clear sky
12°C
05.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Шта је мајка дечака убице приметила кобног јутра

31.05.2023. 12:10 12:17
Пише:
Фото: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Истрага случаја масакра у школи "Владислав Рибникар" на Врачару, када је дечак (13) усмртио 10 особа, ушла је у четврту недељу, а тужилаштво испитује све околности које су prеthodilе пуцњави.

Под лупом истражитеља налазе се родитељи дечака који је извршио масакр, затим стрељана у којој је малолетник пуцао, а највећи допринос истрази дала је мајка осумњиченог ученика, која је описала како се њен син понашао кобног јутра када се догодила пуцњава.

Готово да се свакодневно у јавности појављују нове информације о случају пуцњаве у школи "Владислав Рибникар", која се догодила 3. маја када је 13-годишњак хицима из очевог пиштоља усмртио десет особа – девет ученика и домара поменуте образовне институције, наводи се на порталу "Пинка"

Ученик је приведен одмах након масакра, а како је реч о дечаку који не подлеже кривичној одговорности јер нема навршених 14 година, превезен је у једну клинику где се и даље налази. У току се опсервације и прегледи, након којих ће се знати више информација о његовом психичком стању.

У међувремену ухапшен је и његов отац, који се терети да је извршио кривично дело Тешка дела против опште сигурности и њему је одређен притвор. Он је наводно детету омогућио да са њим иде у стрељану и пуца, а такође се сумњичи да није на прописан начин чувао оружје које је имао у стану и из ког је пуцао његов син.

Током прошле недеље саопштено је и да је фомиран предмет против мајке дечака, како би се утврдило да ли је учинила кривично дело запуштање и злостављање малолетног лица. Она је пре неколико дана саслушана у полицији по налогу тужилаштва.

Како је открио добро обавештен извор "Пинка", саслушање мајке, која је све време била у тешком психичком стању, трајало је неколико сати због честих прекидања испитивања.

"Она је изјавила да у понашању сина није видела ништа необично што би указивало да би могао да почини масакр. Говорила је о томе да је био добар ђак, заинтересован за различите ствари, као и да се заједно са супругом трудила да га усмери на учење и обезбеди све неопходне услове. Трзавице и несугласице у комуникацији приписивала је пубертету, као и попуштање у школи, које се догодило у овом полугодишту", казао је извор.

Он додаје да је мајка потврдила да је prеthodnе године, њен син имао несугласице у одељењу, због чега је пожело да у седмом разреду промени средину и пређе у билингвално одељење.

"Рекла је да физичког насиља није било. Постављено јој је питање у вези са наводима мајке једне убијене девојчице, да је дечак, током боравка у кампу у Француској, седам дана спавао згрчен на фотељи, уместо у кревету који му је све време био доступан. Рекла је да никад није чула за то, да јој то није рекла ни наставница која је водила децу у камп, као ни родитељи друге деце.

д наставнице је по повртаку деце из кампа, како је рекла, добила поруку са похвалама на рачун свог сина", каже саговорник и додаје:

"Она је такође навела да њен син никада није био фан игрица, као и да му је време било испуњено, како школским, тако и ваншколским активностима међу којима су и спорт, музичка школа, глума, приватни допунски часови из школских предмета.

Знала је да га је њен супруг водио у стрељану неколико пута, а рекла је да је била против тога. Јутро уочи масакра, како тврди саговорник, мајка је тврдила да није видела ништа необично, осим што јој је "деловао мало успорено".

Није познато шта су наредни кораци тужилаштва, а такође се не зна ни каква судбина чека дечака који је усмртио 10 особа. Оно што је извесно јесте да не подлеже кривичној одоговорности, те у јавности оправдано постоји страх да би дечак могао да се након извесног периода нађе на слободи.

Битно је напоменути и да је тужилаштво прошле недеље покренуло поступак против стрељане у коју је дечак одлазио са оцем да пуца. Мотив масакра није познат, а формирано је неколико засебних предмета у оквиру истраге како би се утврдиле све околности масовне пуцњаве.

Pink.rs

Аутор:
Пошаљите коментар