clear sky
5°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Усвојена Декларација о несталима; Петковић: Заштитили смо интерес Србије

02.05.2023. 19:15 21:21
Пише:
Фото: Tanjug/video

БРИСЕЛ: Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је вечерас у Бриселу да су се Приштина и Београд усагласили о термину "нестали под принудом" која се тиче Декларације о несталим лицима, након две године опструкције са приштинске стране.

Он је рекао да је поред текста декларације приложена и потписана изјава председника Србије Алексаднра Вучића где су  разјашњене важне ствари у вези са термином "енфорцед disappearance" у декларацији.

Изјава потврђује да смо заштитили интересе Србије. Више од две године Србија инсистира на усвајању ове декларације, Приштина врши опструкцију због термина 'енфорцед disappearance' који је термин који је дефинисан по тачки два Међународном конквенцијом о присилном нестанку. Приштина је инсистирала на  термину да би могла да тражи одговорност Београда када се ради о присилином нестанку, ми нисмо пристали, већ смо се усагласали под термином 'нестали под принудом, рекао је Петковић новинарима у Бриселу.

Додао је да то није правни конструкт, већ указује на околности под којима је особа нестала.

Рекао је да се 1.621 особа, од којих су 568 Срби, води као нестало после конфликта на КиМ.

Вучић: Термин наглашава околности под којима је неко нестао

Председник Србије Александар Вучић у приложеној потписаној изјави уз Декларацију о несталим лицима која је вечерас усвојена у Бриселу навео да термин "принудно нестали", који се иначе користи у декларацији, није стриктно правни термин, већ да наглашава околности под којима је неко лице нестало, без обзира на различите правне квалификације према међународним и националним законима.

Ово појашњење је дато како би се избегли било какви неспоразуми или тумачење термина 'принудног нестанака' као 'присилног нестанака' који има јасно правно значење дефинисано Међународном конвенцијом за заштиту свих лица од присилног нестанка (2006), наводи се у изјави коју је потписао Вучић.

Додао је да особа може "принудно нестати" као последица дела које је починио појединац, војска, паравојна, политичка или друга група или организација повезана са сукобом.


Текст Декларације

У Декларацији о несталим особама наводи се да су се две стране обавезале да ће блиско сарађивати на идентификацији места сахрањивања и у праћењу ископавања, како би се обезбедила пуна имплементација одговарајућих обавеза у области несталих лица, као и да ће обезбедити потпун приступ поузданим и тачним информацијама.

У тексту документа објављеном на сајту Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) се истиче да ће стране обезбедити потпун приступ поузданим и тачним информацијама које помажу да се лоцирају и идентификују преостале нестале особе у временском периоду од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000. године.

Ово укључује све материјале, белешке, наређења, документа, видео записе, аудио снимке и све друге документе укључујући и оне са статусом поверљивости, у поседу институција обе стране, релевантне за овај контекст, наводи се у Декларацији.

Додаје се да ће стране на располагање ставити сву домаћу и међународну документацију од значаја за утврђивање судбине преосталих несталих лица, те да ће користити сателитске податке, ЛИДАР и другу напредну технологију у откривању масовних гробница. Истовремено, стране ће омогућити и подстаћи активно ангажовање породица несталих лица у процесу идентификовања њихових судбина и адекватно ће поштовати права породица несталих особа.

У Декларацији се наводи да ће бити основана Заједничка комисија којој председава Европска унија, уз Међународни комитет Црвеног крста (МКЦК) као посматрача, "са циљем да се подрже напори за решавање судбине преосталих несталих особа". Додаје се да је предвиђено да стране прате и подржавају напредак који је остварила Радна група за нестала лица преко Заједничке комисије.

У том контексту, стране ће размотрити и ажурирати Пројектни задатак и Општи оквир Радне групе, наводи се у тексту Декларације о несталим особама.

Додаје се да ће оперативни детаљи бити договорени на следећем састанку у оквиру дијалога о нормализацији односа, уз посредство Европске уније. У тексту декларације наводи се да су се стране заједнички обавезале на наведене тацке "истичући важност решавања судбине преосталих несталих особа, како би се окончала патња њихових најмилијих и подстакло трајно помирење и мир".

Како се додаје, стране су обавезе преузеле "имајући у виду да ова Декларација следи схватање МКЦК о несталим лицима, које укључује лица која су принудно нестала; подсећајући да ће све категорије несталих лица бити третиране са једнаким приоритетом; уважавајући важан посао који је обавила Радна група за нестала лица, којој председава МКЦК; подстицање сарадње са другим релевантним актерима у области несталих лица, посебно Међународном комисијом за нестала лица (ИЦМП); препознајући питање несталих особа као хуманитарно и констатујући хитну потребу за додатним напорима да се ублажи људска патња породица".


Борељ: ЕУ очекује опипљив напредак

На данашњем састанку у Бриселу председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, усвојена је Декларација о несталим особама, што је поздравила Европска унија.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ саопштио је да Европска унија очекује да ће обе стране постићи опипљив напредак у окончању нерешених случајева несталих лица и испуњавању својих обавеза према породицама.

У саопштењу се наводи да ће Заједнички комитет за праћење, којим председава ЕУ, који надгледа примену Споразума о путу нормализације између Косова и Србије и његовог Анекса о примени, редовно разматрати постигнути напредак.

Како се додаје, Вучић и Курти су потврдили важност решавања судбине преосталих несталих лица, како би се затворила патња њихових најмилијих и подстакло трајно помирење и мир.

Обе стране су препознале питање несталих особа као хуманитарно и истакле хитну потребу за додатним заједничким напорима на ублажавању ситуације погођених породица и шире заједнице, додаје се у саопштењу.

Истиче се да су стране одале признање Радној групи за нестала лица, којом председава Међународни комитет Црвеног крста, за важан посао који је обавила.

Наводи се да су се Београд и Приштина такође обавезали да ће се о оперативним детаљима договорити на следећем састанку о нормализацији односа на нивоу главних преговарача, уз посредство ЕУ.

Аутор:
Пошаљите коментар