санкт Петербургу, изјавио је данас белоруски председник Александар Лукашенко.

"Што се тиче Јевгенија Пригожина, он је у Санкт Петербургу. Где је јутрос? Можда је ујутро отишао у Москву", рекао је Лукашенко у сусрету с новинарима.

Додао је да су, према обавештењима која је јутрос добио, борци "Вагнера" у логорима у које су дошли након повлачења са фронта ради опоравка, преноси Белта.

Лукашенко је рекао да се „Вагнер”, ако буде распоређен у Белорусији, "може користити за одбрану земље".

Белоруски лидер је 27. јуна потврдио да је Пригожин стигао у Белорусију, након прекинуте побуне у Русији.

Оснивач руске паравојне групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин није виђен откако је био приморан да напусти Русију и оде у Белорусију после побуне коју је предводио прошлог месеца.

У међувремену, руске безбедносне службе упале су у Пригожинову палату у Санкт Петербургу и објавиле да су ту пронашле оружје, муницију, златне полуге, плишаног алигатора и орман пун перика, преноси Скај њуз.

Руски лист "Известија" објавио је јуче слике и видео снимак рације у раскошној резиденцији коју је Пригожин био приморан да напусти, а на којима се види да су пронађени и очигледно лажни пасоши и урамљена фотографија која наводно приказује одсечене главе Пригожинових непријатеља.

Руска федерална служба безбедности (ФСБ) неутралисала је једног становника Тјумена који је покушао да изврши терористички напад на енергетски инфраструктурни објекат по налогу украјинских паравојних снага, саопштио је данас Центар за односе с јавношћу ФСБ-а.

"У Тјуменској области предузете су радње на сузбијању незаконитих активности присталица националистичке идеологије, руских држављана који су, по налогу припадника украјинских паравојних снага, планирали да почине злочин терористичке природе у региону. Након хапшења на месту планираног терористичког напада, један од починилаца пружио је оружани отпор и неутралисан је узвратном ватром", навео је ФСБ у саопштењу достављеном TASS-u.

Аутор:
Пошаљите коментар