Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Преко 100 екипа надметало се у “кобасичарењу” у Бачком Петровцу

11.02.2023. 17:44 17:49
Пише:
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

БАЧКИ ПЕТРОВАЦ: Епицентар добре забаве и одличне клопе био је на Међунадоном фестивалу кобасица "Клобасафест" одржаном у Бачком Петровцу.

А како и не би, када је већ добро познато да се традиционално, на једном месту могу наћи домаће суво месо, од сланине, печенице и сувог врата, преко словачког кулена, домаће свеже кобасице, до разних врста слаткиша и домаћих колача, уз домаћа вина и ракије. У понуди су се још нашле разне врсте сирева, па је тако екипа "Дневника" наишла на штанд са херцеговачким сиром и кајмаком из мјешине, док се овчији паприкаш крчкао тик до њега. 

У оквиру манифестације организована су и разна такмичења, па је тако снаге у прављењу и печењу најбоље кобасице одмерило преко 100 тимова, махом из Србије, али било је такмичара и из Словеније, Мађарске, Румуније, Хрватске, Чешке и Украјине. У такмичењу у пржењу чварака учествовало је шест екипа, док су се четири тима из Србије, Хрватске, Словачка надметала у прављењу маслаца на бини.

- Из године у годину, све је више учесника и посетилаца манифестације, јер ако погледамо уназад осам година, имали смо свега десет пријављених екипа, а данас је тај број преко 100 - прича председница општине Бачки Петровац Јасна Шпрох. - Изузетно сам поносна што овако  чувамо нашу традицију и културу, с обзиром на то да је наш традиционални рецепт словачки кулен, који је иначе препознатљив у свету, те нам је и многа врата отворио. Зато је Бачки Петровац отворио врата свима који желе да осете чари наше гастрономије, али и буду део атракције.

Како каже, осим такмичења, из Удружења петровачких жена правили су добро познати словачки свадбарски купус, а преко 90 излагача изнело је шаренолику палету производа. Очекивања су да ће осми фестивал угостити преко 7.000 посетилаца.

Треба поменути и популарну фестивалску томболу, која је коштала 100 динара, а награде су биле вредне, те је између осталог неки срећник могао да извуче седам дана зимовања у Словачкој.

Под отвореним небом, екипе су пржиле чварке, а председница Удружења петровачких жена Катарина Рашета казала је да сваке године учествују у такмичењу, обично са два котла.

- Ове године кувамо и свадбарски купус који обично правимо за словачке свечаности попут Дана Петровца и слично - рекла је Рашета. - Занимљиво је то што код нас, жене иначе праве чварке, док је у српском народу, кажу, тај посао резервисан за мушки пол. Па на нама је да нашу традицију поштујемо, те смо је и наставиле. Зато смо се пријавиле баш на ово такмичење и сваке године добијемо златну медаљу. Надамо се да ће тако бити и ове.

Унутар постављеног шатора, преко 100 екипа припремало је месо за кобасице, док је са бине музички део програма покренуо присутне на ђускање. Из екипе "Братранци" (браћа од стрица), Иван Северини се похвалио чињеницом да манифестација из године у годину само расте, што му причињава велико задовољство. У екипи их је четворо, а долазе сваке године, пре свега да се добро забаве и упознају нове људе, па и ако не победе, није страшно.

- Свака екипа добила је од организатора десет килограма свињског меса, а зачине смо ми донели - прича Северини. - За прављење је потребно  сат до сат и по времена, односно прво треба припремити месо, затим додати све састојке, од оних стандардних попут туцане црвене паприке, соли, кима и белог лука, до тајног специјала, који не могу да вам откријем. За нас није тешко да направимо кобасице, пошто то радим и код куће, за породицу, па сам се извештио. 

Из ривалског тима "Павел Марчок", са нама је разговарао Сухаљ Фрања из Бачког Петровца, рекавши да му је ово прво такмичење и баш му прија то весеље. Пријатна атмосфера, позитивни људи, одлична клопа, уз музичке звуке не може да не прија. Оно што је најбитније је, каже, да се опусте и друже, важно је учествовати, а победа ако и дође, добро је.

Љиљана Јокановић дошла је из Новог Сада први пут на фестивал, и то из радозналости како то изгледа један фестивал кобасица.

- Пробали смо свашта нешто и не знам шта ми је лепше, словачки кулен или домаће кобасице, а те њихове штрудле са орасима су ми омиљене - набраја Јокановић. - Видела сам свашта нешто ново, као што су словачке ношње, баш су лепе, а срела сам и неке необичне људе. Све у свему, нисам зажалила што сам дошла, лепо сам се провела.

Међунардони фестивал кобасица "Клобасафест" реализован је у  организацији пре свега Месне заједнице и општине Бачки Петровац, Туристичке организације и комуналног предузећа "Комуналац" из Бачког Петровца.

Ивана Бакмаз

Пише:
Пошаљите коментар
Одржана девета Белоблатска кобасица

Одржана девета Белоблатска кобасица

06.02.2023. 09:11 09:12