broken clouds
9°C
19.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Путин: Решавамо задатке корак по корак, Бајден: Русија ће одговарати

21.02.2023. 21:14 21:19
Пише:
Фото: Tanjug (AP Photo/Evan Vucci and Dmitry Astakhov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Председник групе руских цивилних организација Ми смо заједно са Русијом Владимир Рогов изјавио је данас да руске снаге свакодневно уништавају око 15 формација украјинског тешког наоружања и опреме и редовно наносе неповратне људске губитке украјинским трупама.

"Када говоримо о офанзиви у области Запорожја, нема драстичних промена, али редовно се наносе губици непријатељу. Сваки дан се уништава око 15 јединица тешке ратне технике и најмање једна јединица вишецевних ракетних бацача, било да је реч о системима Град, Ураган, ХИМАРС или Олкха", рекао је Рогов, преноси TASS.

Према његовим речима у области Запорожја украјинске снаге свакодневно губе у просеку по 150 људи.            

ШЕСТ ЦИВИЛА је погинуло, а 12 је рањено у данашњем руском гранатирању пијаце и станице јавног превоза у граду Херсону, саопштила је украјинска војска.

У саопштењу се наводи да се Херсон нашао на удару граната док је руски председник Владимир Путин држао говор у којем је, како се речено, приказао своју земљу као да није у рату са Украјином, преноси Ројтерс.             

ПРВИ ЧОВЕК руске плаћеничке војне групе Вагнер Јевгениј Пригожин оптужио је данас врх државе да намерно не снабдева припаднике Вагнера муницијом и оценио да је реч о издаји и покушају да се уништи његова приватна војна компанија.

Према оцени аналитичара Приогожин јавно вређао највише руске војне команданте покушавајући да успех на бојном пољу преведе у политички утицај, преноси Ројтерс.

Министарство одбране Руске Федерације је раније саопштило да Вагнер није под контролом министарства.            

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ Украјине наложило је данас украјинским школама да од 22. до 24. фебруара пређу на наставу на даљину због бојазни од интензивних руских артиљеријских и ракетних напада уочи прве годишњице сукоба, преноси Гардијан.

У извештају лондонског дневника се подсећа да Русија изводи редовне ракетне и беспилотне ударе од октобра прошле године.

Званични Кијев је издао упозорење да би Москва могла да покрене нови талас ракетних удара како би обележила прву годишњицу сукоба.         

ПРЕДСЕДНИК РУСИЈЕ Владимир Путин изјавио је данас да ће Русија корак по корак, доследно и пажљиво, решавати задатке који су пред њом када је реч о "специјалној војној операцији" у Украјини.

Путин је у данашњем обраћању Федералној скупштини рекао да је Русија урадила заиста све могуће да проблеме у Донбасу реши мирним средствима, али да је иза њених леђа припреман другачији сценарио.

Према његовим речима, Русија је искрено тежила миру, а залагање Запада за мир је било лажно.               

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да алијанса има задатак да спречи да рат који Русија води у Украјини ескалира изван граница Украјине.

"Из тог разлога смо ми истог јутра када је почела руска инвазија активирали наше одбрамбене планове и послали више трупа нашим савезницима на истоку Европе уз значајну подршку вазудшних снага. Послали смо поруку Москви да је НАТО ту и да брани сваки метар своје територије. Ми цемо продужити нашу подршку Украјини онолико колико буде потребно“, изјавио је Столтенберг.               

ТОКОМ ПОСЕТЕ ВАРШАВИ амерички председник Џозеф Бајден оптужио је данас Русију да је у Украјини починила ''злочине против човечности и ратне злочине'' и истакао да ће Москва због тога бити кажњена.

Он се данас у Варшави обратио након говора пољског председника Анџеја Дуде, а уочи годишњице почетка рата у Украјини, пренео је лондонски Гардијан.

''Подршка Украјини се наставља, НАТО је у томе уједињен. Русија никад, никад, неће победити у Украјини'', поручио је Бајден.

Аутор:
Пошаљите коментар