broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПЉАЧКЕ ЈУВЕЛИРНИЦА У НОВОМ САДУ Златаре увек на мети лопова

28.06.2023. 15:13 15:23
Пише:
Извор: Arhiva Dnevnika

Полиција још трага за мушкарцем који је прекјуче око 14 часова опљачкао златару у Јеврејској улици у Новом Саду.

Он је ушао у златару, која се налази у близини Футошке појаце, и украо одређену количину накита, а затим се дао у бег. Том приликом испао му је пиштољ, а за сада није познато да ли је у питању оригинал или реплика.

Пљачке златара у Новом Саду нису учестале, али се дешавају. Најтеже разбојништво  било је 24. септембра 2010. године, када су двојица наоружаних маскираних нападача опљачкали златару „Шикет” у Железничкој улици током дана, а један је испалио рафал из аутоматског пиштоља и ранио сина власника златаре и његову девојку.  

Након хапшења и суђења због овог разбојиништва, А. Б. (25 година у време извршења дела) из Котора је осуђен на јединствену канзу од 16 година робије. Теретио се за покушај убиства, недозвољеног држања оружја и крађе аутомобила. Такође, истом пресудом му је наложено да плати 100.000 динара због ношења оружја.

Његовом компањому Н. С. (59) из Параћина изречена је јединствена казна од седам година затвора због разбојништва и недозвољеног ношења оружја.

Златара „Шикет”, једна од најстаријих у Новом Саду, била је и касније на мети лопова. Тако је непознати млађи мушкарац, уз претњу пиштољем, 18. септембра 2017. године око 13.30 сати опљачкао ову златару, на Булевару ослобођења 68, прекопута „Дневника“. Повређених није било.

У радњи су биле две продавачице, а пљачкаш је ушао непосредно након што је изашла једна муштерија. Тражио је да му се покаже тацна са златним ланчићима, извадио је оружје и без галаме, уз претњу, заграбио још неутврђену количину накита и муњевито напустио продавницу.

Иначе, и златара „Шикет” у центру Новог Сада, у Дунавској улици, опљачкана је и 11. маја 2016. године. Двојица маскираних разбојника су, док су унутра биле две раднице и једна муштерија, разбила стакло и из витрине украла две табле с накитом вредним, како смо незванично сазнали, око милион и по динара. Разбојници су побегли кроз Дунавски парк, а полиција је у њему пронашла палице које су користили током пљачке.     

И златара „Стефан” у центру Новог Сада опљачкана је 4. фебруара 2016. у преподневним сатима, а нападач је пиштољем ударио по глави радницу и младића, власниковог сина. Разбојник је покупио извесну количину накита, а затим побегао према оближњој Железничкој улици, где је намеравао да уђе у такси возило.

Од двадесетак златара у Железничкој улици, у центру Новог Сада,  махом лоцираних једна до друге, готово да нема оне која није била опљачкана. Поједине су се на мети дрских и наоружаних разбојника нашле и по неколико пута.

Статистика бележи и да су петорица малолетника узраста од 15 година планирала 25. фебруара 2013. године да опљачкају неку од продавница накита у тој улици. Грађани су у оближњој Улици Васе Стајића тада уочили двојицу сумњивих малолетника и позвали полицију. Код једног од њих у школској торби пронађени су реплика пиштоља и фантомке.

Њих двојица се терете да су, уз помоћ још тројице вршњака, 21. фебруара опљачкали златару „Ненси”, такође у Железничкој улици. Двојица од њих су ушла у златару и, претећи пиштољем и ножем, од раднице отела четири палете са златним накитом и побегла. Преостали чланови групе су у близини чували стражу.

Такође, у року од свега неколико, сати 21. фебруара исте године су опљачкане чак три златаре на различитим локацијама, а једна од њих је у такозваној златној – Железничкој улици. Једну су, претећи пиштољем, опљачакала двојица маскираних мушкараца, а друге две највероватније иста жена. Она је користила хладно оружје -  маказе.

Е. С. Х.

Аутор:
Пошаљите коментар