few clouds
17°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НА ШТРАНДУ За девет месеци прикупљено девет тона стакла у 350 „звона”

24.06.2023. 11:53 11:57
Пише:
Фото: Град Нови Сад

Акција сакупљања стаклене амбалаже одржана је на Штранду, а сви који су донели најмање шест тегли или флаша добили су поклоне.

Осим тога, за предшколце из ПУ „Радосно детињство” организоване су интерактивне радионице, са идејом да науче правилно да разврставају отпад. Акцију, која промовише рециклажу, заједно су организовали Градска управа за заштиту животне средине, ЈКП „Чистоћа” и „Секопак”.

Постављање рециклажних контејнера за стакло, у облику звона, представља први корак ка увођењу примарне сепарације, а првих 50 постављено је у марту 2022. године. Примарна сепарација и рециклажа изузетно су значајни процеси за здравље и очување животне средине, а циркуларна економија представља будућност. Није згорег напоменути да је стакло сировина која се у потпуности може рециклирати, али је и материјал који се у природи не може разградити.

Чланица градског већа за имовину и имовинско-правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност Мира Раденовић наводи да је у prеthodnih девет месеци, откад су постављена прва „звона”, сакупљено око девет тона стакла, што, према њеним речима, показује да Новосађани примарно одвајају и рециклирају отпад.

– С обзиром на то да смо кроз пројекат с НАЛЕД-ом и „Секопаком” добили више од 350 „звона”, посебних контејнера у које се одлаже стаклена амбалажа, жеља нам је подигнемо свест грађана и објаснимо им важност рециклирања стакла – рекла је чланица Градског већа Мира Раденовић. – Рециклажом једне стаклене боце уштеди се енергија за, рецимо, 25 минута рада компјутерске батерије, односно компјутера, и не само то, смањује се више од 50 одсто загађења, које одлази у ваздух, али и штеди преко 50 одсто енергије. Суграђани имају свест о важности рециклаже, али се још више људи мора укључити и управо је циљ ове акције да додатно мотивишемо грађане, те учимо малишане од најранијег детињства и дајемо им пример колико су такве активности важне за очување животне средине.

Директорка „Секопака” Виолета Белановић Кокир објаснила је да то предузеће реализује акцију сакупљања амбалажног отпада у девет градова широм Србије, те подсећа да је прва станица „Секопаковог каравана” управо у Новом Саду.   


Заједнички пројекат Западног Балкана

Звона за стаклену амбалажу постављена су у склопу пројекта „Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану” и, како је својевремено објашњено, то ће омогућити да се прикупљене количине тог материјала повећају за најмање 20 одсто. Формирање сакупљачке мреже за стаклену амбалажу и успостављање одрживог система представљају најважније циљева пројекта који је покренула Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ). Подсећања ради, Град је пре више од две године потписао Меморандум о разумевању с Немачком агенцијом, НАЛЕД-ом (Регионални технички секретаријат мреже за повољно пословно окружење у Југоисточној Европи) и Друштвом за поступање са амбалажним отпадом „Секопак” д. о. о из Београда, која је, иначе, овлашћени оператер и сав прикупљени стаклени отпад одвози на даљи третман у Хрватску. На почетку реализације пројекта из Градске управе за заштиту животне средине су објаснили да је заједнички циљ потписница унапређење сакупљања стаклене амбалаже и адекватан третман, као и развијање бизнис модела применљивог за Нови Сад.


– Жеља нам је да што више грађана стаклену амбалажу одлаже у за то предвиђена „звона”, постављена у њиховим градовима, као и да се мало више посветимо едукацији најмлађих о управљању амбалажним отпадом – рекла је Виолета Белановић Кокир.

Ј. Вукашиновић

Аутор:
Пошаљите коментар