light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Петковић: Екстремистичка ПОЛИТИКА КУРТИЈА ПОДГРЕВА ЕКСТРЕМИСТЕ да нападају Србе

12.06.2023. 10:48 10:49
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да нас је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти довео на ивицу сукоба, да жели да запали цео регион, а да својом екстремистичком политиком подгрева екстремисте да нападају Србе.

Он је за телевизију Пинк рекао да страда српски народ на северу КиМ, али и на југу Покрајине.

"Све његове акције у последњих неколико месеци, све је радио да испровоцира реакцију Срба и натера наш народ да се брани, желео је да увуче српски народ и Београд у сукоб и тако избегне формирање ЗСО", рекао је Петковић.

Он је казао и да нема ко није осудио Куртија, да су Американци најгласнији у томе, као и да је чак и француски председник Емануел Макрон рекао да Курти сноси одговорност за сва дешавања на северу.

"Све што је Курти радио, довођењем специјалаца Росу, њихово нелегално присуство на Бистричком мосту, малтретирање грађана, забрана референдума и избора и срамни процес избора 23. априла, он сада поставља албанске градоначелнике који су добили по 500 гласова, то је скандал. И на све то међународна заједница уместо да га задржи, подржава изборе. Ево Хетеми није изашао из уграде општине, не сме да провири ни кроз прозор, па какав је то градоначелник, кога он представља", рекао је Петковић.

Он је поновио и да Срби мирно пртотестују већ 17 дана и подсећа да је већ 14 дана прошло од хапшења Радоша Петровића и Душана Обреновића, који су мирно протествовали седећи на земљи.

"Постоји снимак на друштвеним мрежама где њих двојица седе, а војници Кфора их увлаче у свој кордон. Они мирно седе, а Кфор их испоручује Косовској полицији, зашто су ухапшени. Сукоб између демонстраната и војника Кфора почиње након тога, а наш народ је одреаговао на насилну акцију Кфора, где их газе, вуку за ноге. Наш народ се бранио и песницама и каменицама, они нису први започели", рекао је Петковић.

Он је рекао да је Душан Обреновић био пребијен и да су те снимке показали Габријелу Ескобару и Мирославу Лајчаку и додао зашто неко не говори сем председника Александра Вучића зашто је пуцано на Драгишу Гаљака.

Петковић је још једном рекао на народу на северу КиМ не смета Кфор и подсетио да када су Срби напустили полицију тражили да управо КФОР попуни тај "безбедносни вакум" јер је управо њихов мандат да заштите народ.

Он је истакао да колико год да је нашем народу тешко јуче их је обрадовала историјска победа нашег тенисера Новака Ђоковића.

Петковић је додао да су често испред прецедника били постављени различити ултиматуми по питању Косова, али да их је он све одбијао.

"Питање је да је неко други на власти, шта би било са српским народом на КиМ. Видите ви да Берим Веља неко ко је најближи сарадник Вјосе Османи и он твитује само што му Османи и Курти кажу, да подржава протесте у Београду, шта то треба да значи и да сви добро размисле, када Курти подржава протесте, вероватно се нада некој новој влади која ће да призна независност Косова, јер је видео и схватио да Александар Вучић никада неће признати независност Косова нити ће допусти чланство Косова у УН", рекао је он.

Петковић је рекао да нема лаких и тешких преговора и да Србија иде само до својих црвених линија.

Он је подсетио да Курти никада неће да формира ЗСО, јер то није у његовом програму и у његовој идеологији, јер његова идеја је да протера српски народ.

"Наш народ хоће мир, наш народ хоће да на КиМ има своју будућност, наш народ је спреман да иде у правцу компромисних решења и на то је спреман и Београд, али не можемо да допустимо да неко гази наш народ и да га понижава", рекао је он.

Петковић је додао да и за ових 10 година и Срби морају нешто да добију, да би се онда разговарало даље и да  се ствари врате у неку нормалу.

Он додаје да се зна шта је договорено у споразуму из 2013. и 2015. године и да само менаџмент тим сачињен од Срба са севера КиМ је једни овлашћени да сачини нацрт статута.

"Косовка полиција је окупатор за Срба на северу КиМ и никада неће бити другачије. Срби на северу КиМ дубоко верују једино својој држави Србији и председнку републике Србије Александру Вучићу и неће да живе у лажној Куртијевој држави", додао је он и то су како објашњава показали и избори јер је изашло само11 Срба.

Петковић је рекао да је наредни потез Канцеларије за КиМ и владе Републике Србије без обзира на тешку ситуацију  да се настави са улагањима и развојем.

"Радимо на свим ваћним пројектима. Преко 30 милиона евра је на последњем састанку у Рашки издвојено за српски народ на КиМ, 800 нових радних места, 100 нових радних места у здравству, повећања средства за инфраструктуру и све друге пројекте. Ради се и на изградњи већ се ушло у другу фазу изградње Универзитета у Косовској Митровици и реконсктрукција Клиничко-болничког центра", додао је он.

Аутор:
Пошаљите коментар