clear sky
25°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОТПУНО ПОТОПЉЕН ГРАД након урушавања Каховке, исцуриле ТОНЕ НАФТЕ

07.06.2023. 08:10 08:25
Пише:
Извор: Tanjug (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

КИЈЕВ/МОСКВА: Више од хиљаду људи је данас евакуисано из града Херсона и других области под украјинском контролом након урушавања бране Нова Каховка, саопштио је гувернер Херсонске области Олександр Прокудин.

Он је навео да су евакуисане 1.364 особе из поплављених подручја, углавном из округа Острив, преноси CNN. Прокудин је додао да је више од хиљаду кућа у Херсонској области под водом, те да су потпуно потопљена насеља Корсунка и Дњепријани.

НАЈМАЊЕ 150 метричких тона нафте исцурило је у воде Дњепра као резултат експлозије бране ХЕ Каховка, саопштено је данас из Кијева. ''Чланови Савета за националну безбедност и одбрану Украјине изјавили су да се најмање 150 метричких тона моторног уља излило у Дњепар и да постоји ризик од даљег цурења више од 300 метричких тона'', наводи се у саопштењу тог Савета, преноси Ројтерс.

ПРЕДСЕДНИК УКРАЈИНЕ Володимир Зеленски изјавио је данас да је гранатирање ХЕ Каховка чин који је Русија намерно извела, али да он неће утицати на украјинске напоре да поврати сопствену територију. "Главни закључак је да је напад био намеран, али непријатељ је деловао хаотично и омогућио да и њихова опрема буде преплављена", навео је Зеленски на Телеграму, преноси Ројтерс.

РУСКО МИНИСТАРСТВО спољних послова саопштило је да осуђује рушење ХЕ Каховка, као и да је реч о терористичком акту који су извеле украјинске снаге у оквиру своје контраофанзиве. "Осуђујемо уништавање Каховске хидроелектране које су извеле Оружане снаге Украјине, што је довело до хуманитарне и еколошке катастрофе великих размера", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије, преноси TASS. Истовремено, Москва је позвала међународну заједницу да осуди "злочиначке акције Кијева".

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ немају никакве независне информације о томе како је дигнута у ваздух ХЕ Каховка на реци Дњепар, али реч је о још једној разорној последици руске инвазије на Украјину, саопштио је данас генерални секретар УН Антонио Гутереш. "Напади на цивиле и критичну цивилну инфраструктуру морају престати. Морамо деловати како бисмо обезбедили поштовање међународног хуманитарног права", поручио је Гутереш, преноси Ројтерс. Он је навео да је гранатирање хидроелектране "велика хуманитарна, економска и еколошка катастрофа", као и да је најмање 16.000 људи већ остало без својих домова.

ВЛАСТИ САД су саопштиле да су "веома забринуте" због експлозије на брани хидролектране Нова Каховка, на југу Украјине. "Америчка администрација покушава да сазна више о потенцијалним последицама овог катастрофалног догађаја", изјавио је високи званичник Бајденове администрације, преноси Ројтерс.

Потпуно поплављен град Олешки низводно од бране

Град Олешки, у украјинској области Херсон, који се налази на левој обали реке Дњепар под контролом Русије, скоро је потпуно поплављен након пробоја бране Каховка, саопштио је данас регионални руски званичник Андреј Алексејенко. ''Евакуација је могућа само уз помоћ посебне опреме'', рекао он. Алексејенко је на свом налогу на Телеграму објавио снимак на којем се види како је у том граду вода у нивоу прозора на аутомобилима, а на аутопуту је дубока најмање 30 центиметара. Високи званичник украјинске херсонске војне администрације Олександар Толокоњиков упозорио је да ће најгоре тек доћи. "Сутра ће бити врхунац поплава, а већ смо евакуисали око 1.000 људи и имамо око 50 аутобуса који возе између погођених села и Херсона, у којем имамо припремљена четири места за евакуацију", рекао је он.

 

Аутор:
Пошаљите коментар
НАКОН РУШЕЊА КАХОВСКЕ ХЕ Кијев евакуише цивилно становништво, страх од поплавног таласа

НАКОН РУШЕЊА КАХОВСКЕ ХЕ Кијев евакуише цивилно становништво, страх од поплавног таласа

06.06.2023. 13:08 20:23