Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НА ПЛАТОУ СПЕНСА Почело такмичење кућних пивара

09.06.2023. 18:55 18:57
Пише:
Фото: В. Фифа

Такмичење кућних пивара почело је данас на платоу Спенса и завршава се сутра увече када ће бити проглашен и победник, у полувремену фудбалске утакмице финала Лиге шампиона.

Манифестација која промовише развој кућног пиварства одржава се у Новом Саду од 2017. године. Пријаве су завршене почетком године, а по речима организатора Игора Вапенског у конкуренцији је 50 пивара, који су послали 100 узорака.

Занатска пивара „Pivyan“ из Грачанице већ неколико пута учествовала је на такмичењу у Новом Саду, а до сада су освајали друго и треће место. Супружници Зорица и Исак Воргучић пиварством су почели да се баве 2016. године из хобија, да би годину дана касније то прерасло у нешто више.

- Супруг је био у Белгији одакле донео различите врсте пива, па смо почели да истражујемо и да га производимо, кувамо, за своје потребе - објаснила је Зорица Воргучић. - То је трајало неких годину дана, након чега смо се осмелили и почели да производимо више. Подигли смо кредите, направили пивару, купили опрему...  Доста тога производимо и тренутно у понуди имамо неких пет или шест врста пива, с тим да су нам, да тако кажем консанте ИПА (Индиа Пале але), Амбер але, црно Стоут пиво.

Супружници истичу да им посебно значи награда коју су освојили за Индијан пејл ејл пиво, на пре месец дана одржаном фестивалу пива у Чешкој. У Нови Сад, кажу, радо свраћају и имају одличну сарадњу с овдашњим пиварима.

- У занатском пиварству нема компромиса, када је реч о састојцима и поступку прављења - истиче Исак Воргучић и напомиње да је то један од разлига за награде које освајају. - Имамо много фанова у Новом Саду, који, осим на фестивалима, нажалост немају често прилику да пробају наше пиво.

Ј. Вукашиновић

Пише:
Пошаљите коментар