clear sky
10°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СТУДЕНТСКИ ПОЛИГОН – оригиналан начин за окупљање и забаву МЛАДИХ

11.06.2023. 15:59 16:06
Пише:
Фото: Privatna arhiva

НОВИ САД: Када се помену студентски дани, већини су прва асоцијација испити и учење. Међутим, како је Нови Сад студентски град, за његове житеље се на сваком кораку може наћи нека занимљива активност.

Од позоришта, биоскопа, преко спортских манифестација, свирки и концерата – могућности је бесконачно. Међутим, млади се и поред свега тога жале како опција нема, а да је ове које већ постоје тешко приуштити.

Посећеност одређеног догађаја зависи од његове атрактивности, а опстанак истог од његове иновативности. Анастасија Отић, један од организатора Полигона – догађаја забавног карактера, који је настао у оквиру Савеза студената Факултета техничких наука, смер Геодезија, препознала је недостатак оваквог типа догађаја, те са својим колегама осмислила оригиналан начин да се млади окупе и забаве, истовремено учећи и откривајући своје способности.

– Циљ оваквог догађаја првобитно је био да покренемо наш смер, да покажемо да смо способни да направимо нешто велико и мотивишемо људе да дођу на исто место, а да то не буде обична журка, већ нешто ново – објашњава Анастасија Отић. – Свако је изнео идеје и на крају смо их спојили у једно: полигон са различитим препрекама, где такмичари сваку прелазе и на њој сакупљају поене.


КОЈЕ ДОГАЂАЈЕ ПОСЕЋУЈЕТЕ?

Катарина Иванишевић:

– Долазим из мањег града у ком нема превише опција за младе, па ми је пресељење у Нови Сад донело многе могућности. Трудим се да посећујем различите догађаје барем два-три пута месечно, а то су најчешће тематске журке и позориште.

Марија Булић:

– Лети највише посећујем Штранд и свирке, а док траје семестар, трудим се да издвојим време за концерте у Синагоги и представе. Осим тога, често посећујем Сајам када се тамо организује нешто занимљиво што ме интересује.

Теодора Ћулибрк:

– Радила сам у пабу где се организују квизови, па сам стекла навику да их посећујем и то ме је мотивисало да их и сама организујем са друштвом. Сматрам да је то најзанимљивији тип догађаја за младе, а поред тога често идем у позориште.

Викторија Јовић:

– Због много обавеза понекад не стигнем да одем свугде где желим, али често се шетам и спонтано свратим на место које ми делује занимљиво. То је сада постала традиција и тако сам открила много нових места за која вероватно никада не бих чула.

Емир Кахримановић:

– Ретко посећујем конкретне манифестације, али волим да проводим време у кафићима где може да се игра билијар или пикадо. Сматрам да овај град нуди понешто за свакога и да може да се нађе много занимљивих активности.

Алекса Ћирић:

– Сматрам да у граду постоји много опција за младе које никада не могу да досаде. Иако сам из Новог Сада, сваке недеље одем на неки нов догађај, до биоскопа или на свирку, и увек се отварају нове могућности.


Ако неко познаје младе – то су они сами. Када би им се дала потребна финансијска средства и видљивост, не би им било потребно много времена да осмисле организацију која би њиховим вршњацима била привлачна. Стога је битно мотивисати их да кроз могућности које им факултети пружају оснивају савезе који ће се бавити њиховим потребама и отварати им различите прилике за лакше преживљавање студентских мука. Поред тога, важно је упознати их са свим опцијама које одређени град пружа, као и попустима који им се нуде уз приложен индекс. Уколико би били свеснији својих могућности, веће су шансе да би интересовање за културно-уметничке или забавне манифестације порасло. Многа андерграунд места лакше би опстајала и чешће организовала догађаје када би се о њима прочуло, те је и постојање друштвених мрежа олакшавајућа околност у процесу рекламирања.

Сваки од потребних корака за покретање било каквог догађаја захтева много људи и спој различитих типова личности, од којих се свако издваја у одређеној области. На тај начин, кроз процес планирања, младима је омогућено да се развијају и уче о себи, као и својим организаторским способностима. Анастасија Отић ово сматра најважнијим фактором у реализацији овог типа активности и нечим што је њеном тиму помогло у осмишљавању успешног догађаја.

– Подела послова је важна како бисмо открили и развили своје способности: маркетиншке, организаторске, креативне... – каже она. – Види се ко је за место лидера, ко за неко друго, свако може да нађе своју позицију. Пролазити кроз такав процес те научи свачему. Ја сам, на пример, схватила колико преферирам рад у тиму и то ми може помоћи за будућу каријеру.

Велики град попут Новог Сада пружа многе могућности младима и само је потребно покренути их и мотивисати, а према речима саговорнице, студирање је битно, али је такође и важно одвојити се од књиге и дружити се, уживати, учити и ван факултета и разбити ту монотонију.

Када се појави нешто ново, брзо привуче пажњу и много посетилаца. Ипак, од организатора се активно захтевају новитети, како би задржали пажњу публике и њихову жељу да активно долазе. У време када је све лако доступно, тешко је смислити нешто „никада-пре-виђено”, као и реализовати такву идеју. Зато су последњих година међу младима све популарнији паб квизови, јер су конципирани тако да увек буду оригинални, а поред тога представљају сјајну прилику да се кроз забаву нешто научи и освоји симболична награда. 

Ј. Шипић

Аутор:
Пошаљите коментар