clear sky
10°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Курти: Косовски полицајци су киднаповани, Србија извршила агресију

20.06.2023. 17:35 17:38
Пише:
Извор: Youtube/ Aljazeera

ПРИШТИНА: Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да су тројица ухапшених косовских полицајаца ''киднапована'', и да је Србија 14. јуна, како каже, извршила ''агресију''.

Он се новинарима обратио на конференцији за медије заједно са министарком спољних послова Доником Гервалом и навео да се Јетиш Јашари из Канцеларије за везу тзв. Косова у Србији посетио тројицу полицајаца који се налазе у притвору у централној Србији.

''Прича полицајаца је иста, као и како је дошло до отмице. Кажу да су били за импровизованим столом за јело, а 15 људи их је опколило, напало и киднаповало. Сва тројица причају исту причу на одвојено питање нашег амбасадора. Тиме се отклања дилема. Србија је извршила агресију 14. јуна'', рекао је Курти и додао да су полицајци били на службеној дужности на једној од 15 рута које су затворене, како је навео, због шверца.

Он је истакао да САД и ЕУ треба безусловно да осуде ''отмицу полицајаца'', те да је у питању одмазда због хапшења вође, како је рекао, ''цивилне одбране'', Милуна Миленковића.

 Гервала је истакла да су ухапшени полицајци у притвору због ''поседовања оружја без дозволе'', и додала да су они навели да нису малтретирани, али да им није дато довољно хране.

''Sada су смештени у одвојеним просторијама и немају приступ, ни телевизији, ни било чему другом. Полицајац Шеме Мустафа је рекао да му још увек недостају основни лекови које редовно користи за своје здравствено стање и то отежава његово стање у затвору. Речено им је да ће у петак моћи да их посете чланови породице'', рекла је Гервала.

Петковић: Никаквог киднаповања није било, лаж Куртија и Гервале

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петкових изјавио је данас да је апсолутна лаж премијера привремених приштинских инситуција Аљбина Куртија и министарке Донике Гервале да су приштински полицајци ухапшени на територији Косова и Метохије.

Лаж је и све оно што су данас на конференцији рекли Курти и Гервала, говорећи о некаквом киднаповању, истакао је Петковић на ванреној конференцији за новинаре.

"Киднаповања није било. Они су на територији централне Србије ухваћени од стране специјалне антитерористичке јединице МУП-а Србије у околини села Гњилице у опстини Рашка, где су дошли са аутоматским пушкама и два пиштоља", рекао је Петковић.

Он је навео да их је обишао приштински официр за везу и уверио се да се налазе у одличним условима и да је третман према њима добар за разлику од онога у каквом су стању ухапшени Срби, који су брутално претучени.

Петковић је рекао и да је желео да укаже какав је третман косовске полиције према ухапшеним Србима и да за разлику од приштинских  полицајаца, наша полиција поступила у складу са прописима и законом.

"Нико није малтретиран и није био тучен. То је данас потврдио и приштински официр за везу који је имао прилику да посети ухапшене полицајце", рекао је Петковић.

Он је истакао да су ухапшени приштински полицајци смештени у одличним условима.

"Свако од њих има своју собу и храну. Све што су пожелели то су и добили", рекао је Петковић.

Он је рекао да су косовски Срби невино ухапшени и да су изнесени докази за њих где се јасно види да "они сада чаме у казамату само зато што су Срби, и зато што су се политички успротивили насиљу који над Србима спроводи Приштина и Аљбин Курти".

"Хитно тражимо да се ослободе сви ухапшени Срби, да се повуче Росу поолиција и лажни градончелници", поручио је Петковић.

Курти: Вољан сам да идем у Брисел, деескалација значи ослобађање полицајаца

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, изјавио је данас да је спреман да оде на састанак у Брисел, како би рекао да деескалација ситуације значи моментално ослобађање тројице полицајаца.

"Да, вољан сам и заинтересован да идем на следећи састанак у Брисел, како би смо детаљно изнели ове податке које смо добили и схватили да деескалација ситуације, коју сви траже, значи моментално ослобађање три полицајца и кажњавање агресије Србије на Косово", рекао је Курти на конференцији за новинаре.

Према Куртију, нормализација односа значи безусловну примену основног споразума.

Упитан да прокоментарише изјаву америчког изасланика за Западни Балкан Габријела Ескобара, да криза на Косову има потенцијала да постане регионални сукоб, Курти је казао да Ескобара треба питати на које земље је мислио, осим, како је рекао, "на Косово и Србију".

Аутор:
Пошаљите коментар