Гужве у Великој мензи: Уз анкете до задовољних студената
Исхрана у току студирања може изискивати велике суме новца, када говоримо о академцима који су се преселили у већи град и почели да живе сами.
Једно од могућих решења за економичнију потрошњу средстава намењених за храну јесте одлазак у мензу, која пружа три оброка дневно. Како би се приступило услугама мензе, потребно је израдити картицу која кошта 2.700 динара и важи две године, те купити жетон за есцајг који вреди 1.000 динара. За студенте на буџету цена доручка износи 56, ручка 120, а вечере 90 динара. Самофинансирајући студенти треба да одвоје нешто више новца, па ће доручковати за 120, ручати за 300 и вечерати за 220 динара. Корисницима је на располагању такозвана Велика менза у кампусу, а у близини је и нешто мања, отворена на Спенсу прошле године.
Поред наизглед јефтиног и разноврсног јеловника, студенти су се у протеклих неколико месеци, у више наврата, жалили на услуге ресторана. Чланови Фејсбук групе „Менза Нови Сад” почели су да исказују своје незадовољство путем статуса и слика. Један од главних проблема, како су навели, представљао им је ограничен простор и огромне гужве, које резултују дугачким редовима, често и по неколико метара испред зграде. Такође негодују јер, упркос томе што ручак и вечера трају по три сата, они који не дођу у првих сат времена не добију исти избор као студенти који се појаве одмах на почетку. Након жалби на квалитет и услуге, јеловник је промењен и проширен, како тврде из службе исхране.
Помоћница директора Студентског центра за исхрану Александра Ћулибрк тврди да им је задовољство студената на првом месту, као и да свакодневно комуницирају са њима, спроводе анкете и на тај начин се труде да исправе све оно што је у њиховој моћи.
– Јеловник се саставља на сваких 15 дана, у зависности од расположивих намирница, а сва су у складу са Стандардима норматива и јела, прописаним од стране Министарства просвете, док је на јеловнику свакодневно минимум пет јела – рекла је она, додајући да се о структури и разноврсности оброка води рачуна, при чему се поштују дневне потребе у енергетским вредностима које студенти треба да унесу. Њихову контролу, методом случајног узорка, обавља Институт за јавно здравље Војводине.
Мензу користи око 9.000 студената, док се на дан у просеку подели између 6.500 и 7.000 оброка, наводе из Студентског центра. С обзиром на број корисника, гужве су велике и проблем је требало да буде делимично решен након отварања мензе на Спенсу, у којој се купи око 500 јела дневно, али се служи само ручак, док се уз њега може преузети и сува вечера. Ипак, насупрот очекивањима, Велика менза није растерећена, те као једино могуће решење Александра Ћулибрк наводи градњу нове.
– Тренутно се завршава пројектно-техничка документација, а нови ресторан ће се налазити у оквиру студентског кампуса, чиме ћемо растеретити гужве које се формирају – објашњава Александра Ћулибрк.
На спрату Велике мензе, у случају изразите гужве, за време ручка отвара се трећа линија, која додатно олакшава проток студената. Поред тога, због притиска јавности и жалби које су пристизале, уведена је разноврснија понуда, чак и када говоримо о посним јелима, па се из Студентског центра надају позитивним критикама корисника.
Н. Станојчић – М. Благојевић