overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Филмови награђени у Венецији и Кану стижу на Фест

12.02.2023. 18:05 18:07
Пише:
Извор: pixabay.com

БЕОГРАД: Добитници Гран прија, награде за режију и награде жирија у Кану, као и освајачи Златне палме и одличја за најбољу глумицу у Венецији, биће на програму 51. Феста, саопштили су организатори фестивала.

Девет остварења угледних аутора попут Клер Дени, Чан-вук Парка, Хироказу Коре-еде, браће Дарден, Јежија Сколимовског, Феликса ван Гронингена, Лоре Поитрас, Тода Филда и Хумана Сеједија премијерно ће бити приказана пред домаћом публиком током трајања фестивала, од 24. фебруара до 5. марта.

Добитник Гран прија Канског фестивала "Звезде у подне" (Старс ат Ноон) француске редитељке Клер Дени (Живот међу звездама, Нека светлост уђе), снимљен по истоименом роману, прати романсу између америчке новинарке (Маргарет Кволи) затечене у Никарагви и мистериозног Енглеза (Џо Алвин).

Награђиван јужнокорејски аутор Чан-вук Парк проглашен је за најбољег редитеља 75. Кана за филм "Двострука превара" (Децисион то Леаве), остварење које је такође на програму овогодишњег Феста.

Филм је инспирисан серијалом шведских крими романа из 60-их и 70-их година прошлог века под називом "Прича о злочину".

Филм "Брокер", Хироказу Коре-еде, добио је у Кану Награду екуменског жирија и награду за најбољег глумца (Канг-хо Сонг).

Јапански редитељ, који је 2018. освојио Златну палму за "Крадљивце", открио је да ова два филма иду руку под руку, јер их повезује његово занимање за друштвене маргиналце.

Глумачку поделу чине звезде корејске кинематографије - поред Канг-хо Сонга (Паразит), играју Дуна Пе (Домаћин), Донг-вон Ганг (Воз за Бусан 2: Зона зомбија) и бивша мегазвезда корејског попа Ђи-ун Ли.

На програму овогодишњег Феста су и два филма која су, равноправно, освојила Награду жирија филмског фестивала у Кану - "ЕО" и "Осам планина" (The Eight Моунтаинс).

Пољски кандидат за Оскара, "ЕО" Јежија Сколимовског инспирисан је филмом "Балтазар" Робера Бресона из 1966. године, који прати живот једног магарца због чега и филм носи назив “ЕО”.

Каст је интернационалан, а једну од главних улога игра прослављена француска глумица Изабел Ипер.

''Осам планина'' је екранизација истоименог романа у режији белгијских аутора и животних партнера, Феликса ван Гронингена и Шарлоте Вандермирш.

Прича прати пријатељство двојице дечака касније одраслих људи кроз живот.

Главне улоге играју Лука Мартинели и Алесандро Борги.

Редитељ Ван Гронинген се на међународној филмској сцени пробио драмом "Прекинути круг" (2012) која је номинована за Оскара.

Редитељски дуо из Белгије, браћа Жан-Пјер и Лик Дарден, носиоци су специјалне Награде поводом 75. годишњице Кана за филм "Тори и Локита" у којем једну од улога тумачи приштински глумац Албан Укај.

Двоструки освајачи Златне палме (Дете, Розета) и прегршт других канских награда, остали су верни свом стилу осуђивања друштвених неправди и у овом филму се баве младим имигрантима из Африке.

На Фест стижу и свеже награђени филмови из Венеције.

Лора Поитрас, америчка редитељка филма "Сва лепота и крвопролиће" (All the Beauty анд the Блоодсхед), је тек друга особа награђена Златим лавом за документарни филм, после Ђанфранка Розија (Свети ГРА).

У свом филму она паралелно прати живот уметнице Нан Голдин и суноврат породице Саклер, фармацеутске династије навелико одговорне за велики број смртних случајева изазваних зависношћу од опиоида.

Филм “Тар”, који је на програму Феста, награђен је у Венецији признањем Волпи за најбољу глумицу (Кејт Бланчет).

Филм је режирао Тод Филд, а радња филма прати лик диригента Лидије Тар умешане у ''#MeToo'' скандал.

Ирански филм "Трећи светски рат" (World War ИИИ) донео је Хуману Сеједију главну награду угледног пратећег програма у Венецији ''Хоризонти'', а његовом главном глумцу Мохсену Танабандеху одличје за најбољу мушку улогу у истој селекцији. Сеједи не само да је филм режирао, већ је и косценариста, а потписује и монтажу.

Аутор:
Пошаљите коментар
На предстојећем Фесту 113 филмова из 39 земаља

На предстојећем Фесту 113 филмова из 39 земаља

11.02.2023. 17:14 17:17