overcast clouds
23°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Наградна игра "Узми рачун и победи" од поноћи преко апликације

23.12.2022. 15:48 15:50
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

БЕОГРАД: Министар финансија представио је данас нова правила наградне игре "Узми рачун и победи" која ће се одвијати у дигиталном формату преко мобилне апликације.

"Апликацију за андроид, ајфон или Хуавеј телефоне ћете моћи већ данас да преузмете са интернета, помоћу њега да скенира те QR код фискалног рачуна и већ од поноћи да шаљете на награду игру", рекао је Мали.

Додао је да у наградној игри тикет за извлачење је било који рачун појединачно са било којим износом, јер више нема услова да се шаље 10 рачуна. Нагласио је да се могу слати рачуни са QR кодом издати од 1. маја када је ступио на снагу Закон о еФискализацији. Мали је рекао да ће прво извлачење добитника бити у суботу 28. јануара, а последње 25. фебруара и да укупан наградни фонд новог циклуса игре "Узми рачун и победи" чини 10 станова вредних 1,7 милиона евра.

Он је додао како скениране рачуне не треба чувати и нагласио да сваки од њих остаје у игри за свако следеће извлачење, чиме се повећава могућност да буде извучен у неком од наредних кола. Министар је рекао да се на свакој апликацији може отворити до пет налога, односно да укупно пет грађана може да користи једну апликацију, како би се омогућило да старијим суграђанима који нису вични употреби смарт телефона неко млађи отвори налог и шаље рачуне за наградну игру у њихово име.

Помоћник директора Сектора за информационе и комуникационе технологије Пореске управе Саша Дулић објаснио је једноставан поступак регистрације преко апликације "Узми рачун и победи".

Потребно је унети број мобилног телефона, име и презиме, адресу и број личне карте, а онда на мобилни особе која је послала своје податке стигне СМС порука са кодом за активирање апликације. Дулић је нагласио да је зато неопходно да грађанин који се пријављује има било какав мобилни телефон, а да налог може да отвори и на туђем телефону и да преко њега шаље QR кодове рачуна.

"Након завршене регистрације укључите камеру на телефону, скенирате QR код и он је истог тренутка пријављен за наградну игру. Уколико је рачун згужван, па га није могуће скенирати, подаци са рачуна се могу унети ручно. Нема ограничења броја рачуна који шаљете", нагласио је Дулић. Мали је одговарајући на питање новинара рекао да не може да процени колики је досадашњи финансијски ефекат наградне игре "Узми рачун и победи", али је изнео податке из којих се посредно може закључивати о користи коју је донела републичком буџету.

"Prеthodno искуство је да смо имали 130 милиона рачуна, то је било 13 милиона коверата, а укупна вредност послатих рачуна је 90,9 милијарди динара са припадајућим ПДВ-ом од 13,8 милијарди динара", рекао је Мали. Оценио је да је највећи ефекат наградна игра имала на свест грађана о потреби да узму фискални рачун и на тај начин помогну држави да се избори са сивом економијом, како би се обезбедила средстава за школе, болнице и друге заједничке потребе.

"Када говоримо о повећању буџета за наредну годину од 195 милијари динара, да вам кажем да је највећи део тог увећања из ПДВ-а, али не због инфлације, него због пораста промета на мало. То говори и о томе да је животни стандард грађана порастао", истакао је министар.

Навео је да су јавне финасије стабилне, јер на рачуну буџета има преко 300 милијарди динара, да ће до краја године стопа раста бити преко 2,5 одсто и подсетио да ће 1. јануара пензије бити повећане за још 12,2 одсто, плате у јавном скетору за 12,5 процената, а минимална зарада за 14,3 одсто. Мали је додао да не сумња у позитивне ефекте наставка наградне игре, јер ће један од њих бити даље подизање свести грађана о потреби сузбијања сиве економије, а други је наставак процеса дигитализације јавне управе и увођења електронског пословања које је већ показало одличне резултате.

"Огроман рад је уложен у ову апликацију, као и у системе еФискализација и еФактура и они раде без грешке и без пада система. Већ данас имамо 200.000 корисника система ефактура који ради без грешке", нагласио је Мали.

Он је навео да се ствари у српској економији добро одвијају, јер су усред светске кризе сачувани производни ресурси и нема отпуштања, већ се бележи рекордан прилив директних страних инвестиција. "Наставићемо одговорну економску политику. Морамо да се мењамо сви заједно у условима који нас окружују, у дигиталном свету, а мењамо се и кроз овакве наградне игре. И један једини нови рачун да неко тражи, ми смо победили", закључио је Мали.

Аутор:
Пошаљите коментар