broken clouds
25°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Леп­ши цен­тар Чо­но­пље

10.12.2022. 14:22 14:25
Пише:
Извор: Град Сомбор

​​​​​​​СОМ­БОР: За­хва­љу­ју­ћи про­јек­ту пар­ти­ци­па­тив­ног буџети­ра­ња, ко­ји је пи­о­нир­ски за­по­чео у Сом­бо­ру још пре не­ко­ли­ко го­ди­на, а че­му се при­кљу­чу­је све ви­ше ло­кал­них са­мо­у­пра­ва, жи­те­љи ов­да­шњих се­ла су до­шли у при­ли­ку да се њи­хов глас и њи­хо­ве же­ље у ве­зи ре­ша­ва­ња про­бле­ма у њи­хо­вим сре­ди­на­ма, да­ле­ко ја­че чу­је.

Та­ко су у окви­ру упра­во овог про­јек­та ових да­на за­вр­ше­ни ра­до­ви на уре­ђе­њу цен­тра Чо­но­пље, ко­ји су за­по­че­ли у пр­вој де­ка­ди ок­то­бра, уз пред­ви­ђа­ње њи­хо­вог за­вр­шет­ка за крај но­вем­бра.

Све­га не­ко­ли­ко да­на про­би­ја­ња ро­ко­ва, до ко­јег је до­шло услед ме­тео-при­ли­ка, од­но­сно че­стих ки­ша, ни­је ума­њи­ло за­до­вољ­ство Чо­но­пља­на­ца што су за­хва­љу­ју­ћи њи­хо­вим гла­со­ви­ма у про­це­су па­ри­ци­па­тив­ног buyеti­ra­nja сред­ства утро­ше­на на уре­ђе­ње њи­хо­вог се­ла, тач­ни­је цен­трал­ног се­о­ског пла­тоа. Ше­та­ли­шни део по­пло­чан је бе­ха­то­ном, по­ста­вљен је пот­пу­но но­ви ур­ба­ни мо­би­ли­јар, но­ви кан­де­ла­бе­ри, че­сма, а про­стор је опле­ме­њен и са раз­ли­чи­тим вр­ста­ма би­ља­ка. Ка­ко би се уве­рио да је све је­се­нас обе­ћа­но у пот­пу­но­сти и ис­пу­ње­но, ову ло­ка­ци­ју об­и­шао је сом­бор­ски гра­до­на­чел­ник Ан­то­нио Рат­ко­вић са са­рад­ни­ци­ма и ме­шта­ни­ма Чо­но­пље.

- Дра­го ми је што сам са Чо­но­пљан­ци­ма об­и­шао за­вр­ше­так ра­до­ва на уре­ђе­њу пла­тоа у цен­тру овог на­се­ље­ног ме­ста, од­но­сно на ур­ба­ни­стич­ком уре­ђе­њу овог про­сто­ра до ко­јег је до­шло на ини­ци­ја­ти­ву са­мих ста­нов­ни­ка Чо­но­пље - ре­као је Рат­ко­вић, ис­ти­чу­ћи ре­ше­ност ло­кал­не са­мо­у­пра­ве ко­јој је на че­лу да на­ста­ви са иде­јом да сва­ка ме­сна за­јед­ни­ца кроз про­је­кат пар­ти­ци­па­тив­ног buyеti­ra­nja из­гла­са је­дан про­је­кат, а да га град у на­ред­ној го­ди­ни и ре­а­ли­зу­је.

Као и оста­ле про­јек­те об­у­хва­ће­не пар­ти­ци­па­тив­ним buyеti­ra­njеm и ову ин­ве­сти­ци­ју је пот­пу­но фи­нан­си­рао Град Сом­бор са укуп­но шест ми­ли­о­на ди­на­ра, по­твр­дио је гра­до­на­чел­ник. Но­ви пла­то ће се ко­ри­сти­ти пре све­га за оку­пља­ње свих Чо­но­пља­на­ца, као и за раз­не ма­ни­фе­ста­ци­је. На но­вом пла­тоу у на­ред­ном пе­ри­о­ду би­ће ура­ђе­ни још до­дат­ни сит­ни ра­до­ви, као и но­ви про­јек­ти за уре­ђе­ње Чо­но­пље.

- По­ред уре­ђе­ња са­мог пла­тоа, у Чо­но­пљи смо у про­те­клом пе­ри­о­ду ас­фал­ти­ра­ли и две ули­це, Ка­ра­ђор­ђе­ву и Све­то­за­ра Ми­ле­ти­ћа, та­ко­ђе, ре­кон­стру­и­са­ли смо кров и фа­са­ду на се­о­ској би­бли­о­те­ци. У на­ред­ном пе­ри­о­ду оче­ку­ју нас још до­дат­на уре­ђе­ња Чо­но­пље, а у то­ку је и сад­ња ве­тро­за­штит­ног по­ја­са - на­вео је гра­до­на­чел­ник, по­ме­нув­ши и про­је­кат ре­ви­та­ли­за­ци­је ве­тро­за­штит­ног по­ја­са у ата­ру ка­та­стар­ске оп­шти­не Чо­но­пље, као и фор­ми­ра­ње но­вог по­ја­са на јед­ном од та­мо­шњих ло­кал­них атар­ских пу­те­ва.

На­и­ме, у овом де­лу ата­ра ре­ви­та­ли­за­ци­јом по­сто­је­ћег ве­тро­за­штит­ног по­ја­са уве­ли­ко се већ ба­ве рад­ни­ци ЈКП „Зе­ле­ни­ло“, ко­ји ових да­на при­во­де кра­ју сад­њу мла­ди­ца ли­пе, где се са 100 сад­ни­ца об­на­вља ста­ри по­јас, док се са још 200 сад­ни­ца фор­ми­ра пот­пу­но но­ви део ве­тро­за­штит­ног по­ја­са. Та­ко­ђе, у овом де­лу ата­ра ра­ди се и на на­став­ку сад­ње но­вог ве­тро­за­штит­ног по­ја­са са 450 сад­ни­ца хра­ста лу­жња­ка, али ове ра­до­ве из­во­де рад­ни­ци ан­га­жо­ва­ног ра­сад­ни­ка „Грин ин” из Ру­мен­ке, док је фи­нан­си­ра­ње пре­у­зе­ло ре­пу­блич­ко Ми­ни­стар­ство за­шти­те жи­вот­не сре­ди­не.

 

М. Мћ

Аутор:
Пошаљите коментар