broken clouds
9°C
19.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У Запорожју убијена четири цивила, у Херсону најмање троје погинуло у нападу

29.01.2023. 20:38 20:42
Пише:
Фото: Tanjug (AP Photo/Bernat Armangue)

КИЈЕВ/МОСКВА: Украјинске трупе гранатирале су мост преко реке Молочне у региону Запорожја из вишецевних ракетних бацача ХИМАРС, а пријављене су четири жртве међу цивилима, саопштиле су проруске власти.

"Данас око 12.30 часова терористи су из вишецевних ракетних бацача ХИМАРС извели удар на мост преко реке Молочне у насељу Светлодолинское у Запорошкој области.Има жртава међу цивилима “,изјавио је данас званичник проруских власти Владимир Рогов на свом Телеграм каналу, а преноси TASS.

Најмање четири особе су погинуле, а пет је рањено у украјинском нападу на железнички мост у селу Светлодолинское у Запорошкој области, саопштио је данас проруски вршилац дужности гувернера региона Јевгениј Балицки.

УКРАЈИНСКЕ ВЛАСТИ су саопштиле да је најмање троје људи погинуло у руском гранатирању Херсона, преноси "Гардијан".

Три особе су погинуле, а шест је повређено у руском гранатирању лучког града Херсона, тврде локалне власти.

Обласна војна управа Херсона саопштила је на свом Телеграм каналу да су руске снаге гађале болницу, школу, аутобуску станицу, пошту, банку и стамбене зграде, наводи британски лист. 

УКРАЈИНСКА ВОЈСКА саопштила је данас да су њене снаге одбиле напад у области Блаходатне у источном делу Доњецке области, док руска паравојна компанија Вагнер група тврди да је преузела контролу над селом.

ТЕНКОВСКЕ ПОСАДЕ из Украјине стигле су у Велику Британију како би започеле обуку за наставак борбе против Русије, саопштило је британско Министарство одбране, само неколико дана након што су Британија и друге земље НАТО обећале Украјини више од 130 тенкова.

"Велика Британија ће Украјини обезбедити тенкове Челенџер 2 заједно са партнерским земљама из света, чиме ћемо показати снагу међународне подршке Украјини“, објавило је министарство на Твитеру 29. јануара, преноси Гардијан.

НЕМАЧКИ КАНЦЕЛАР Олаф Шолц је искључио могућност слања борбених авиона у Украјину, само неколико дана након што је потврдио испоруке тенкова Кијеву.

Шолц је за немачки лист "Тагешпигел" рекао да је његов фокус био на испоруци немачких тенкова "леопард".

"Чињеница да смо тек донели одлуку о слању тенкова, а да се следећа дебата покреће у Немачкој, то изгледа неозбиљно", рекао је он, преноси Би-Би-Си.

РУСКИ ПРЕДСЕДНИК Владимир Путин отворен је за контакте са немачким канцеларом Олафом Шолцом, иако није заказао телефонски разговор са њим, рекао је данас портпарол Кремља Димитриј Песков.

Шолц је данас изјавио да је неопходно наставити телефонске разговоре са руским председником Владимиром Путином.

РУСКА КОМЕСАРКА за људска права Татјана Москалкова обратила се Високом комесару Уједињених нација за људска права и Међународном комитету Црвеног крста због напада украјинских оружаних снага на болницу у Новоајдару, у самопроглашеној Луганској Народној Републици, тражећи да позову Кијев да поштује Женевску конвенцију.

Према речима Москалкове, "деловањем украјинске војске дрско је прекршен члан 18 Женевске конвенције из 1949. године о заштити цивила у рату", преноси TASS.

ИТАЛИЈАНСКИ МИНИСТАР спољних послова Антонио Тајани рекао је данас да његова земља неће подржати Кијев са офанзивним оружјем.

"Ситуација у Украјини је тешка и веома смо забринути. Улажемо напоре да се дође до мира и, како је парламент одлучио, спремни смо да пошаљемо дефанзивна оружја. Никада нећемо слати офанзивна оружја, јер нисмо у рату са Русијом, немамо ништа против руског народа, само бранимо украјинску независност", рекао је Тајани, преноси TASS.

 Тајани је нешто раније рекао да је Италија послала Кијеву оружја у вредности од око милијарду евра.

 

Аутор:
Пошаљите коментар