clear sky
16°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

окоТВоко Инстаграм као наследник телевизора

24.06.2023. 16:20 16:22
Пише:
Извор: Александар Филиповић фото: Дневник.рс

Друштвена мрежа постаје све више средство за рекламирање медијских садржаја. Колумна „Око ТВ око” је читана и продаванија ако администратори Дневниковог ТВ магазина поставе добар стори. Емисије „Суботом са Сашом” и „Чувар ноћи” постају слушаније ако их најавимо, поставимо као видео или поделимо линк. То је најбоље схватила Снежана Дакић, која своје емисије са Хајп телевизије поставља на сторије и видео постове.

Њена емисија „Мале стваре”, отвара занимљиве теме: коме се толерише превара, да ли жена мора да ти једе џигерицу, како препознати психопатију, какав је живот самохраних мајки... Снежана је доста тражила прави моменат да пронађе себе. Окушала се после гашења БК телевизије на Пинку, Женској ТВ, а сад и на Хајпу и схватила је да су у тренду битне мреже. Дакле, телевизија је само место где се снима емисија, а она их шири путем друштвених мрежа и Јутјуба и то успешно.

У томе је успешан и Милан Калинић, јер је његову емисију „Преживели” са Секом Алексић погледало скоро 300.000 људи. И новинар Милан Николић вешт је са друштвеним мрежама, а тренутно ради емисију „Табу” на телевизији Инсајдер. Много гостује на другим телевизијама и све успешно поставља на друштвеним мрежама. Кад помислим да је то онај смотани социолог са ТВ Кошаве, који је у мене гледао као бога кад сам гостовао, морам да кажем да је Милан постао опасан телевизијски мачо фрајер. Да се сјајно сналази у свакој дебатној емисији где га позову и да он прави одличну емисију у којој отвара важне теме: „Кич и масовни укус”,  „Лажни стручњаци и паранаука”, „Анонимна мржња”, „Фемицид и мизогена култура”, „Ејџизам”, „Да ли чега има у елитној проситуцији”... Емисија „У кругу породице” је нови формат телевизије Инсајдер, коју води брачни пар Јелена и Александар Гајшек. Гости су им јаки: Бранка Пујић и Драган Гаги Јовановић, Лана Аџић и Тања Бошковић, Милица и  Иван Зарић, Катарина и Милан Громилић. Тако се, ето, новинари старе гарде прилагођавају новим временима и праве сјајне емисије.

Има нас који не сечемо вене на Теу Таировић и не бисмо ишли на концерт на Ташмајдан и има нас који не волимо Мају Беровић, него смо одрасли на Ђорђу Балашевићу, Терези Кесовији и Арсену Дедићу, Беби Дол. Да би могли да задовољимо свој телевизијски укус морамо да гледамо другачије телевизијске емисије од којих можемо нешто и да научимо. Сећам се само једне ситуације - Снежана Дакић је ставила слику са доделе ТВ награда од пре две деценије. Таговала је Бошка Јаковљевића, Александру Јефтановић, Тању Војтеховски, Сању Маринковић, Весну Дедић, Жику Николића, Наташу Миљковић, Мају Јапунџу, мене... Каква црна Јеца, Цеца, Неда да ме тагују?! Снеки је била закон када су у питању „ватре” и лајкови. Тагован сам са колегама са којима сам започео нови миленијум и када се знало и шта су телевизија и шта су јаки аутори. Иако имам затворен профил то је први пут да ми је 50 људи тражило да буду моји пратиоци. Снежана је таговала и све остале колеге. То је само доказ колико су нека лица оставила дубоки траг у одрастању неких генерација и колико је битно да се та ТВ лица оглашавају и на новим платформама.

Телевизија више није што је била. Битан је трендинг. Битна је гледаност Јутјуб канала и имиџ. Колико се водитељу верује. Воји Недељковићу се веровало и кад је радио и 3К Дур и Звезде Гранда. И никад му ништа нико није замерио. Јер, једноставно, Воја је професионалац старог кова. Зато је било и лепо поново видети колегу Александра Тимофејева у емисији „Пресија” на РТВ-у, који је на крајње занимљив начин причао о томе шта смо све прошли у политичком новинарству кроз ових тридесет година. Александар Тимофејев је родом из Кикинде и само је један Лала и директор Студија Б, којег су сви ценили као професионалца, могао на прави и смирен начин да објасни шта нам се данас дешава и на улицама и у медијима. То нам треба за почетак - да научимо лекцију свега овога што смо прошли за ових тридесет година, а први услов је веровати професионалцима у медијима и они су стара школа. Амин.

Александар Филиповић

Аутор:
Пошаљите коментар