broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Оборен рекорд у страним инвестицијама; Бољи услови за жене предузетнице

10.12.2022. 20:43 20:45
Пише:
Извор: pixabay.com

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија ове године оборила апсолутни рекорд у приливу страних директних инвестиција, и то у години највећих сукоба.

Вучић је навео да је  за првих 11 месеци ове године забележен прилив страних директних инвестиција 3,9 милијарди евра, што је осам процената више него у првих 11 месеци лане, али свакако више него у целој прошлој години, када је та цифра била 3,8 милијарди евра.

“Без 12 месеци већ смо прешли прошлу, рекордну годину”, рекао је Вучић.

Такође, изнео је податак да имамо рекордне девизне резерве, 17,2 милијарди евра, као и рекордне златне резерве.

Председник је нагласио и да у овом тренутку имамо преговоре за 87 инвестиционих пројеката, што је око 8,8 милијарди евра потенцијалних улагања, уз укупно отварање нових 36.000 радних места.

Уз то, најавио је и отварање неколико нових фабрика страних компанија у Србији, до краја ове или у првом кварталу наредне године, попут Континентала, Нидека, Бицербе, Боша, Минта, Палфингера, Еликсира у Прахову, од којег се, каже, много очекује.

Такође, председник је истакао да је важно, уз све што је учињено када је реч о вантелесној оплодњи, да се поправе услови за жене предузетнице, којих је све више, како би се изједначила њихова права у вези са трудничким и продиљским боловањем.

“Њима смо до сада давали накнаду од 50, а не 100 одсто, и гледаћемо то да променимо, да ли од 1. марта, или већ од 1.јануара”, рекао је Вучић.

Такође, жене предузетнице немају право ни на гарантовану накнаду у висини републичког минималца, нити право на плаћене доприносе, а њихови партнери немају право да преузму период неге детета на себе, а уколико одлуче да имају више од двоје деце, немају право на две године одсуства с посла.

“Морамо то да мењамо, да бринемо о нашим женама, мајкама, деци, мора да нас буде више”, поручио је Вучић.

Додао је да је пријатно изненађен резултатима пописа, односно да наравно да није добро када се број становника смањује, али да је то смањење мање од очекиваног пре пописа.

“Очекујемо коначан број људи који живе у Србији. Значајан број људи се вратио, знам много њих који планирају да се врате. Овде расту плате, има посла”, рекао је Вучић.

Казао је и да ће морати да се поједноставе процедуре за добијање држављанства Србије, као и за добијање радних дозвола, због недостатка радне снаге, наводећи да једна немачка компнија тражи да увезе 1.000 странаца, јер у граду у којем ради нема интереса код наших људи да раде.

То значи да није питање посла, већ да сада људи бирају за колико ће да раде, што је велика и важна ствар, додао је Вучић.

Подсетио је да су пензионери овог месеца добили пензије са првим увећањем, а да их од 1.јануара очекује и друго од 12,1 одсто, чиме им је, верује, држава исправила сву неправду, па ће имати пензију највећу у историји Србије.

“То су, ипак, неки резултати, и верујем у добре резулатет у инфрасртуктуру. Уверен сам да ћемо заједно сачувати мир и стабилност и да наредне године напредујемо можда и нешто брже него ове”, рекао је Вучић.

Кредитни рејтинг BB показује стабилност наших јавних финансија

„Кредитни рејтинг BB плус који је Србија добила значи много јер показује стабилност наших јавних финансија”, рекао је преседник Србије Александар Вучић и додао да грађани не треба да брину по питању снабдевања гасом.

"Чак и сви налази фискалног савета су добри, увек", рекао је председник одговрајући на питање новинара да прокомнтарише колико за земљу, за економију значи кредитни рејтинг BB плус који смо добили.

Знамо наше проблеме у енергетици, рекао је председник и додао да жели грађане да обавести да смо из резерви у Мађарској потрошили 56 милиона кубних метара гаса и да имамо на располагању још 616 милиона кубних метара.

Добро стојимо, рекао је председник и додао да би ако не буде великих искакања требало да пређемо ову зиму, и да нам након тога преостаје спемање за наредну.

"Људи могу да буду мирни", поручио је он.

Аутор:
Пошаљите коментар