Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Завршена Руменачка пихтијада: Пихтије боље него прошле године

29.01.2023. 17:12 17:19
Пише:
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Руменачка пихтијада, 20. по реду, окупила је овог викенда љубитеље доброг залогаја и још боље атмосфере.

Манифестација посвећена  мултикултуралности локалитета на пољу гастрономије и материјалног културног наслеђа, обухвата најпре традиционално такмичење у прављењу пихтија, у којем је ове године победио Марко Каранов из Руменке.

Најбоље пихтије супрема оцени стручног жирија имале све потребне критеријуме, међу којима су изглед, бистрина, чврстина и најважнији – укус. Око 20 кандидата, и ове зиме, показали су да је најважније учествовати, те да су ретки мајстори у справљању јела карактеристичног за војвођанско поднебље. У категорији најбоље комбиноване пихтије најуспешнија је била Маја Заклан из Новог Сада, док је најлепше направила Нада Николић из Руменке.

Како се ретко ко осмели да направи један овакав специјалитет, који ће да нас задиви, било је неопходно доћи до правог рецепта за „свињски желе”, који нам је открио редовни учесник Руменачке пихтијаде, мештанин Дејан Зорановић.

– Припрема је таква да добро одабрано месо мора да се очисти, па је у смесу потребно ставити коленицу, буткицу, главу, кожуру и одређене зачине, као што су црни и бели лук или бибер – казује Зорановић. – Затим се све заједно кува сатима, а током кувања обавезно скидати масноћу да би супа била правилно скувана. Када се све охлади, требало би одвојити месо од коже и костију, а потом ставити у посуде и налити супу која се до тада налазила у казану.

Он додаје да је најбитиније да се пихтије стављају у провидне посуде како би могао да се види пресек, односно бистрина које ће бити уколико има мање масноће, те уз конзумацију овог јела препоручује добро вино или ракију, јер су пихтије „јака храна”.

Посетиоци овогодишње пихтијаде задовољни су занимљивим садржајем коју нуди ова традиционална манифестација, а нарочито главним специјалитетом, због чега су и дошли. Тако су и два Руменачана, Немања и Данијел, похвалили квалитет овогодишњих пихтија, чија је цена била 400 динара по килограму.

– Много су боље него прошле године, зато што мислим да има више меса, а први пут овде једемо пихтије зачињене белим луком – истакао је Данијел. – Долазимо увек на ову манифестацију јер је провод загарантован, а поготово што је јединствена прилика да се видимо сви заједно.

Свечаном отварању традиционалне гастрономске међународне  вишедеценијске манифестације присуствовали су и заменик покрајинског секретара за привреду и туризам Палимир Тот и заменик градоначелник Александар Петровић који су нагласили да је веома важно подржавати сличне манифестације, како у финансијском, тако и у сваком другом погледу, те да је пихтијада постала бренд овог краја и заштитни знак Руменке, као и да из године у годину привлачи све више посетилаца и излагача који долазе у питомо место надомак Новог Сада.

Осим надметања у справљању јела, био је организован и културно-уметнички програм, као и сликарска колонија. Наступили су тамбурашки оркестар „Руменачки дерани”, ученици-рецитатори ОШ „Свети Сава” из Руменке, потом КУД „Слобода” из Руменке и фолклорни ансамбл „Лаза Костић” из Ковиља, као и естрадни уметници Алиса и Душан. После проглашења најбољих такмичара, посетиоце је забавио тамбурашки оркестар „Добра банда”. Генерални покровитељи Руменачке пихтијаде су Град Нови Сад, влада АП Војводине и Културни центар „Руменка”.

А. Чегар

Пише:
Пошаљите коментар
Новосађани уживали у пихтијама у сусрет Руменачкој пихтијади

Новосађани уживали у пихтијама у сусрет Руменачкој пихтијади

21.01.2023. 10:43 10:44